Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Összefogás az államadósság ellen

2011. július 29. 11:44
Dr. Szendi József nyugalmazott veszprémi érsek Számvetés című könyvének bevételét ajánlotta fel az államadósság csökkentésére.

Az Összefogás az Államadósság Ellen Alap Rédly Elemér győri katolikus plébános kezdeményezésére jött létre. Az alap azért született meg, hogy bevételeket gyűjtsön az államadósság csökkentésére: a befolyt összeg kizárólag erre a célra használható fel. Az irányító testület tagjai Rédly atyán kívül Horváth Tihamér, a Széchenyi Gazdaságfejlesztő Társaság elnöke, valamint Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

Szendi József erre az alapra július 15-én fizette be a felajánlott 2 millió forintot, melynek bizonylatát július 29-én adta át Veszprémben, a Papi Szeretetotthonban Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek.

– A magyar államot hihetetlen adósságban hagyták ott az elődök. A magyar ember milliókat nem, de a könyvem árát, 2000 forintot talán ki tud fizetni. A magyar haza nem csak fejős tehén, akitől kapni kell. Ha kaptam valamit, kötelességem viszonozni. Ennek lett az eredménye a 2 millió forint – fogalmazott a nyugalmazott érsek.

– Az támadják az államadósság elleni alapot, akik előidézték, és azok fizetnek be az alapba, akik már többször elszenvedték ennek hatásait. Példamutató mindazoknak a magatartása, akik befizetnek ebbe az alapba – fogalmazott Navracsics Tibor.

Szendi József Számvetés című könyve egy papi életutat mutat be, amelynek aktív szakasza a második világháború végén kezdődik, átível a bolsevik diktatúra hatalomra törésének legvéresebb, legaljasabb időszakán, a forradalom szabad levegőt hozó, eufórikus napjain, majd Kádár börtönén és a kommunista restauráció erőszakra és hazugságra épülő évtizedein, hogy végül részese legyen a szabadság megteremtésének.

Janni Anikó
Kovács Bálint
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.