… nagy hozzá nem értésről tesz az tanúbizonyságot, ki olyat vásárol. Mert miből is van a fűszerkeverék? Őrölt kömény, szegfűbors, oregánó (amit magyarul szurokfűnek illik nevezni), vöröshagyma- és fokhagyma-por, cayenne-bors, ízfokozó, stb.
Sokkal egészségesebb, ha a két apróra vágott és megpárolt vereshagymán a fél kiló darált marhahúst (combocska a legjobb) megpároljuk, és mi magunk ízesítjük egy teáskanál őrölt köménnyel, szurokfűvel, édes-nemes pirospaprikával, cayenne-borssal (ami őrölt chili, de használhatunk helyette bármilyen erős paprikát – a chili azért előnyösebb választás, mert csak egyszer csíp…) és 8 szem mozsárban összetört szegfűborssal (ha nincs otthon, bátran használjunk helyette 5 szem porított szegfűszeget, meg egy kis borsot).
Dobjunk utána fél fej zúzott fokhagymát, egy doboz hámozott paradicsomot és a pürét. És kis lángon főzzük puhára. Vizet ne tegyünk hozzá, csak ha muszáj. Elvben a paradicsomkonzerv elég levet ad. Inkább használjunk paradicsomlevet, mint vizet. Vagy bort. Vöröset. Merlot-t vagy Cabernet Sauvignont. Max. egy decit, a többit igyuk meg!
Apropó konzervek. Kb. erre van szükségünk:
Doboz hámozott paradicsom, egy kis paradicsompüré, egy vörösbab-, egy fehérbab- és egy kukoricakonzerv. A bab- és kukoricakonzervek tartalmát folyó víz alatt megmossuk, hagyjuk, hogy lecsöpögjön.
Amikor a hús megfőtt, reszeljünk bele kb. 3 dkg 90%-os kakaótartalmú étcsokit, vagy szórjunk rá egy csapott evőkanál kakaót, majd forgassuk bele a babokat s a kukoricát, és rottyantsuk össze, ne legyen leve… Ha bírjuk az erőset , szórjunk rá apróra darabolt chilit…
Süssünk hozzá tortillát…
(Ahol elérhetők gasztronauta jobbnál jobb receptjei: http://gasztronauta.blogter.hu)