Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Pillantás a Vajdaságba

2011. március 21. 4:00
Az országos érdeklődés is megfelelő, reméljük, hogy a városi emberek számára is fontos lesz a programunk – mondta el Géczi János.

A Vajdasági napokat március 21. és 24. között rendezik meg a Pannon Egyetemen, melyen egyetemi tanárok, írók, költők, művészek is részt vesznek. A programról Géczi Jánossal, az egyik egyetemi szervezővel, a Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar tanárával beszélgettünk.

– Mi a célja a Vajdasági napok eseménysorozatnak?

– A rendezvény célja elsődlegesen az, hogy azokat a művészeti és tudományos témákat, fejleményeket, amelyek az egyetemi előadásokon gyakorta előkerülnek, kicsit kitágítsuk, és elmélyítsük a hallgatóink számára. Természetesen az is a célunk, hogy a hallgatóink olyan előadókkal találkozzanak a Pannon Egyetemen, akikkel nem minden nap futhatnak össze. Amellett fontos, hogy azt a határt, amely az egyetem és a város között valami oknál fogva húzódik, egy picit átjárhatóbbá tegyük. Ezt az egyetemi kari rendezvényt – ami egyszerre tudományos és művészeti – a város közönsége is elérheti. Az országos érdeklődés is megfelelő, reméljük, hogy a városi emberek számára is fontos lesz a programunk. A négy nap nem csupán a Vajdaság és Veszprém kapcsolatáról szól, hanem tágan vett közép-európai kérdésekről is. Veszprém kulturális szerepe is megjelölődik, talán körvonalazódik. Az egyszerre egyetemi és városi program a régión túlmutató eseménnyé is válik. Ennek is köszönhető, hogy reményeink szerint programunkon részt vesz Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, továbbá Szőcs Géza kulturális államtitkár is. Tudomásom szerint Szabadka városának képviselői is itt lesznek, így a városi kapcsolatok erősítésére is sor kerül.


Géczi János

– Kik lesznek a vendégei a rendezvénynek?

– A Vajdasági napokra a Délvidéken élő és dolgozó, vagy onnan elszármazott egyetemi oktatók, kutatók és jeles művészek hivatalosak. Az Újvidéki Egyetemről ide látogat az irodalomtudós Bányai János, továbbá a Híd folyóirat főszerkesztő professzorasszonya, Faragó Kornélia, és Csányi Erzsébet professzor. Ugyancsak a Vajdaságból jön Tolnai Ottó, a nemzetközileg elismert jeles író, akinek szerdán a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Urbán András társulata fogja bemutatni egyik darabját. Nagy esemény ez, hiszen tudtommal a mi régiónkban még nem volt a vajdasági színháznak bemutatója. A fiatalabbaknak is jutott hely a programban, mert a DNS folyóirat szerkesztői is megérkeznek. Ők a művészkönyv 20. századi hagyományát folytatva, a művészkönyvnek egy példányos mivoltától azonban elhatárolódva tárgy-folyóiratokat kezdtek létrehozni. A szövegirodalom is jelen lesz, hiszen Ladik Katalin költőnő is eljön, aki a mai neoavantgárd jelentősebb alkotója. Ide látogat még Bakos Árpád barátaival, így zenei koncertet is fogunk a hallgatóink és a vendégeink részére prezentálni. Két jeles kiállításra is számíthatunk: Baráth Ferenc plakátművésznek és Fenyvesi Ottónak is megnyílik a tárlata. Természetesen jönnek olyan vendégek is, akik ma már nem vajdaságiak, de minden ízükben ezt a fajta multikulturális kultúrát képviselik. Azért, hogy ne csupán magyar program legyen, sikerült meghívni a magyarul kitűnően tudó Sava Babić professzort Belgrádból. Jeles műfordító, az, hogy a magyar irodalom szerbül megjelenik, részben neki köszönhető.

– Ön szerint mi jellemzi ma a vajdasági irodalmat?

– A vajdasági irodalom sajátos krízishelyzetbe került a háborúk következtében, hiszen jelentősen megváltozott a táj nemzetiségi összetétele. A vajdasági értelmiség egy része szétpermeteződőtt Európában, s az otthon maradottaknak és a szerteszéledteknek újfajta identitást kellett felépíteniük. Sokak szerint azt érzékeljük, hogy a vajdasági irodalomnak közeleg a vége. S az, hogy az európai kulturális változásokra egykor oda tudtunk figyelni, az részben nekik, a vajdasági szellemi embereknek volt köszönhető. A mai napig van ilyen szerepe ennek a kultúrának.

– Van személyes kötődése a Vajdasághoz?

– Íróként és tanárként is kötődöm a Vajdasághoz. A saját nemzedékem számára a legtermészetesebb módon volt közösség az erdélyi, a felvidéki és a vajdasági irodalom alkotógárdája. Korosztályom nem úgy élt, hogy akadt egy anyaországi kultúrája és volt egy szórványkultúrája – mi ezt a kettészelést nem voltunk hajlandóak tudomásul venni. Azokkal a tudósokkal, művészekkel, akik ide jönnek, rég figyelünk egymásra. A közös lét, azt hiszem, minden tevékenységünkben meglátszik.

A Vajdasági napok programja itt olvasható.

Janni Anikó
további cikkek
Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Összhangban a győzelemért: négykezes zongoraverseny zajlik a Csermákban Veszprémben rendezik meg a hétvégén a 13. Országos Zongora Négykezes és Kétzongorás Verseny döntőjét. 2024. április 20. 14:15 Élsportolók két lábon VEDAC Élsportolók két lábon A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratóriumban valósul meg egy veszprémi kísérleti fejlesztés, az élsportolók sikeres továbbtanulásának elősegítése érdekében. 2024. április 1. 19:55 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.