Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Lendületben a világbajnok

2011. július 15. 8:16 // Forrás: Németh Attila, VEDAC
A VEDAC újdonsült ifjúsági világbajnoka, Pásztor Bence alig győzi fogadni a gratulációkat, de fejben már a következő világversenyre készül.

A kiváló kalapácsvetővel és edzőjével, Zentai Tiborral beszélgethettek a helyi média képviselői július 13-án reggel, az Oli e Ginoban. A jó hangulatú találkozóra a VEDAC ügyvezető igazgatója, Németh Attila invitálta meg a sajtó képviselőit, ahol záporoztak a kérdések az újdonsült ifjúsági világbajnokra. Pásztor Bence 82,60 méterre hajította az 5 kilogrammos kalapácsot, így pontosan 3,97 méterrel előzte meg a másodikként végzett török versenyzőt. Edzője szerint, ha Bence a jövőben is a tervek szerint fejlődik, akkor a jövőben is biztosan ott lesz a korosztályos világversenyeken.


Németh Attila, Pásztor Bence, Zentai Tibor

– Elég stabil dobótechnikával rendelkezik, ami ennyi idősen kivételesnek számít, az ifjúsági világbajnokságot is a technikájával nyerte meg. Ahhoz, hogy 80 méter felett dobjon már nem elég csak az erőnlét vagy a tehetség – magyarázta Zentai Tibor.


Zentai Tibor

A tréner elmondta, szálka maradt a szemében, hiszen a rossz idő miatt nem sikerült világcsúcsot dönteni, ami három héttel a világbajnokság előtt, Veszprémben kétszer is sikerült. Ennek ellenére természetesen nem elégedetlenek, hiszen Pásztor Bence mind a négy érvényes dobása 80 méter fölött volt, ami a rendkívül stabil versenyzését is jól példázza, a két érvénytelen kísérlete is csupán a hirtelen lezúduló eső rovására írható. A verseny után rengeteg gratulációt, telefonhívást kapott a világbajnok és mestere, majd itthon a csapattársak is köszöntötték a Franciaországból hazatérő veszprémi különítményt.

– Szóltak nekünk, hogy mindenképpen menjünk be a klubba, mielőtt hazamegyünk, így tudtuk, hogy vár minket valamilyen meglepetés. Együtt ünnepelt a csapat, nagyon jól estek a gratulációk. Nincs sok időnk kiélvezni a sikert, folytatnunk kell tovább a felkészülést, hiszen még nincs vége a szezonnak – mondta Zentai Tibor.

Az eredmény nagyszerűségéhez hozzátartozik még az is, hogy a mostani felnőtt versenyzők nem tudtak 16 évesen olyan eredményesen szerepelni, mint Pásztor, csak megközelíteni tudták a mostani csúcsot. Szomorú tény, hogy a remek szereplés ellenére Bence teljesítményét anyagilag nem honorálják, csak a klubjára számíthat, valamint az országos szövetségtől kapott ígértet még a világbajnokság előtt arra, hogy havi 20.000 Ft ösztöndíjat fog kapni, ami még nem realizálódott.

A sajtótájékoztatón szó esett a VEDAC szempontjából kiemelkedő, nyári versenyekről is. Pásztor Bence esélyesként utazik az EYOF-ra (European Youth Olympic Festival), amit idén Törökországban rendeznek Július 24.-Augusztus 5. között. Bencén kívül további két veszprémi, Kéri Bianka és Tóth Áron is részt vesz a versenyen.


Pásztor Bence

– Mivel a világbajnokságon a döntőben főként európaiak voltak, így nagyjából ugyanaz a mezőny lesz az EYOF-on is. Egyedül a negyedik helyezett egyiptomi nem lesz ott a legjobbak közül, várhatóan a török sráccal fogunk nagyot csatázni. Szeretnék Törökországban is nyerni, és ha van még bennem annyi, akkor újra megdönteni a világcsúcsot – beszélt a várakozásairól Pásztor Bence.


A "világ" tetején

A VEDAC utánpótlás válogatott atlétái, Hudi Ákos és Kállay Dániel, valamint a Pannon Egyetem hallgatója, Petrovszki Tibor is elutaztak már az U23-as Európa Bajnokságra, Csehországba. Az észtországi junior kontinensviadal egy héttel később kezdődik, ahol a tavalyi két ifjúsági olimpikon kalapácsvető, Töreky Balázs és Fertig Fruzsina mellett a szintén kalapácsvető Árvai Krisztián, valamint a MOL Tehetségtámogató Programja által is támogatott futó, Szalai Benjamin és a gátfutó Gönczöl Máté is részt vesz.

A 116. Atlétikai Magyar Bajnokságot Szekszárdon rendezik, ahova nagy létszámú csapattal terveznek utazni a VEDAC-osok. Augusztusban két nagy világversenyt rendeznek, az Universiadét Kínában, a világbajnokságot pedig Koreában. Mindkét viadalon két VEDAC-os, Orbán Éva kalapácsvető és Minczér Albert akadályfutó vesz részt, mindketten rendelkeznek már a londoni olimpiára B szinttel.

A nyár kiemelkedő atlétika versenyei

Július 14-17. (csütörtök - vasárnap) U23 Eb Ostrava (CZE)
Július 21-24. (csütörtök - vasárnap) Junior Eb Tallin (EST)
Július 24 – augusztus 5. (vasárnap - péntek) EYOF Trabzon (TUR)
Augusztus 06-07. (szombat - vasárnap) 116. Atlétikai Magyar Bajnokság Szekszárd
Augusztus 12-21. (péntek-vasárnap) Universiade Shenzen (CHN)
Augusztus 27-04. (szombat-vasárnap) Világbajnokság Daegu (KOR)

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.