Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
9°C

Saláta - Time! - I. rész

2011. július 10. 16:03
Meleg van? Fel kéne venni a fürdőrucit? Nem megy fel? Koplalni akarsz? Ne tedd! Egyél sok salátát...

… Ebben a melegben más nem is esik jól. Maximum még a hideg fröccs, vagy a párásodó korsó sör…
 


Joghurtos-mazsolás uborkasaláta

Hozzávalók: 1 kígyóuborka, 1 kisebb vöröshagyma (vagy 3 újhagyma), 5 dkg mazsola, 1,5 dl natúr joghurt, 1 dl tejföl, 2 evőkanál finomra vágott kapor, 1 evőkanál finomra metélt mentalevél, 2 evőkanál darált dió, 2 gerezd fokhagyma, őrölt fekete bors (esetleg tarkabors), só.

A kígyóuborkát meghámozzuk és felkarikázzuk, sózzuk, majd egy fél óra múlva kimossuk, lecsöpögtetjük. A vöröshagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, és az uborkához adjuk. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, és a salátához keverjük. Az öntethez keverjük össze a tejfölt, a joghurtot, a kaprot, a mentát, a diót és az áttört fokhagymát. Sóval és borssal ízesítsük. Félórányit hűtjük a frigóban…


Paprikás mozzarellasaláta

Hozzávalók: 25 dkg mozzarella, 1–1 kisebb piros és sárga húsú paprika, 1 csokor bazsalikom, néhány friss mentalevél vagy citromfű, 1,5 evőkanál borecet, 3 evőkanál olívaolaj, só, őrölt fehér bors.

Behűtjük a frigóban az alapanyagokat. Gyorsan dolgozzunk! A mozzarellát lecsepegtetjük és felkockázzuk. A paprikákat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk, a húsukat csíkokra vágjuk. A bazsalikomot és a mentaleveleket finomra szeljük. Az ecetet elkeverjük a sóval és a borssal, és apránként hozzáadjuk az olajat. Az öntetet a salátára locsoljuk, majd az egészet óvatosan összeforgatjuk, és azonnal tálaljuk.
 


Tojásos brokkolisaláta

Hozzávalók: 80 dkg brokkoli, 2 tojás, 1 paradicsom, 1 közepes póréhagyma, fél csomó retek, 1 csokor petrezselyem, fél citrom leve, 5–6 kanál olívaolaj, só, fehér bors.

A brokkolit rózsáira szedjük, és enyhén sós vízben 10–12 percig főzzük, majd lecsepegtetjük. Ha van párolóedényünk, használjuk azt. A tojásokat keményre főzzük, és felkarikázzuk. A paradicsomot forró vízbe mártjuk, majd lehúzzuk a héját, és a húsát felkockázzuk. A póréhagyma szárát hosszában kettévágjuk, és egész vékonyan felszeleteljük. A retket felvagdossuk, a petrezselymet finomra metéljük. A citromléből, a sóból, a borsból és az olívaolajból pikáns öntetet készítünk, és a salátára locsoljuk.
 


Friss, ropogós saláta csirkemellcsíkokkal

Hozzávalók: 1 filézett csirkemell, 2 gerezd fokhagyma, fél teáskanál szárított kakukkfű, 1 evőkanál citromlé, 10 dkg spenótlevél, 2 közepes paradicsom, 2 közepes sárgarépa, 1 kisebb jégcsapretek, fél kígyóuborka, 1 csomag kapor, 1evőkanál tejszín, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál balzsamecet, 3 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál olvasztott vaj, só, fehér bors.

A csirkemellet megtisztítjuk a zsír- és índarabkáktól, majd keskeny csíkokra vágjuk. A fokhagymát átnyomjuk, és a csirkehúsra kenjük. Hozzáadjuk a kakukkfüvet, a citromlevet. A spenótleveleket hideg vízben átmossuk, majd lecsepegtetjük. A paradicsomot felkockázzuk, a répát és a retket finomra reszeljük, az uborkát meghámozzuk, majd felkarikázzuk. Felaprítjuk a kaprot.

Az öntethez a tejszínt elkeverjük a borecettel, a balzsamecettel, az olajjal, kevés sóval és borssal. Az öntetet a zöldségekre öntjük. Serpenyőben egy kis vajon megpirítjuk a húst. Sóval és borssal ízesítjük, majd a salátához keverjük…


Tavaszi saláta

Hozzávalók: 1 fejes saláta, 4 paradicsom, 1 kígyóuborka, 1 csomó retek, 1 csokor petrezselyem, 1 csokor metélőhagyma, 1 csokor kapor, 15 dkg zsírszegény selyemsonka, 2 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál mustár, 6 evőkanál olívaolaj, só, fehér bors.

A megmosott salátaleveleket lecsepegtetjük, kis darabokra tépkedjük. A paradicsomot és az uborkát felkarikázzuk, a retket legyaluljuk, a fűszernövényeket finomra vágjuk. A sonkaszeleteket feltekerjük. A salátaleveleket egy tálra terítjük, ráhalmozzuk a többi hozzávalót. A citromlevet elkeverjük sóval, borssal, hozzáadjuk az átnyomott fokhagymagerezdeket és a mustárt. Belekeverjük az apróra vágott fűszernövényeket és az olívaolajat. A fűszeres öntetet a salátára csepegtetjük.
 

(Ahol elérhetők gasztronauta jobbnál jobb receptjei: http://gasztronauta.blogter.hu)

vehir.hu
további cikkek
Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Petőfi Színház Az érzelmeket vették célkeresztbe a Veszprémi Petőfi Színháznál. Eltalálták. Pénteken délután hivatalosan az első napjával, valójában a nulladik nap után már a másodikkal vette kezdetét a Veszprémi Petőfi Színház Lélektől Lélekig Fesztiválja. Magyar kuriózumként a veszprémi teátrumnak ezúttal is sikerült a programjával a színházat tágabban értelmezni a színjátszásnál, olyan társadalmi üzenetek közvetítőjeként léptek fel, amelyek mindenkit érintenek, nemtől, kortól, vallástól, szociális helyzettől függetlenül. ma 9:00 Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.