Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egyelőre nem nyomtat több pénzt az Európai Központi Bank

2014. december 4. 16:54
Nem történt érzékelhető közeledés a piacok által egyre inkább várt amerikai ill. japán stílusú, vagyis szuverén államkötvények vásárlását is tartalmazó mennyiségi élénkítő program (QE) irányába.

Mario Draghi, az ECB elnöke a csütörtöki kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a következő negyedévben értékelik a jelenlegi helyzetet, vagyis az eddig meglépett monetáris élnkítő intézkedések hatásait, és az inflációs várakozásokat. Ez egyben azt is jelenti, hogy egyelőre nem történt érzékelhető közeledés a piacok által egyre inkább várt amerikai ill. japán stílusú, vagyis szuverén államkötvények vásárlását is tartalmazó mennyiségi élénkítő program (QE) irányába.

A fedezett kötvények és eszközfedezetű értékpapírok (ABS) vásárlása elkezdődött és legalább két évig fog tartani. A jövő héten pedig sor kerül a TLTRO (célzott vállalati hitelprogram) második körének terítésére (emlékezetes, hogy az előző kör nem vonzott túlságosan nagy érdeklődést).

A gazdasági növekedéssel kapcsolatos kockázatok továbbra is inkább lefelé mutatnak Drgahi szerint. A friss adatok alacsonyabb inflációról és gyengébb gazdasági növekedésről számolnak be, így az ECB 2014-2016-ra vonatkozó inflációs és GDP előrejelzéseit is lefelé módosította. A Tanács egyébként továbbra is egyhangúan úgy véli, hogy amennyiben szükséges, további eszközöket fog bevetni az ECB. Ezeknek az eszközöknek az előkészítését is felgyorsították.

Az inflációra az ECB előrejelzése 2014-re 0,6%-ról 0,5%-ra módosult, míg jövőre 1,1% helyett 0,7%-ot, 2016-ra 1,4% helyett 1,3%-ot várnak. Az olajárak esése Draghi szerint újabb lendületet adhat az infláció csökkenésének.

Az euro a sajtótájékoztató alatt erősödésnek indult, mivel konkrétumok nem hangzottak el a piacok által várt teljeskörű pénznyomtatási programról, a döntést 2015-re halasztották.

Lámpi Ferenc
Buda –Cash Brókerház Zrt
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.