Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C

AZ ARANY HATALMA

2011. május 26. 9:49

A válság kezdete óta felgyorsult az arany árának emelkedése. A válság előtt is megbízhatóan teljesített a nemesfém, amely a biztonságot, és értékmegőrzést testesíti meg.

Több helyről hallani, hogy az aranypiaci gyors áremelkedés pusztán egy új lufi. Nem az. Az aranyat nem lehet nyomtatni, mint a pénzt, tehát nem inflálódik, az értéke több ezer éve állandó. Válságos időkben csak az arany képes arra, hogy megőrizze vagyonunkat.
Ráadásul Amerikába visszatért az aranyláz. Nem jelenti ez azt, hogy újra aranyröggel lehet majd fizetni, de majdnem.

Utah állam kormányának döntése értelmében a jövő hónaptól az állam területén ismét érvényes fizetőeszköz lesz az arany, és ezüst – a dollár mellett.
Csak a Utah állam által kibocsátott nemesfém érméket fogadjál majd el fizetőeszközként.
Mát meg is kezdték a nemesfém érmék értékesítését. A jövő hónap elején nyit az USA első arany – ezüst bankja, amely a nemesfémletét értékéhez igazodva bankkártyákat bocsát majd ki.

Az új fizetőeszköz ismételt bevezetése nem az arany értékének dollárhoz kötését kívánja elérni, csak egy alternatív valutát kínál, aminek értéke várhatóan folyamatosan nő.
Az USA-ban további 11 állam foglalkozik a gondolattal, miszerint szintén bevezeti az aranyat fizetőeszközként.

Több kérdés felmerül az arany újbóli bevezetésével kapcsolatban.

Megingott az amerikaiak dollárba vetett hite, úgy gondolják, hogy az amerikai jegybank – FED – végtelen ideig folytatja az amerikai valuta nyomtatását, tovább gerjesztve a pénz inflációját.

A kiskereskedelmi forgalomban kialakulhat egy „kettős árrendszer”. A kereskedő ugyanis más árat fog majd alkalmazni abban az esetben, ha az ügyfél arannyal fizet. Teszi ezt azért, mert az arany megőrzi értékét, nem inflálódik, mint a dollár.

Az amerikai fogyasztók körében egyre erősebb lesz majd az arany iránti kereslet, ugyanis nem csak felhalmozási eszközként használja majd, hanem akár napi kiadásainak fedezetére is.
Tartós fogyasztási cikkeket, gépjárművet csak aranyért vásárol majd, mivel kedvezőbb árat tud így majd elérni, vagy további ingyenes szolgáltatásokhoz jut a kereskedőtől.

Az arannyal fizetők számára az amúgy is alacsony árszinten lévő amerikai ingatlanok, még olcsóbbak lesznek.

Persze mindez csak teória, de a veszély valósággá válhat, nem is túl hosszú távon.
Az arany árának emelkedése még jobban felgyorsul, a dollár pedig a végtelenségig „higul”.

Meddig tart ez? Nem tudni, valószínű, hogy nagyon sokáig.

Mindenesetre a junius 13-14-n várható FED - amerikai jegybank – ülésén nagyot kell „durrantani” Ben Bernanke elnöknek, és jegybankárainak. De nem fognak tudni.

Marad az arany.


Lámpi Ferenc
fiókvezető
BUDA-CASH Zrt.
Veszprém
88-561-218
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.