Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Wass Albert műveiből olvastak

2011. február 20. 4:00
Negyven városban tartottak 25 órás Wass Albert felolvasást péntek estétől, többek között Veszprémben is.


Gál Tünde

Eladott könyvpéldányszámai alapján a legolvasottabb XX. századi magyar író Wass Albert. Ennek ellenére a tankönyveinkben nem találkozunk vele.  Így ennek a felolvasó napnak egészen addig apropója lesz, amíg nem kerül megfelelő helyre az irodalomban – véli Gál Tünde szervező. Harmadik alkalommal várták az irodalom szeretőket a Cserhát könyvesboltban pénteken este hat órától. Sokan érkeztek hallgatóként, felolvasásra kevesebben vállalkoztak, így nem sikerült teljesíteni a folyamatos olvasást, éjszaka szünetet tartottak, viszont annál többen érkeztek szombaton napközben.

Porga Gyula eddig valamennyi felolvasáson részt vett. Érdeklődésünkre elmondta, főként Wass Albert meséit szereti, amikből gyakran olvas gyerekeinek. – Jó látni a szervezők lelkesedését, s úgy látom, egyre többen jönnek el erre a programra. A magyar történelem nagyon rögös, számos félreértést található benne, amin az elmúlt 40 év történelem oktatása sem segített. Nagyon fontos, hogy helyükre kerüljenek az értékek, Wass Albertre íróként kell tekinteni, ennek alapján kell megítélni – nyilatkozta a polgármester, aki Az utolsó táltos című monda felolvasásával indította el a 25 órás maratont.


Székely Anna

Szombaton a Dózsa iskola tíz alsó tagozatos diákja is csatlakozott a kezdeményezéshez, hogy néhány sorral hozzájáruljanak a felolvasás teljességéhez. Székely Anna 4.b osztályos tanuló már tavaly is örömmel érkezett, mert mint mondta, nagyon szeret olvasni. Tanárai segítségével ezúttal osztálytársait is elcsalta a könyvesboltba, ahol egy mesét olvastak fel közösen. Kedvenc könyvei közé tartozik A két Lotti, valamint Tom Sawyer kalandjai.

Magyarország mellett Erdélyben és Kárpátalján több ezer o lvasó, irodalom szerető ember vett részt az összefogásban, felhívva a figyelmet az író mellőzöttségének tarthatatlanságára. Wass Albert jól tudta, lelkünkben, hitünkben dől el minden sorskérdés, ezért jelöli meg számunkra egyetlen megoldásként, hogy a szeretet nemzetévé kell válnunk – hangzott el az eseményen.

 

Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.