Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Mindig újrakezdeni

2011. március 31. 11:24
Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais: Figaro házassága című darabja vígjáték, amely egy ember megpróbáltatásait mutatja be. Nagy és igazi remekmű.

Valló Péter Kossuth-és Jászai-díjas, Érdemes művész három éven belül harmadszor rendez a Veszprémi Petőfi Színházban. Az Édes Anna és A bugyogó után most a Figaro házasságát állíja színpadra a veszprémi társulattal és Pindroch Csabával, akit Almaviva gróf eljátszására kérte fel, mivel szerinte ez a szerep nagyon jól áll a színésznek.

– Keretet ad az egész életemnek, hiszen itt kezdtem a pályámat 1972-ben, itt rendeztem a vizsgaelőadásomat is, többször vissza visszatértem, és már három éve dolgozom itt folyamatosan. Nagyon szeretek itt lenni, a várost is és a színházat is nagyon kedvelem. Nekem ez igazán jó érzés – mondta el Valló Péter.


Valló Péter

Természetesen ebből az előadásból sem hiányozhat Dobra Mária, aki a Petőfi Színházban szép lassan Valló tanítvánnyá válik, csakúgy, mint a teátrum többi színésze is. – Amikor az Édes Annát rendeztem, akkor választódott ki Dobra Mária. Együttműködtünk vele, nagyon szépen játszott és a következőben megint találtunk egy darabot, ahol együtt dolgozhattunk. Most két fiatal színésznőre van szükség, Mária játssza Susanne-t. De például a Kőrösi Csaba is mindig benne van a darabjaimban, szeretem ezt a társulatot – mondta.

Pierre-Augustin Caron de Beaumarchais: Figaro házassága című darabja vígjáték, amely egy ember megpróbáltatásait mutatja be. Nagy és igazi remekmű.

– Van egy ember, aki mindent kipróbál az életében és végre, annyi sok nehézség és csalódás után szeretne révbe érni, boldog lenni. Be akarja fejezni hányattatott életszakaszát. Talál egy nőt, akivel szeretné összekötni a sorsát, de minden lehetséges nehézség az útjába keveredik. Lázadás a körülményei ellen, a saját boldogságáért, egyszemélyes szabadságharcot folytat. Mielőtt az ember megpróbál a körülményeket okolva összeroppanni, példát vehet egy ilyen alakról. Ő az, akit akárhányszor pofán vágnak, mindig föláll és megpróbálja újrakezdeni, mindig megpróbál valamit kitalálni, hogy folytatódjon. Nem roppan össze semmitől. Ez az érvényes üzenete.

– Nem tudok csak a röhögtetésre koncentrálni. Vígjáték, tehát remélem nagyon sokat fognak nevetni a veszprémiek. Azért van egy kísérlet arra, hogy rendesen, komolyan elemezve elmeséljük ezt a történetet. Lehetséges, hogy nekünk sok aspektusából humorosnak tűnik, de a szereplőknek, akik benne vannak, nagyon sok konfliktussal kell szembenézniük. Mind a két részét próbálom a történetnek elmesélni, úgy hogy eközben elég humoros lesz. Nevezhetjük vígjátéknak, de nem nevezhetjük bohózatnak, hiszen vannak benne komolyabb részek is – mondta a rendező.

A Figaro házassága című előadás bemutatója április 1-én, pénteken este hét órakor lesz a nagyszínpadon.

Janni Anikó
Melczer Zsolt

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.