Ez a kis képes tanácsadó-beszámoló legyen csak még egy szög a papíralapú szakácskönyvek koporsójába.
Először is szükséged lesz 12 darab szikkadt zsemlére. (Én konkrétan a munkahelyi büfénkből kértem tegnapit.) „Kalapjukat” éles késünkkel lenyisszantjuk, a belüket kibányásszuk, ügyelve, hogy a zsemlék sértetlenek maradjanak.
Elkészítjük a tölteléket:
Egy doboz fagyasztott spenótot felengedünk, levét gondosan lecsöpögtetjük. Ha már nem tocsog, a tűzhelyünket előmelegítjük 160 fokra. Hozzáadunk ½ kg áttört túrót (én csak villával szoktam törni, szeretem, ha kicsit darabos), 2 dl tejfölt (amibe elkevertünk egy evőkanál burgonyakeményítőt – ez opcionális, de biztosabb a siker), egy komolyabb csomó kaprot apróra vágva (vagy két evőkanál szárított kaprot), 3–4 tojássárgáját (ugye, hogy mekkora a tojás…), és a zsemlék apróra szaggatott belét. Okosan sózzuk. Ne legyen sótlan! Felverjük a tojásfehérjéket, hozzáforgatjuk.
A zsemléket okosan (el ne ázzanak!) meglocsoljuk tejjel, majd betöltjük a tölteléket. Tepsire helyezzük őket. Ha megvan mind a 12, a kalapokat is meglocsoljuk tejjel, a helyükre tesszük, megszórjuk őket reszelt sajttal. Öntünk alájuk egy kis tejet, és betoljuk a sütőbe.
Kinek milyen a sütője? Örök kérdés. 15–20 percig sütjük. Vigyázzunk, itt még nem szabad, hogy kiszáradjon. Ha nem légkeveréses, vagy nehéz hőfokot állítani a sütőnkön, inkább takarjuk le őket fóliával ebben a fázisban, de ebben az esetben csak 10 percig süssük így, és kitakarva a fennmaradó időben. Ha belül megdermedt, rápirítunk: emelünk 20 fokot a hőmérsékleten, és sütjük még 5–10 percig. Csak vigyázzunk, ne égjen meg!
Emlékszem, nagyanyám a kalapokat csak az utolsó fázisban rakta a zsemlékre, de bevallom, én ezt most elfelejtettem, csak most jut eszembe, ahogy a képeket méretezem… Ezután már a könnyebbik része jön: meg kell enni…
(Ahol elérhetők gasztronauta jobbnál jobb receptjei: http://gasztronauta.blogter.hu)