Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C
2024. szeptember 20. Friderika
Veszprém
16°C

Szakrális igézetben

2011. május 6. 20:17
A Kárpát-medence nagy formátumú magyar képzőművészeinek – a szakralitás jegyében fogant – alkotásaiból látható kiállítás a veszprémi várban.

Az Ars sacra – Szakrális művészet a Kárpát-medencében és Közép-Európában című tárlat 1997-ben indult útjára a régióban. A kiállításon 111 (veszprémi, Veszprém megyei, továbbá a Kárpát-medencei) alkotó 270 munkája mutatkozik be, ezúttal öt helyszínen, a Szentháromság teret körülölelő kiállítóhelyeken – ismertette Nagy Károly, a kiállítás kurátora a péntek délutáni megnyitón. A szakralitás apropóját II. János Pál boldoggá avatása adta.


Márfi Gyula

Márfi Gyula érsek a kiállítás megnyitásaként a szakralitás lényegét fogalmazta meg. – Az a fontos, hogy az alkotásoknak valamilyen kapcsolata legyen Jézus Krisztussal, aki bűneinkért kereszthalált halt, s megigazulásunkért feltámadott – mondta. – E kiállítás megtekintése legyen alkalom számukra a bűneinkért halált szenvedett, s az üdvösségünkért feltámadt Krisztussal való találkozásra – kérte Márfi Gyula.

         

A megnyitó alkalmával a megjelentekhez szólt még Eperjes Károly színész, valamint Dohnál Tibor festő, szobrász. – Isten maga volt az első szakrális művész, amikor megalkotta az embert – fejtette ki Nagy Károly kanonok. – Az a művész, aki ezt a témát dolgozza fel, alkotásában keresi az Istent – tette hozzá.

A szakrális alkotások a Veszprémi Érsekség, a Szent Mihály Plébánia és altemplom, a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjtemény és a Vár Galéria termeiben tekinthetők meg.
 

Cseh Zoltán
Kovács Bálint

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.