Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
22°C

Tanácstalan az amerikai jegybank

2011. június 23. 10:41

Bizonytalanság és tanácstalanság volt látható Ben Bernankén, az amerikai jegybank szerepét betöltő FED elnökén, a szerda esti sajtótájékoztatón. A sajtótájékoztató összességében a gazdasági kilátásokkal kapcsolatos aggodalmakat erősítette.

Bernanke nyilatkozata szerint, az amerikai jegybanknak fogalma sincs arról, hogy az USA gazdasága miért teljesít a vártnál jóval szerényebben. A makrogazdasági mutatók közül, mind az inflációs, mint a munkanélküliségi ráta sokkal magasabb a vártnál..

Ezért a jegybank kénytelen módosítani az inflációs, és munkanélküliségi rátával kapcsolatos előjelzéseit. A FED erre az évre 8,6–8,9 %-s munkanélküliséggel, és 2,3–2.5 %-s inflációval számol. A probléma ott lehet pusztán, hogy a munkanélküliség jelenleg 9,1 %. Az infláció 2,5 % körüli előrejelzése megvalósulhat, az amerikai inflációs számítás szerint.

A FED eszközvásárlási programja június végén kifut, Bernanke elmondása szerint, a programnak nem lesz folytatása, de a lejáró eszközökből befolyó összegeket továbbra is kötvényvásárlásra fordítják.

A pénznyomda időleges leállítási megfelel az előzetes várakozásoknak. Viszont, ha az USA gazdasága továbbra is ennyire gyengén teljesít, akkor a FED kénytelen lesz a programot újraindítani. Egyes vélemények szerint, amíg a munkanélküliségi ráta 10 % alatt marad, addig a pénznyomda nem indul újra.

Komoly kérdés, hogy a likviditási program szüneteltetése középtávon milyen hatással lesz a részvénypiacokra. Persze most még elég pénz marad a piacokon, az elkövetkezendő hónapokra.

A bejelentések hatására a dollár komoly erősödésbe kezdett, és euróval szembeni árfolyama 1,444-ről 1,428-ig süllyedt.

A magyar forint továbbra is remekül állja a sarat a „devizák háborújában”, euróval szembeni szintje alig 267 fölött van. A MNB – nagyon bölcsen – nem változtatott az 6 %-os alapkamaton. A kamatemelést nem indokolta volna semmi, hisz az inflációs várakozások kissé csökkentek. Viszont nem annyira stabilan, hogy csökkenteni lehetne az alapkamatot.

Forró és izgalmas nyárra számíthatunk, gazdasági fellendülés nélkül.


Lámpi Ferenc
fiókvezető
BUDA-CASH Zrt.
Veszprém
88-561-218
 

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.