Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Északnyugati funky

2011. július 29. 8:43
Svéd és angol csapat igyekezett az átázott közönséget megmozgatni tegnap este a Veszprém Arénában a VeszprémFest második napján.


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Tegnap este rendesen megtelt az Aréna a két funky csapat koncertjére, még a küzdőtéren is több százan várták a buli kezdetét. A svéd Nils Landgren Funk Unit nyitotta az estét, és igyekezett bemelegíteni a közönséget a több mint háromórás bulira. Nils Landgren a szokásos piros pozanjával vezényelte zenekarát, amely fiatal, tehetséges svéd muzsikusokból állt. A zene a feszes ritmusra és az instrumentális szólókra épült, és csak néha szólalt meg benne a vokál.

Sajnos beigazolódott a korábban bennem felmerülő kétely: a svéd group tökéletes zenei tudással, de túl sterilen, és nem éppen átütő erővel, valamint nem igazán vérbőn adta elő a funkyt. Ezen még az sem segített, hogy Magnum Coltrane Price basszusgitáros éppúgy mozgott, mint Flea, azaz Michael Balzary a Red Hot Chili Peppers-ből, és hogy persze megtörtént a hangulatot fokozó hangszercsere is (trombita – billentyű – alt szaxofon). A koncert akkor vált érdekessé, amikor Magnus Lindgren szaxofonról fuvolára váltott, és a svéd-török dobos végre más ritmust vert a bőrökön. Összességében a Nils Landgren Funk Unit hozta a kötelezőt, de semmi pluszt nem adott.

Az funkos acid dzsesszt játszó Incognito színpadra lépésével élettel telt meg az Aréna, a 11 fős banda sokkal naturálisabb, fantáziadúsabb, változatosabb muzsikát produkált, mint Landgrenék. Ehhez hozzájárult a kiváló dobos- és billentyűs-teljesítmény, a négy énekes dögös hangja, valamint a zenekarvezető gitáros, Jean Paul Maunick habitusa. A zenekar játszott saját számokat és feldolgozásokat is – megjegyzem, a Funk Unitból Magnum Coltrane Price bőgős és Jonas Wall szaxis előttem állva figyelte a „nagyok” produkcióját.

Természetesen két szám erejéig az Incognitónál is megtörtént a hangszercsere, Julian Crampton basszusgitáros billentyűzött, Pete Biggin dobos átvette a bőgőt, Matt Cooper billentyűs pedig olyan dobszólót produkált, hogy közben felaprította egyik dobverőjét. Nem véletlen, hogy a küzdőtéren beindult a közönség, és igazi bulihangulat uralkodott a csarnokban.

Én pedig azzal a tanulsággal tértem haza, hogy valódi feka énekesek és zenészek nélkül mit sem ér a funky – nem elég a tökéletes hangszeres tudás, annál több kell: sajátos és utánozhatatlan életérzés és könnyedség.
 

Galéria
Veszprém Fest Nils Landgren Funk Unit / Incognito
Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.