Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hispán éjszaka

2011. július 30. 8:54
Idén az első olyan este, amelyre már tegnap elkelt az összes jegy - igaz, akkor a vár befogadóképességével számoltunk…

…nyitotta meg Mészáros Zoltán Snétberger Ferenc és a Concerto Budapest valamint az Amadinda ütős együttes közös koncertjét. Így, hála az esőnek, még többen hallgathattuk meg az Arénában őket, igaz nem a XVII–XVIII. századi díszletek között, de talán még jobb hangzásban. Majdnem teli lelátó, mosolygó, elégedett, feltöltődött tömeg – és nem csak azért, mert ennyi ember nem tévedhet, de tényleg nagyszerű élmény volt.


A galéria megtekintéséhez kattintson a képre!

Az amúgy nem annyira kényelmes székeken elhelyezkedve, péntek este, mikor még a nyakunkon az egész heti mindenféle, az ember vár valamit, amitől kikapcsol, elfelejti azokat, amikre jobb nem is gondolni. Amikor felcsendült Snétberger Ferenc saját műve, a Rhapsody Romanes No.1, akkor ez az első percben megvalósult. Hömpölygött a zene, vitt magával, uralta a teret, a gondolatokat, és felszabadított érzéseket. Az első darab fő témája az Emphathy című dallam, amit hallgatva tényleg beleél, átél egy csomó mindent az ember. Talán attól zseniális, hogy mindenki maga érzi, hogy benne mit szabadít fel, el. Zeneterápia. Nem telepszik rád, csak sodor és hol simogat, hol kicsit megpörget. Rodrigo: Aranjuezi koncertje volt a második műsorszám, és ekkorra tisztán megfogalmazódott, hogy – amúgy petőfisen – bár felül (értsd többségben) a Concerto Budapest (árja), de azért Sétberger és az ő a gitárja az úr. Az egyszem hangszer vezette, de zseniálisan együtt is szólt a nagyzenekarral.

Amikor a szünet után leváltotta őt az Amadinda együttes, az ütősök besimultak, együtt éltek a Concerto Budapesttel, és úgy szólaltatták meg Bizet - Scsedrin Carmenjének I. és II. szvitjét, mintha ez eleve így született volna, és mindig is ebben a hangzásban hallanánk. Célkitűzésük, hogy nagyszerű és ismert műveket ütőhangszeres átiratban játsszanak, az elmúlt huszonöt év alatt meghozta nekik a szakmai elismerést is, péntek éjjel Veszprémben pedig a közönségét is.

Azért van még valaki, akit meg kell említeni, ő Keller András Liszt Ferenc-díjas hegedűművész, aki a koncertet vezényelte. Abban, hogy a két blokk úgy szólt, ahogyan, minden bizonnyal nélkülözhetetlen szerepe volt. Az pedig, hogy mennyire könnyed és – ahogy írják róla – „vállalkozó szellemű”, a visszatapsolások alkalmával villant meg. A játékosan visszavarázsolt ismert dallamok jó lezárást adtak az estének…

…olyat, hogy amikor beülsz az autóba, inkább kinyomod a rádiót hazafelé, csak azért, hogy még kicsit tovább éljen benned az elmúlt két óra.
 

Galéria
Snétberger Ferenc és a Concerto Budapest
Csapody Kinga
Melczer Zsolt
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.