Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
20°C

Megfelelő energetikai beruházások

2011. március 31. 21:53
Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár az Észak-Balatoni Polgári Klub meghívására Veszprémbe látogatott.

Bencsik János március 31-ei látogatásának célja, hogy Veszprémben és környékén megvitathassa a közéleti személyekkel és vállalkozókkal a nemzeti energiastratégiát, amely 2030-ig felvázolja az ország energiapolitikáját.

– Ezt az energiastratégiát keretrendszernek szánjuk. Úgy kívánjuk az ország energiapolitikáját biztosítani, hogy közben a gazdaság versenyképességét és a környezeti, természeti fenntarthatóságot is érvényre juttassuk. Tehát éghajlatvédelmi szempontokat is figyelembe vettünk – fogalmazott az államtitkár.

Bencsik János először a Pannon Egyetemre látogatott el, ahol dr. Kristóf János oktatási és akkreditációs rektor-helyettes tartott előadást a fenntartható fejlődésről, majd dr. Friedler Ferenc, a Műszaki Informatikai Kar dékánja beszélt a karon működő fejlesztésekről. Bemutatta azokat az állam által finanszírozott kutatási programokat, amelyek a fenntartható gazdasági keretek kialakítását próbálják meg tudományos és gyakorlati oldalról elősegíteni.

– Az egyetem által végzett kutatási feladatokat a gyakorlatban is jól lehet alkalmazni, kiváltképpen akkor, ha az egyetemmel együttműködő gazdasági társaságok gyakorlati tapasztalatait is hasznosítják. Ezekért a kutatási eredményekért sorban állnak – mondta Bencsik János.

Délután Zirce látogattak, ahol Ottó Péter polgármester beszámolt a KEOP-os beruházásról, melynek köszönhetően 2-3 éven belül a volt hulladéklerakó rekultivációjára is sor kerül. A főapátsági látogatás során kiderült, hogy ez az intézmény van a legrosszabb helyzetben energetikai szempontból, így fontos feladat lesz energiatakarékossá tétele. A tesztüzem alatt lévő egészségközpont példaértékű mind építészeti, mind energetikai megoldásokat illetően.

Az államtitkár megtekintette az Észak-Balatoni Térség Regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulást Királyszentistvánon. – Ez az ország legmodernebb hulladék-feldolgozója. Ez is nagyon fontos éghajlatvédelmi beruházás – mondta.

Veszprém belvárosában Porga Gyula polgármester kíséretében ellátogattak a húszemeleteshez is, ahol komoly energetikai beruházásokra lenne szükség.

Janni Anikó
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.