Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jelentős bérnövekedés volt decemberben

2015. február 20. 10:35
A KSH ma közzétett adatai szerint decemberben 6,7%-kal ugrottak meg a bruttó és a nettó átlagkeresetek a nemzetgazdaság egészét tekintve (a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásokat, költségvetési intézményeket és nonprofit szervezeteket figyelembe véve) az előző év azonos időszakához képest.

Ez lényegesen nagyobb az előző hónapokra jellemző 2-3%-os dinamikánál, amiben egyszeri év végi egyszeri hatások is szerepet játszottak. Erre utal, hogy az ún. nem havi rendszerességű jövedelmek (pl. jutalmak, bónuszok) 26,5%-kal ugrottak meg, míg a rendszeres jövedelmek „csak” 4,5%-kal gyarapodtak.

További kedvező hír, hogy a foglalkoztatottak száma 14 ezer fővel emelkedett, megtörve az előző hónapok csökkenő trendjét. Ez azonban kizárólag a közfoglalkoztatottak növekvő számának volt köszönhető, itt 23 ezer fővel 189 ezerre nőtt az alkalmazotti létszám. Ennek kiszűrésével a nemzetgazdaságban mintegy 9 ezerrel csökkent a foglalkoztatottak száma, ami teljes egészében a versenyszférában csapódott le.

Az év egészét tekintve a bruttó és a nettó keresetek egyaránt 3%-kal emelkedtek, a bruttó átlagkereset 237.700 Ft, a nettó átlag 155.700 Ft volt. A negatív tavalyi inflációt (-0,2%) figyelembe véve, ez 3,2%-os reálkereset növekedésnek felel meg, ami nagyjából megegyezik a 2013-mas adattal (akkor 4,9%-os nettó kereset növekedést mért a KSH 1,7%-os infláció mellett).

Összességében az adatok az egyszeri hatások kiszűrésével is a korábbi kedvező hosszú távú tendenciák folytatódását jelzik, ami alapvetően pozitív hatást gyakorol a gazdaságra. A javuló foglalkoztatás és az emelkedő keresetek a továbbiakban is segíthetik a háztartások fogyasztásának bővülését, ami növekvő mértékben járulhat hozzá a GDP bővüléséhez. Ezt a hatást erősítheti a devizahiteles elszámolások is rövid távon.

Lámpi Ferenc
Buda-Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.