Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
15°C

Történelmi legendák ragyogása

2011. február 23. 5:00
Kádár Tibor monumentális képét, székelyföld legendáit megszólaltató triptichonját mutatták be ünnepélyes keretek között tegnap a városházán.

A festészet és a festő diadalának tekinthetjük Kádár Tibor munkáját. Nem véletlenül, hiszen a művész óriásit alkotott. Nem mindennapi műben mutatja be szülőföldjének, Székelyföldnek legendás tájaihoz, a Szent Anna-tóhoz és Bálványos várához kötődő legendákat.

A művész óriási munkára, szinte a lehetetlenre vállalkozott, nem csak a kép méretei miatt, hanem tartalma, és annak megszólaltatása miatt is. A számtalan történelmi mitológiát bemutató illusztráció helyett a történelmi mesék, regék által ihletett önálló műalkotás, festmény született.

Az arany ragyogása, a vörös drámaisága uralja a képet, a képet, melyben kibontakozó alakok, harcosok, földet művelők, anyák, nők, az Apor és a Mikes család pillanatai önálló alkotásként, de egyben szemlélve egységes üzenetként, gondolatként jelennek meg. És ez az üzenet, ez a történelmi múlt adja az igazi erejét a triptichonnak. Aki megtekinti a festményt, aki időt szán arra, hogy a szokásos rohanás helyett egy kicsit megmerítkezzék a látványban, és átadja magát a kép hangulatának, megérezheti Székelyföld történelmének üzenetét, Kádár Tibor gondolatait.

Brányi Mária alpolgármester szerint legjobban azt lehet mondani erre a képi csodára, hogy ragyog, beleragyog az életünkbe.

Galéria
Történelmi legendák ragyogása
Pethő Imre

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.