Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Adóügyi tanácsok

2011. április 14. 15:04

Tisztelt Olvasó!

Néhány hete indult rovatunkban a helyi adózással kapcsolatos tudnivalókat szeretnénk megosztani Önökkel, mellyel az adóztatás szabályait kívánjuk jobban megismertetni.
Az egyes adónemek részletezésekor nem a törvény szövegét fogjuk idézni, hanem azokra a részletekre kívánjuk felhívni a figyelmet, mely kérdések naponta jelentkeznek munkánk során.
A helyi adókkal kapcsolatos információkat megtalálják a www.veszprem.hu honlapon, az Önkormányzati adók címszónál.
Ügyfélfogadás: Hétfő, Szerda: 7.30.-16.00., Péntek: 7.30.-12.00.

Felvilágosítás és időpont egyeztetése
(Az ügyintézés az Adózó nevének kezdő betűje szerint történik, az alábbi beosztás alapján):

Tel.: 549-366
A, Á, B illetve jogi személyek és vállalkozások

Tel.: 549-356
C, CS, D, E, É, F, H, I, J,

Tel.: 549-363
G, GY, K, M

Tel.: 549-368
L, N, NY, O, Ö, P, Q, S

Tel.: 549-370
R, SZ, T, TY, U, Ü, V, W, Z, ZS

Kommunális adó (1990. évi C törvény a helyi adókról és Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának 34/1999. /XI.26./ rendelete)

Adó alanya / Kinek kell az adót fizetni?
Kommunális adó alanya az a magánszemély, aki az év első napján az építmény tulajdonosa. Több tulajdonos esetén, tulajdoni hányadaik arányában adóalanyok. Valamennyi tulajdonos által írásban kötött megállapodás alapján a tulajdonosok egy személyt is felruházhatnak az adózással kapcsolatos jogokkal és kötelezettségekkel.
Amennyiben az építményt az ingatlan nyilvántartásban bejegyzett vagyoni értékű jog (pl. haszonélvezet) terheli, úgy annak jogosultja az adó alanya. Ebben az esetben a vagyoni értékű jog megelőzi a tulajdonjogot.
Adókötelezettség terheli azt a magányszemélyt is, aki nem magánszemély tulajdonában álló lakás, bérleti jogával rendelkezik.

Az engedély nélkül épült, vagy használatba vett építmény esetén az adókötelezettség a tényleges használatbavételt követő év első napján keletkezik.

Az adó alapja és mértéke / Mi után és mennyit kell fizetni?
Az adó alapja az ingatlan négyzetméterben számított hasznos alapterülete.
Az adó mértéke a.) 70 m2 alatti lakások esetében 5.000 Ft,
b.) 70 m2-130 m2 közötti lakások esetében 8.000 Ft,
c.) 130m2 feletti lakások esetében 13.000 Ft.

Az adókötelezettség keletkezése és megszűnése / Mikortól és meddig kell fizetni?
Az adókötelezettség a használatbavételi engedély, a fennmaradási engedély, a tulajdonjog bejegyzést követő év első napjától keletkezik.
Az adókötelezettség megszűnik az építmény megszűnése évének utolsó napjával, illetve az ingatlan értékesítési évének utolsó napján.

Bevallás / Mikor kell bejelenteni a változást?
A Polgármesteri Hivatal Adóhivatala nem kap más hatóságtól információt az ingatlanok adásvételét illetően.
Az adózás rendjéről szóló törvény értelmében, ha a helyi adót nem az adózó állapítja meg, az adókötelezettség keletkezését (változását) követő 15 napon belül kell adóbevallást tennie. Nem kell újabb bevallást tenni mindaddig, ameddig a helyi adót érintő változás nem következik be.

Fizetési határidő / Mikor kell fizetni?
A kommunális adót két egyenlő részletben kell fizetni.
Az első féléves adó: március 16-ig, a második féléves adó: szeptember 15-ig esedékes.

Adókedvezmények / Mivel csökkenthető a fizetendő adó?
50% adókedvezmény illeti meg a komfort nélküli lakás után annak tulajdonosát, illetve bérlőjét.

Adómentesség / Mely esetekben nem kell az adót megfizetni?
 Mentes az adó megfizetése alól, aki az év első napján jogerős, a VMJV. Szociálpolitikai, Egészségügyi és Közigazgatási Iroda által hozott határozata alapján valamilyen rendszeres szociális segélyben részesül, vagy akinek gyermeke rendszeres gyermekvédelmi kedvezménnyel támogatott.
 Adómentes a kizárólag nyugdíjas(ok) tulajdonában vagy bérleményében és használatában lévő 30 m2 alatti alapterületű lakás.
 Mentes az adó megfizetése alól a 70 év feletti, egyedül élő magánszemély, aki a lakcímnyilvántartás szerinti és ténylegesen (életvitelszerűen) is lakhelyéül szolgáló lakása után adómentességre jogosult.
 - Mentes az adó megfizetése alól az az adózó, akinek a háztartásában a családi támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. évi tv. (Csjt.) 11. § (1) bekezdésének e.) vagy f.) pontjában, illetve nevelőszülőként, hivatásos nevelőszülőként a háztartás legalább 3 tagja után a Csjt. 11.§ (1) bekezdés j.) pontjában meghatározott összegű családi pótlékban részesülő személy él. Ezen mentességhez csatolni kell a családi póték utalását igazoló bankszámlakivonatot, illetve postai szelvényt. Az adómentesség feltételeinek meglétéről az adóalanynak minden adóévben nyilatkozatot kell becsatolnia az adóhatósághoz.
 Mentes az adó megfizetési alól az a 25. életévet, felsőfokú végzettséggel rendelkezők esetében 30. életévét be nem töltött regisztrált munkanélküli, aki tanulmányai befejezését követően munkanélküli ellátásra nem szerzett jogosultságot, és a lakás kizárólagos bérlője, tulajdonosa illetve résztulajdonosa, és egyben haszonélvezője és a lakás egyedüli használója. Ezen mentességhez csatolni kell a munkaügyi központ igazolását.

Az adózó büntetőjogi felelőssége tudatában nyilatkozza, hogy a bevallásban szereplő ingatlanon kívül több lakás tulajdonjogával/jogosultságával, illetve több lakásbérleti jogával nem rendelkezik.

 

 

VESZPRÉM MEGYEI JOGÚ VÁROS
Polgármesteri Hivatal
Adóhivatala

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.