Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Brazil hangulat és életérzés

2011. július 28. 8:56
Univerzális zene. Mondjuk, minden zene univerzális, de ez olyan, mintha valami ősi lenne, mondjuk az ős rock and roll…

Gilberto Gil, az idei VeszprémFest első nagyszínpados fellépője Brazíliából érkezett, hogy igazi vérpezsdítő hangulatot varázsoljon. A hét Grammy-díjjal büszkélkedő, majd’ hetven éves ex brazil kultuszminiszter és csapata mindent meg is tett ezért. Bájos angolsággal szórakoztatta a közönséget (még így is jobban járnak, mintha portugálul mondanám– hülyéskedett, majd beékelt minden mondatba pár you know-t), és mesélt.


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Mesélt a számok között arról, hogy honnan is ered a zenéjük, hogy miket ötvöz a dzsesszel, a bossa novával, vagy éppen a szambával. Hogy hogyan kerülnek, mondjuk skót elemek ebbe a világba. És hogy miként szólaltathatók ezek meg zabumba vagy rabeca segítségével. Aztán a közönség ült, hallgatott, ízlelgette, emésztette a sok – nálunk legalábbis ritka – hangszert, a hol brazil countrynak hangzó, hol a magyar fülnek mulatósként, innen-onnan felcsípett és beazonosítható alapokat, majd közben néha nagyokat nevetett Gilberto Gil irigylésre méltó csípőmozgásán. Azon, ami mindig elterelte a figyelmet arról, hogy vannak egyre nehezebben megszólaltatható hangok.

Az, hogy nem csak zenészként, de energiabomba showmanként sem utolsó, szintén bebizonyosodott a kétórás koncert alatt. Mint ahogyan az is, hogy mint egy profi sportoló, ő is tartalékol, majd a finishben gyújtja be az összes rakétát, és végül mindent visz, Igaz, hosszú napok óta most először kúszott húsz fok fölé a hőmérséklet, úgy tűnt, nem lesz egyszerű dolga a közönséget lázba hozni, de a harmincévnyi rutin, az ötven album, és valljuk be, a profizmus győzött.

Először csak erre-arra biccenő fejek, be-behimbálózó széksorok, majd egyre bátrabb felelgetések a megénekeltetéskor. Bár személyesen nem, de digitálisan elhozta Roberta Sá hangját is, a Minha Princesa Cordel című közös számuk elejéig, és bár korábban nem ismertem a hölgy nevét, nem véletlenül jegyeztem meg. Fé na Festa című album ide, vagy oda, szerencsére felcsendül a No woman, no cry is, majd a nyolcvanadik perc környékén már nem csak egy-egy pár ugrott fel oldalt, vagy épp a széksorok között táncolni, hanem a színpad előtt igazi festa hangulat kerekedett. De nem csak ott mozgott mindenki felszabadultan, hanem a tribün tetején is például, ahol még egy brazil zászló is előkerült a koncert végén. És nem a veszprémi zumba kör helyi, ifi tagozata ugrott be hangulatot csinálni, tényleg a legvegyesebb korosztály ugrált, táncolt önfeledten.

Ahogy Gilberto Gil fogalmazott: neki nagy megtiszteltetés és öröm volt itt, „Madzsarcountryban” fellépnie. Majd később, az egyik szám utáni átkötőben ezt mondta, I was great. És valóban, eszünkbe sem jutott cáfolni, mert tényleg jó voltál Gilberto, you know!
 

Galéria
Gilberto Gil - Veszprém Fest
Csapody Kinga
Kovács Bálint
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.