Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C
2024. május 19. Ivó, Milán
Veszprém
23°C

Elrontották a forint 65. születésnapját

2011. augusztus 2. 10:54

Ahogy várható volt, határidő előtt megállapodtak a felek az amerikai szövetségi államadósság plafonjának megemeléséről, és a költségvetési egyenleg javítását célzó lépésekről. A megállapodás szerint két lépcsőben kerülne sor az adósságplafon emelésére, amely így 2013-ig megfelelően tudja szolgálni az ország érdekeit.

Az első lépésben 900 milliárd dollárral növekvő adósságplafon mellett a terv egy tízéves 917 milliárd dollár összértékű egyenlegjavító csomagot is tartalmaz., továbbá várhatóan november végén egy kongresszusi bizottság áll fel azzal a céllal, hogy további 1500 milliárd dollár nagyságú költségvetési egyenlegjavító intézkedésekben jusson megállapodásra. Amennyiben a bizottság sikeres lesz, az elnök további 1500 milliárd dollárral megemelheti az adósságlimitet. Ha a bizottság eredménytelen lesz, abban az esetben az elnöki jogkör 1200 milliárd dolláros adósságplafon emelésre csökken. A megállapodás pozitív, de közép– és hosszútávon nem oldja meg az amerikai költségvetési egyenleg problémáit.

Szakértői vélemények szerint, az USA költségvetésének 4000 milliárd dolláros megszorításra lenne szüksége ahhoz, hogy az egyensúly helyreálljon. A jelen megállapodás, ennek csak töredékét tartalmazza. Ezek miatt továbbra is fennáll a veszélye annak, hogy az USA államadósságát a hitelminősítő intézetek leminősítik. Az amerikai gazdaság továbbra is gyengén teljesít, a második negyedéves GDP adat kiábrándító, hisz a várt 1,7 %-s bővülés helyett mindössze 1,3 %-val tudott növekedni az USA gazdasága.

A megállapodást követő piaci jókedv hamar elpárolgott, a délutáni rossz feldolgozóipari index hatására pedig szabályos pánik tört ki a piacokon. A részvényindexek, és határidők rövid idő alatt nagy veszteségeket szenvedtek, a devizapiacon pedig ritkán látható mozgások történtek. Továbbra is a svájci frank jön ki nyertesen a félelem és bizonytalanság uralta devizapiacról. A dollárral és az euróval szemben is történelmi csúcsokra erősödött a rossz hírek hatására. A svájciak fizetőeszköze sokat erősödött az elmúlt időszakban, így elképzelhető egy technikai korrekció a közeljövőben.

De amíg a világgazdaságot bizonytalanság uralja, az európai adósságválság tovább gyűrűzik, és az USA költségvetése körül sok a bizonytalanság, addig a befektetők keresik a svájci frank adta biztonságot. A tegnapi pánik, sajnos elrontotta az augusztus 1-jén 65 éves magyar forint születésnapját is. Bár a forint továbbra is remekül tartja magát az euróval és a dollárral szemben is, a svájci frank ellenében negatív rekordot értünk el, hisz 245–n is volt jegyzés a bankközi piacon. Sajnos nem kizárható annak lehetősége sem, hogy ebben az évben akár 260–ig gyengüljünk a svájci frank ellenében. Továbbra is hangsúlyt kell arra fektetni, hogy nem a forint hibája ez, hanem az euróra nehezedő nyomás miatt gyengül az árfolyam.

Lámpi Ferenc
Fiókvezető
BUDA-CASH Zrt.
Veszprém

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.