Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Több van benne

2011. június 25. 13:19
Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes veszprémi idegenvezetőként mutatta be a város egy részének látványosságait.


Mórocz Anikó és Navracsics Tibor

A veszprémi Turizmus Naphoz kapcsolódva minden évben megrendezik a városnéző sétát, amelynek vezetésére veszprémieket kérnek fel. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter tavaly is nagy érdeklődés mellett vállalt szerepet a város népszerűsítésében. Idén, június 25-én délelőtt az Óváros tértől a Benedek hegyig kalauzolta az érdeklődőket a miniszterelnök-helyettes Mórocz Anikó, a Klubrádió szerkesztő-műsorvezetője társaságában.


Lőrincz Katalin

– A rendezvény célja, hogy minél több veszprémi megismerje és megszeresse a városát, felhívjuk a figyelmet arra, mennyi értékkel bír a település. Szerettük volna egy kincskereső játékkal felfedeztetni a családokkal Veszprémet, GPS-es látványosságokat tűztünk ki, valamint van két különleges idegenvezetés, délután pedig lufipostával üzenünk a jövőnek – mondta el Lőrincz Katalin, a Veszprémi Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Navracsics Tibor elmondta, hogy ő veszpréminek akart születni. Szülei ugyan nem így tervezték, de mégis Veszprém szülötte lett, így nem is csoda, hogy ennyire szereti a várost.

A túra első állomása az Óváros tér volt, ahol a miniszterelnök-helyettes felhívta a résztvevők figyelmét sok történelmi motívumra és különlegességre. Elmondta, hogy a 19. század végén, a 20. század elején ez a tér volt a főtér, mivel piacként működött. Ma már veszített főtér jellegéből, de mind a helyi lakosok, mind az ide látogatók kedvelt helye,

Az Óváros tér északi része Navracsics Tibor egyik kedvenc helyszíne, mivel innen látható a Tűztorony, a várkapu maradványai és az elefántos ház is.

Némedi Lajos alpolgármester is részt vett a túrán, akinek egyik kedvenc helye a városban a Nap utca, ahol lakik, valamint az újtelepi városrész és a belváros.


Némedi Lajos

– Humán beállítottságú vagyok, és nagyon szeretem a történelmet, a belvárosból árad a történelem. Tulajdonképpen az egész városról ezt tudom elmondani. Az állatkert is csodálatos, nagyon büszke vagyok a Séd-völgyére is. Engem nagyon emlékeztet a gyerekkoromra, és arra bíztatok minden veszprémit, hogy minél többet sétáljon a völgyben – árulta el Némedi Lajos.

A városháza és Zsuzsi bemutatása után a vár felé vette az irányt a kirándulócsoport, ahol Navracsics Tibor is felhívta rá a figyelmet, hogy Veszprém nem két órás város. Sokkal több érték és látnivaló van a városban, amit még a helyieknek is fel kell fedezniük. Ugyan most a rövid túrát járták be, de sokkal több van Veszprémben, mint a vár.

– Meggyőződésem, ha elterveznék a családok, akkor akár két napot is el lehet tölteni a városban úgy, hogy reggel elindulunk, és délután hazatérünk – emelte ki az alpolgármester.

A különleges túra a várban és a Benedek hegyen folytatódott, ahol minden helyszínen történelemidézés és régi történetek hangzottak el. Navracsics Tibor és Mórocz Anikó a résztvevőknek kérdéseket tettek fel, amiért apró meglepetés járt.

Janni Anikó
Kovács Bálint
további cikkek
Egy kiemelkedő neveléstudós öröksége él tovább a Pannon Egyetem Zsolnai-archívumában Egy kiemelkedő neveléstudós öröksége él tovább a Pannon Egyetem Zsolnai-archívumában A Pannon Egyetem 2024-ben ünnepli fennállásának 75. évfordulóját, amely alkalomból számos eseményt szerveznek. A Humántudományi Kar Neveléstudományi Intézete is különleges mérföldkőhöz érkezett: ünnepélyes keretek között átadták a Zsolnai József professzor nevét viselő emléktermet és archívumot, tisztelegve a neves neveléstudós szellemi hagyatéka előtt. tegnap 21:42 A bakonyi pásztorkultúra is a szellemi örökség része lett kultúra A bakonyi pásztorkultúra is a szellemi örökség része lett Többek között a bakonyi pásztorkultúra is felkerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére. 2024. október 18. 13:09 Pogány Induló videója kapta a Magyar Klipszemle fődíját kultúra Pogány Induló videója kapta a Magyar Klipszemle fődíját Pogány Induló Úgy hiszem című dalához készült kisfilm kapta a fődíjat a 8. Magyar Klipszemle-gálán. A nyertesek között van Azahriah, a Carson Coma és Krúbi is. 2024. október 18. 10:48 A Nemzeti Múzeumban látható a Somlón megtalált háromezer éves nyakék kultúra A Nemzeti Múzeumban látható a Somlón megtalált háromezer éves nyakék Október 5-től látható a bronzkor csodája a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Magyar Nemzeti Múzeum falai között, amelyre a Somló-hegyen bukkantak rá idén nyáron a múzeum régészei.  2024. október 18. 10:40

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.