2021. március 5.
//
Adorján névnap

Eleven érettségi tétel a Vetésiben

2008. április 10. 6:07
Ismét egyedülálló kezdeményezés színtere Veszprém. A Vetési Albert Gimnázium úgy döntött, Eperjes Károly életművéből is érettségizhetnek az iskola drámapedagógiai osztályának tanulói.

Eperjes Károlyt meglepte az iskola döntése. Nem tarjta szerencsésnek élő ember befejezetlen munkásságát feladatul adni, ám komolyan vette a felkérést és tegnap ellátogatott az iskolába, hogy előadást tartson a diákoknak. Számára is meghatározó élmény volt a délután, klasszikus műveket, filmeket elemeztek az együtt töltött órákban.

A művész felfedezte az osztályban a vidéki gyermekek romlatlanságát, őszinte fogékonyságát. Megosztotta velük azokat az életre szóló iránymutatásokat is, melyet a a főiskolán kapott Hegedűs Gézától, aki különbséget tett a mesterszak és a művész között. Szerinte a tanításnak mindig két komponense van, a Morál és bölcseletbiblia, valamint Arisztotelész Poeticája. Ez az egyetemes kultúra áll szemben a halál civilizációjával, és aki tényleg művész akar lenni, az olyan, mint József Attila, amikor Thomas Mannt inti versében hazánkba érkezésekor, hogy az igazat mondd, ne csak a valódit. Hogyan is olvashatta József Attila Thomas Mannt, hogy azt merte mondani, magas szintű, amit írsz, de hol van belőle az igazság? Ezen a fonalon vezette végig a diákokat is a művész.A lényeget, a valódi tartalmat keressék, annak hátterét nézzék, hogy miért született az a kedvenc mű, hogy miért vállal el egy munkát, hogy készül fel egy szerepre. Az olyan egyszerűbben megformálható karakter, mint a bakter nem bonyolult dolog Eperjes számára, ám egy olyan volumenű szerepre, mint mondjuk Széchenyi, vagy Moliére gyakran testi, lelki, szellemi hármas egységben kell felkészülni. Nem egy szerep megformálásával keményen meg kellett küzdenie, ám mindig van egy pillanat a premier előtt, amikor átbillen egy megfoghatatlan határon. Előfordul, hogy csak egyik előadáson történik ez meg, ám attól kezdve valóban övé lesz a szerep. Ez mindig egy nehéz pillanatként éli meg a művész, a gyermek születéséhez hasonlítja: értelme szakad minden küzdelemnek.

Eperjes Károly filmen és színpadon egyaránt látható, ez a két műfaj az, amiben teljesen meg tudja magámat mutatni, hiszen mind a film, mind a színház – úgymond – három dimenziós. Míg egy rádiójátékban vagy szinkronban csak hangjával, addig ott mozgással, hanggal, ritmussal egyaránt kifejezheti magát. Elmondása szerint meg kellett érnie ahhoz is, hogy pódiumra is állhasson. Másfél évtizede járja estjével Magyarországot és a határon túli vidéket. Ebben találta meg igazi világát, melytől idegenek azon műfajok, amelyekben nem lehet jelen teljes valójában...

A portré hamarosan folytatódik.

Zatkalik-Peresztegi Virág

További cikkek

Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Kell, hogy legyen valamennyi titok az emberben
Bajor Lili színésznő két évvel ezelőtt végzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de tanulmányait nem hagyta abba, jelenleg a doktoriját írja. A Veszprémi Petőfi Színházban elsőként Bertolt Brecht drámájában, a Kurázsi mama és gyermekeiben láthattuk, később Móricz Zsigmond Pillangójában tűnt fel, de amint a járványhelyzet engedi, további két előadásban is találkozhat vele a veszprémi közönség.
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
Elkezdődött a veszprémi SzeretFilm Stúdió új, #tüneményesutazás munkacímű játékfilmjének forgatása
"Filmünk lélektani dráma, a vírushelyzetre reagál, ugyanakkor balatoni filmnek is tartom, ami megközelítés nagyon fontos látványvilága szempontjából" – vallotta a filmről Buvári Tamás rendező.
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Böjt: főpróba az étrendváltáshoz
Február 17-én beléptünk a nagyböjti időszakba, ezzel együtt pedig sokan döntenek úgy, maguk is belekezdenek egy tisztító kúrába. De milyen esetben szolgálja valóban az egészségünket a böjt és mi az, amit inkább kerüljünk?
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Hinni csak abban szabad, amit a párt mond
Legtömörebben talán így lehetne összefoglalni a kommunista diktatúrák ideológiáját az elhíresült Rákosi-mondat mellett, s bár az elnyomás éveit leginkább a szürkeség jellemezte, a filmművészet igen színesen mutatja be a korszakot. Öt nemzetközi és magyar filmet hoztunk a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapján.
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
Veszprémbe költözik a Magyar Mozgókép Szemle
A Veszprém-Balaton régióba költözik a Magyar Mozgókép Szemle, együttműködésben az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozattal - mondta el az Origón szombaton megjelent interjújában Káel Csaba, a magyar mozgókép fejlesztéséért felelős kormánybiztos.