Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Spenótos-túrós töltött zsemle / - à la gasztronauta -

2011. április 25. 21:19
Legjobb töltött zsemlét (megboldogult nagyanyám után természetesen) a Google tudja sütni. Még be se írtad, már ontja a találatokat.

Ez a kis képes tanácsadó-beszámoló legyen csak még egy szög a papíralapú szakácskönyvek koporsójába.

Először is szükséged lesz 12 darab szikkadt zsemlére. (Én konkrétan a munkahelyi büfénkből kértem tegnapit.) „Kalapjukat” éles késünkkel lenyisszantjuk, a belüket kibányásszuk, ügyelve, hogy a zsemlék sértetlenek maradjanak.

Elkészítjük a tölteléket:
Egy doboz fagyasztott spenótot felengedünk, levét gondosan lecsöpögtetjük. Ha már nem tocsog, a tűzhelyünket előmelegítjük 160 fokra. Hozzáadunk ½ kg áttört túrót (én csak villával szoktam törni, szeretem, ha kicsit darabos), 2 dl tejfölt (amibe elkevertünk egy evőkanál burgonyakeményítőt – ez opcionális, de biztosabb a siker), egy komolyabb csomó kaprot apróra vágva (vagy két evőkanál szárított kaprot), 3–4 tojássárgáját (ugye, hogy mekkora a tojás…), és a zsemlék apróra szaggatott belét. Okosan sózzuk. Ne legyen sótlan! Felverjük a tojásfehérjéket, hozzáforgatjuk.

A zsemléket okosan (el ne ázzanak!) meglocsoljuk tejjel, majd betöltjük a tölteléket. Tepsire helyezzük őket. Ha megvan mind a 12, a kalapokat is meglocsoljuk tejjel, a helyükre tesszük, megszórjuk őket reszelt sajttal. Öntünk alájuk egy kis tejet, és betoljuk a sütőbe.

Kinek milyen a sütője? Örök kérdés. 15–20 percig sütjük. Vigyázzunk, itt még nem szabad, hogy kiszáradjon. Ha nem légkeveréses, vagy nehéz hőfokot állítani a sütőnkön, inkább takarjuk le őket fóliával ebben a fázisban, de ebben az esetben csak 10 percig süssük így, és kitakarva a fennmaradó időben. Ha belül megdermedt, rápirítunk: emelünk 20 fokot a hőmérsékleten, és sütjük még 5–10 percig. Csak vigyázzunk, ne égjen meg!

Emlékszem, nagyanyám a kalapokat csak az utolsó fázisban rakta a zsemlékre, de bevallom, én ezt most elfelejtettem, csak most jut eszembe, ahogy a képeket méretezem… Ezután már a könnyebbik része jön: meg kell enni…


(Ahol elérhetők gasztronauta jobbnál jobb receptjei: http://gasztronauta.blogter.hu)
 

vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.