Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
17°C

Karaj toszkánul – mámor fél óra alatt / - à la gasztronauta -

2011. május 1. 21:07
Ahhoz, hogy a szeletelésig eljussunk, a következőképpen járjunk el: vegyünk egy szép darab (25 centis) csontos karajt…

Éles késsel óvatosan távolítsuk el a csontot belőle, finoman sózzuk meg, zsenge rozmaringágakat rakjunk a bemetszett húsba (a kivágott csont helyére), majd hengerré kötözzük kendermadzaggal (semmiképpen sem műanyaggal, ugye…) úgy, hogy pár rozmaringágacskát kívül is hozzákötözzünk a húshoz. No. Itt ihatunk egy pohárka édes szamorodnit.

Egy megfelelő lábast forrósítsunk fel, öntsünk bele fél deci finom szűz olívát, majd pirítsunk kérget a húsunk minden oldalára. Ne villával forgassuk a húst, nem szabad beleszúrni, inkább kézzel, óvatosan. Ha már körbekapattuk, melléöntünk 2 deci édes szamorodnit, 30 egész gyöngyhagymácskát, és fedő alatt, közepes lángon maximum 20 percig (kinek milyen tűzhelye van) készre pároljuk. A tapasztalatom az, hogy a 15 is elég. Akkor voltunk perfektek, ha szeletelésnél a hús közepe porhanyós és szép rózsaszín, de semmiképpen sem véres!

A húst kiszedjük, a húslevet beforraljuk sűrűre – mártássá – a gyöngyhagymákkal, óvatosan, vigyázzunk, a hagymák ne essenek szét!

A madzagot eltávolítjuk, éles késsel finoman vágunk belőle szeleteket, teszünk mellé pár gyöngyhagymát, meglocsoljuk egy kis mártással.

Javaslat a csontot illetően:
A fazék alján egy kis olíván pörköljük oda a csontot, ahol csak tudjuk, majd öntsük fel két liter vízzel, okosan sózzuk, főzzük legalább egy órát, majd zöldségeljük be ízlés szerint, és szórjunk bele egy jó marék rizst. Főzzük készre. A kihűlt csontot adjuk a kutyának, a forró levest meg a családnak. Vagy fordítva? Már nem emlékszem.

(Ahol elérhetők gasztronauta jobbnál jobb receptjei: http://gasztronauta.blogter.hu)

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.