Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
4°C

Katyn

2011. április 7. 18:33
A II. világháborúban kivégzett, több mint 22 ezer lengyel mártírra emlékeznek meg a veszprémi múzeumba érkező vendégkiállításon.

1940 tavaszán a Szovjetunió 22 ezer lengyel katonatiszt és civil hadifogoly kivégzésére adott ki parancsot. Az áldozatok főként Lengyelország értelmiségi köréből kerültek ki: orvosok, mérnökök, tanárok voltak. A tragédiát sokáig próbálták titkolni, de az utóbbi évtizedekben és napjainkban sok borzalmas és megrázó tény került napvilágra. A katyni mészárlás szívbemarkoló és egyben horrorisztikus eseményeinek állít emléket a Lengyel Harc és Mártíromság Emlékét Őrző Tanács, Veszprém Város Önkormányzata, a Veszprémi Lengyel Kisebbségi Önkormányzat és a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum közös kiállítása. A látogatók elé tárják a nemrég még titkos iratokat, dokumentumokat, képeket, amelyek segítségével átfogó és valós képet kaphatnak a történelem véres eseményeiről az érdeklődők. A vándorkiállítás már az ország több pontját bejárta, a katyni mészárlás 71. évfordulóján, április 16-tól a veszprémi közönség is megtekintheti.

A múzeum életében fontos ez a kiállítás, hiszen az elmúlt hetekben a zsidó holokausztnak állítottunk emléket, ennek folytatásaként a lengyel holokausztra emlékezünk, ezzel is jelezve, hogy az emberi jogok megsértéséhez, valamint a tömeggyilkosságokhoz semmilyen ideológia nem adhat jogot – kezdte a kiállítást bemutató, csütörtök délutáni sajtótájékoztatót Gáspár Móna, a múzeum közönségkapcsolati osztályvezetője.

Örömmel fogadtuk be városunkba ezt a vándorkiállítást – mondta Porga Gyula. Közép-Európa történetének nagyon fontos eleme a Katynban történt mészárlás, s ami a lengyel népet érte 1940-ben és utána. Fontosnak tartom, hogy a veszprémiek is megismerjék ezt a tragédiát – tette hozzá a polgármester. Közölte, levélben hívta fel a középiskolai történelem szakos tanárok figyelmét, egy rendhagyó történelemóra keretében látogassanak el a kiállításra, hogy a gyerekek megismerjék és megértsék, mi történt 1940-ben Lengyelországban.

Kövesdi Hanna, a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat szóvivője egy rövid történelmi utazásra invitálta a sajtótájékoztatón megjelenteket. Bevezetőjében elmondta, régóta él Veszprémben, és azt tapasztalta, csak kevesen hallottak Katynról. Ismertette, a Szovjetunió területén három fogolytábort hoztak létre, Sztálin azt állította, hogy a németek 1941-es bevonulását követően végezték ki a munkatábor lakóit. Két évvel később elkezdődött a sírok feltárása, ekkor bebizonyosodott, hogy a mészárlást 1940 tavaszán követték el. A szóvivő hangsúlyozta, az ügyet a mai napig nem zárták le. Egy 1992-es titkos dokumentum tartalmazta, hogy több mint 22 ezer hadifogoly főbelövését rendelte el Sztálin, a kivégzés oka: a foglyok a Szovjetunió megrögzött ellenségei, akiktől nem várható a szovjetellenes magatartás megváltoztatása. 2005-ben, Putyin elnöksége idején az Orosz Katonai Főügyészség egyoldalúan befejezettnek tekintette a nyomozást, Lengyelország emiatt a Strasbourgi Emberjogi Bírósághoz fordult.


Kövesdi Hanna

Az évfordulóhoz kapcsolódó magyarországi eseményeket ismertette Winerowicz Papp Renáta, a Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke. Többek között elmondta, április 8-án, pénteken délelőtt a fővárosban mind két ország államfőjének részvételével avatnak fel egy katryni mártíroknak szentelt emlékművet.


Winerowicz Papp Renáta

A Katyn: tömeggyilkosság, politika, erkölcs című kiállítás április 16-tól május 15-ig lesz megtekinthető a Laczkó Dezső Múzeumban.

Cseh Zoltán
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.