Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Bábozó gyerekek

2011. március 20. 4:00
A baráti találkozás, egymás segítése volt a fő célja a Simonyi Gyermekbábos Találkozó szervezőinek, amikor életre hívták a rendezvényt.

Idén második alkalommal rendezték meg a Simonyi Gyermekbábos Találkozót március 19-én Veszprémben, melynek a Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola adott otthont. A rendezvényt Ebele Ferencné, az intézmény igazgatója nyitotta meg.

– A bábjáték nem csak szórakozás, hiszen amikor a gyerekek kezébe kerül egy báb, alakul a személyiségük is. Ma közel 150 gyermek produkcióját láthatjuk – fogalmazott Ebele Ferencné.


Fodor Csabáné

– A baráti találkozás, egymás segítése volt a fő célunk akkor, amikor tavaly életre hívtuk a bábos találkozót – árulta el Fodor Csabáné, aki az iskola csoportját készítette fel az előadásra, valamint a találkozó szervezője. – A megyében nem volt olyan rendezvény, ahol a megyei bábcsoportok találkozhattak volna, így arra gondoltunk, megpróbálkozunk ezzel a lehetőséggel. Nem versenyt, hanem találkozót hirdettünk. A versenyeken a kollégáknak sokszor rossz tapasztalatuk volt. Ugyan van zsűrink, de annak tagjai csak tanácsokat adnak. Ennek mindenki nagyon örült, így rögtön az első alkalommal 9 csoport, idén pedig 10 jelentkezett. Utólag a Felvidékről még ketten jelezték részvételüket, de sajnos már lecsúsztak a rendezvényről, ám van, aki eljött megnézni.

Először a Napsugár Bábcsoport, a Simonyi iskola növendékei mutatták meg tudásukat a Háry János című bábjátékban. Felkészítőjük, Fodor Csabáné már 18 éve bábozik, most úgy gondolta, egyfajta összművészeti előadást állít színpadra. A bábjátékon kívül tánc és énekes elemek is voltak a darabban. A kellékeket általában az iskolában készítik, idén egy bábkészítő alkotta meg a Háry János „szereplőit”.

Utánuk láthattuk még Veszprémből a Kakaska Bábcsoportot, a Csillag Úti Óvoda Bábcsoportját és a Dózsa György Általános Iskola 1/a osztályos tanulóit, de részt vett a rendezvényen még a biatorbágyi Prosperi Inasok, a galántai Manócska Bábcsoport, a pozsonyeperjesi Ugri Bugri Bábcsoport, a dunaszerdahelyi Gézengúzok Bábcsoport, a diószegi Diócska Bábcsoport, valamint a várpalotai Fityfiritty Bábcsoport is.

A zsűri tagjai Módri Györgyi, a Veszprémi Petőfi Színház színművésze, Sz. Pintér Rozália, a Kabóca Bábszínház művészeti titkára és Tamás Erzsébet bábművész voltak. A találkozó fővédnöke Porga Gyula polgármester.

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.