Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Az improvizáció titka

2011. március 27. 17:22
A veszprémi Alig Színpad már 2007 óta részt vesz a „Farsangi rögtönzések” improvizációs fesztiválon, ahol idén első helyen végeztek.

Van egy színpad. Ez a színpad ugyanolyan, mint bármely más színházban, de egy kicsit talán kisebb. A versenyzők – akik egyben nézik is – mindannyian a nézőtéren ülnek, a két játékmester pedig mondja az instrukciókat. Kívülről ilyennek láthatunk egy improvizációs fesztivált. A veszprémi Alig Színpad már 2007 óta részt vesz a „Farsangi rögtönzések” improvizációs fesztiválon, ahol idén első helyen végeztek.

A Magyar Szín-Játékos Szövetség 2011-ben már nyolcadik alkalommal rendezte meg a „Farsangi rögtönzések” improvizációs fesztivált, ami nem a szó szoros értelemben vett improvizációs fesztivál, hiszen előkészített jelenetekből áll. Négy fős csapatok versengenek egymással selejtezőkön, majd a döntőn. Különböző irányított feladatokat kell megoldani, mindössze 10 perces felkészülési idővel, vagy azonnali produkcióval.


Az Alig Színpad tavalyi csapata az improvizációs fesztiválon

– A fesztivál fellépők tekintetében a csúcspontját  2010-ben érte el – meséli Dobosi Ádám, aki már 15 éve tagja az Alig Színpadnak, valamint négy éve vesz részt a fesztiválon. – Mi a selejtezőkön többször győztünk. Második helyet értünk el 2009-ben, de más színpadi elfoglaltságok miatt akkor nem mentünk tovább a döntőbe. Tavaly magas pontszámmal nyertük meg az elődöntőt, de végül a hatodik helyen végeztünk. Idén Zalaszentgróton volt az előválogató, másodikként jutottunk tovább, ebből tudtunk az országos döntőn első helyet csinálni.

– Nagyon jó érzés volt megnyerni a díjat. A tavalyi élmények és tapasztalatok miatt eleinte
úgy gondoltam, nem fogunk labdába rúgni – ha az ötödik vagy hatodik helyet megcsípjük, akkor emelt fővel tudunk hazajönni. Amikor sikerül összeállítani egy háromperces színpadi jelenetet pár instrukció alapján úgy, hogy maximális pontot kapunk rá, abból már lehet következtetni, hogy esélyünk van dobogós helyen végezni. Kell egy jól összeszokott csoport, és rendkívül jó ötletek – ez a siker titka.


Részlet a tavalyi fesztivál egyik előadásából

– Az improvizáció lényege, hogy nem cáfolhatunk rá egymásra, mert akkor nem tud felépülnia a jelenet. Mi ebben vagyunk ügyesek. Jó alapötletet nehéz kitalálni, mivel nem a klisékkel teli történetek a befutók, hanem a zseniálisak. A nézőnek azonnal tudnia kell, mi történik a színpadon. Például, ha három ember föláll úgy, hogy a kezük oldalsó középtartásban van, a fejüket kicsit oldalra biccentik, akkor egyértelmű, hogy Krisztust látják a kereszten a jobb és a bal latorral. Nem kell hozzá plusz szöveg. Itt, a fesztiválon olyan jelenetek a jók, amelyeket a történelemből, a Bibliából merítünk, amelyeket nem kell magyarázni. Ebből akármi kisülhet – mondta el Dobosi Ádám.

Dobosi Ádám mellett Tóth Ádám, Kovács Bence, Turzó Vivien és Vörösházi Krisztina vettek részt a fesztiválon. Az Alig Színpad tagjai elsősorban jó barátok, sokat dolgoznak együtt, talán ennek köszönhető a sikerük.

Janni Anikó

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.