Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Baljós árnyak

2011. június 20. 12:18

„Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is”. A trójai Laokoon sokat idézett mondása ismét aktuálissá vált. A különbség annyi, hogy sokkal nagyobb a tét, mint Szép Heléna szerelme.

Mi is most a helyzet? Az eurózona moguljai elhalasztották a döntésüket azzal kapcsolatban, hogy odaadják-e a görögöknek az esedékes, 12 milliárd eurós hitelrészletet.

Mi történik, ha a döntés negatív lesz, és nem kapják meg hellén barátaink a pénzt? Ebben az esetben a Görögország hivatalosan is csődbe megy. Ugyanis a tavaly kapott mentőcsomag következő hónapban esedékes kamatát sem fogja tudni kifizetni.

Mi van, ha pénzt kapnak a görögök? Ebben az esetben a szappanopera tovább folytatódik, és haladékot kapnak a megszorítási program végrehajtására. Amit Ők nem fognak tudni végrehajtani. Papandreu miniszterelnök egy jó évvel ezelőtt zseniálisan taktikázott a Nemzetközi Valutaalap és az eurózona vezetősége között, hisz jól tudta, nem fogják engedni, hogy csődbe menjen. Ha akkor az IMF ad pénzt a görögöknek, az az euró vereségét jelentett volna a dollárral szemben. Az euróra nézve ez akár végzetes is lehetett volna. Jól tudta ezt a görög miniszterelnök, és jó feltételekkel kapta meg a segélycsomagot.
A pénzért cserébe csak ígérni kellett. Amiből nem lett semmi. Az elkényeztetett görög közszféra nem hajlandó lemondani az eurózóna – számukra kedvező – áldásairól

A görög társadalom egyéb rétegei sem kívánnak a szociális hálójukon „lyukakat” találni.

Azóta eltelt több mint egy év. A miniszterelnököt most is Papandreunak hívják, most is ígér. A görög társadalom már a megszorítások hallatán is sztrájkba lép. Papandreu az elmúlt egy évben nem tudta betartani az ígéreteit. Akkor most hogyan tudná? Miért kéne elhinni azt, amit mond? A pénzpiaci szereplők bizalma a görög kormány iránt nagy csekély.

Mi lesz, ha hivatalosan is csődbe mennek.? A görög államkötvényeket megvásároló nyugat-európai jegybankok kellemetlen helyzetbe kerülhetnek, mivel a görög állampapírok elértéktelenednek ebben az esetben, így hatalmas veszteség éri az eurózónát.

Az amúgy is erős inflációtól sújtott euró tovább veszít értékéből, amit a jóléti társadalmak adófizetői nem néznek majd jó szemmel.

A részvénypiacok tovább zuhanhatnak majd. Tovább emelkedhet az arany ára.
Ezt hozhatja a görög csőd. Várjuk a fejleményeket.

Lámpi Ferenc
fiókvezető
BUDA-CASH Zrt.
Veszprém
88-561-218
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.