Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Lovagok között

2011. május 5. 9:20
Szombaton egész napos programokkal folytatódik a Gizella-napok rendezvény, amikor időutazást tehetünk a középkorba.

Május 7-én, szombaton már reggel 8 órától várják az érdeklődőket az Óváros térre és a Vár utcába, hiszen egész napos kirakodóvásár veszi kezdetét és folytatódik vasárnap is.

Az ünnepi szentmise és egyházmegyei zarándoklat 10 órakor kezdődik a Szent Mihály Bazilikában, illetve a Szentháromság téren. A szentmisét dr. Márfi Gyula veszprémi érsek celebrálja.

Ezután a kistérségi műsor veszi kezdetét 11 és 16 óra között a vásári színpadon. Itt köszöntőt mond dr. Horváth Zsolt országgyűlési képviselő és Vajai László, a Veszprémi Kistérség Többcélú Társulás elnökhelyettese. A köszöntők után a márkói Kamara TehátRum, a Gyermek Néptánccsoport, a nemesvámosi Lencseszemek Asszonykör, a Borostyán Népdalkör, a Passau Népzenekar és Tánckör, a veszprémfajszi Sváb Asszonykórus, a herendi Vergissmeinnicht Tánccsoport, a szentgáli Pávakör, a bándi Sosebánd Színjátszókör, a szentgáli Banda és a Szűrös Néptánc Együttes veszi birtokba a színpadot.

(Rossz idő esetén a program elmarad!)

Délelőtt több program is zajlik egymással párhuzamosan, hiszen 10 és 17 óra között lovagok veszik birtokba a Kolostorok és kertek rendezvényterét. Tíz órakor kezd ébredni a Lovagváros, amikor a lovagok, udvarhölgyek, apródok, tiszttartók, konyhalányok és nemesek a helyszínre érkeznek. A lovagok elkezdik kardjukat élezni, hogy később megvívják a „Korok csatáit”.

A felvonulás 11 órakor indul a Veszprémi Művelődési Központ és Könyvtár udvaráról, át a Jókai utcán, elhaladnak a Villa Medici előtt, hogy megérkezzenek a Kolostorok és kertek rendezvényterére.

Csak ez után, azaz 11.30-kor kezdődhet el a „Korok csatái”, ahol először Anna királyné lovagjai, a III. Béla Lovagrend tagjainak gyalogos bajvívásának lehetünk szemtanúi. Utánuk Lokietek Erzsébet királyné lovagjai, a Diósdi Bajvívók Egyesület gyalogos bajvívása, majd Margit királyné lovagjai, a Megyer Sarja Hagyományőrzőinek lovagi bemutatója, valamint Erzsébet királyné udvarhölgyei – a III. Béla lovagrend udvarhölgyeinek reneszánsz kori táncbemutatója következik. Aragóniai Beatrix királyné kísérete – a Fekete Sereg fegyverbemutatója és vívástechnikai előadása sem maradhat ki a sorból, majd utánuk sor kerül Mária Terézia királynő kísérete – a Fehérvári Huszárok Egyesületének lovasbemutatójára. Délután három órakor a „Korok csatája” véget ér, de a lovagváros egész nap látogatható lesz: a kíváncsiak kipróbálhatják a fegyvereket vagy a tábori élet nyűgét-baját.

Szombaton a harmadik helyszíne a Gizella-napoknak a Művészetek Háza lesz, ahol 10 órakor Szabadtéri Festészeti Akció veszi kezdetét a Művészetek Háza és a Veszprémi Művész Céh közös szervezésében, a zirci III. Béla Gimnázium művészeti tagozatos növendékeinek közreműködésével.

A zalaegerszegi képzőművészek csoportos kiállítása 13 órakor kezdődik a Csikász Galériában, ahol Brányi Mária alpolgármester és Gyutai Csaba országgyűlési képviselő, Zalaegerszeg polgármestere mondanak köszöntőt. A tárlatot Somody Péter (DLA) festőművész nyitja meg, a festmények június 12-ig lesznek láthatóak.

A szervezők irodalmi piknikre is invitálják a résztvevőket 15 órától, ahol a Veszprémben élő irodalmárokkal is találkozhatnak.

Délután sem „alszik” a vár, hiszen 14 és 18 óra között kézműves udvar tárja ki kapuit a Dubniczay-palota udvarában. Az érdeklődők megismerkedhetnek a fafaragás, a nemezelés, a gyöngyfűzés és a kovács mesterség technikáival. Szintén 14 órától a VEAB Székházban gyógyító udvar nyílik, ahol kineziológiai, tarot, archetípuselemzés, reiki, Bachvirágterápia, csakratisztítás, feszültségoldás, fülakupunktúrás tanácsadás és masszázs várja az embereket.

A csemete udvar a volt Közgazdasági iskola udvarában rendezkedik be 14 órától, ahol a Ramazuri Báb- és Játszóház tematikus kalandjátékaiban vehetnek részt kicsik és nagyok egyaránt egy jelmezes játékmester útmutatásával. Délután négy órakor pedig bábbemutató veszi kezdetét.

Délután fél hatkor koronázzák meg Gizellát a várszínpadon egy történelmi szertartásjáték alkalmával. Utána, 18 órakor kezdődik az ünnepi műsor, ahol Porga Gyula polgármester köszönti a résztvevőket, Nagy Anna kormányszóvivő pedig ünnepi beszédet mond. A Gizella-díjakat is ezen az eseményen adják át.

Sztárfellépőkben sem szűkölködik a Gizella-napok, hiszen 19.30-tól Vastag Csaba, Janicsák Veca és Vastag Tamás koncertje kezdődik, majd 9 órától a Bluesberry & Muck Ferenc koncert kezdődik.

Tartósan rossz idő esetén a Csemete udvar programja, az ünnepi műsorok és a koncertek helyszíne: a Városi Művelődési Központ.
A lovas programok és a felvonulás elmaradnak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.