Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Évadzáró társulati ülés

2011. augusztus 11. 17:04 // Forrás: Pannon Várszínház
Számtalan kuriózummal és meglepetéssel szolgált a tízedik jubileumi évad, pozitív és negatív értelemben egyaránt a Pannon Várszínházban.

Megelégedéssel és büszkeséggel töltenek el az évadra vonatkozó összesített számadatok. Értéket tudtunk teremteni és a művészeti munkára tudtunk koncentrálni egész évben, annak ellenére, hogy születésnapi ajándékként mínusz ötven millió forintot kaptunk – fogalmazott az évadzáró társulati ülésen Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója. Utalva ezzel arra a parlamenti döntésre, amely egyéni képviselői indítványra megfelezte a teátrumnak járó állami normatívát. Az igazgató visszautalva a kezdetekre kiemelte, tíz éve még nem lehetett tudni, színháza nyári színház lesz csupán, vagy idővel kinövi magát. Arról, ami bekövetkezett, legfeljebb csak álmodni mert, hogy a Pannon Várszínház egy évtized után az államilag finanszírozott kőszínházak körébe tartozik, létrehozott saját előadásszáma, és nézőszáma pedig vetekszik a legnagyobb színházakéval.


Vándorfi László

A 2010-es naptári évben összesen 203 előadást játszott a teátrum, a 2010/11-es évadban pedig 194-et. A saját előadások száma ebből 175. A 2010-es naptári évben összesen 62 ezer 516 néző váltott jegyet, illetve bérletet. A Dzsungel könyve ez idáig 60, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról 65, a Hotel Menthol 59, a Padlás 49, a Muzsika hangja pedig 48 előadást ért meg. Ez a parányi társulat (műszakkal és egyéb kiszolgáló személyzettel együtt 36 fő) összesen harminc előadást tart folyamatosan repertoárban, ami példátlan. Ezek a produkciók bármikor, bármilyen körülmények között elővehetők és felújítás nélkül is játszhatók.

Az állami támogatás megfelezése, azaz ötven millió forint elvonása mély nyomokat hagyott a jubileumi évadban, és a társulatban egyaránt. Ennek következtében a három tervezett önálló játékszíni előadásból kettő elmaradt. A nézők mindössze ennyit vehettek észre, de a színházban dolgozók napról napra nehézségekkel küzdöttek. Munkájukon, teljesítményükön ennek nyoma sem látszott. A 2010/11-es évadban hat nagyszínházi, egy kamara és gyermekdarab született a színházban. (A kőszívű ember fiai, Aranycsapat, Két úr szolgája, Égi vándor, Mesterdetektív, Ének az esőben, Hajmeresztő és Mesebolt) Ennyi önálló előadásra, és ilyen magas előadásszámra van szükség ahhoz, hogy a Pannon Várszínház ne essen ki az államilag támogatott kőszínházak köréből. Sőt ehhez még valamit teljesíteni kellett. Új fenntartót kellett találni Balatonfüred városa helyett, amellyel más formában folytatódik tovább a kapcsolat. „Hála a nézők hűségének, és azoknak a településeknek, önkormányzatoknak, akik mellénk álltak a bajban – ma új településekkel, új önkormányzatokkal állunk szolgáltató szerződésben, mely feltétele az állami támogatásnak” – mondta Vándorfi László. Hozzá tette, a jelenleg hatályos előadó művészeti törvény szerint százmillió forint a Pannon Várszínház állami normatívája, amelynek kifizetésére hamarosan sor kerül. bízik abban, hogy nem lesz újabb egyéni képviselői indítvány, mely csorbítaná az összeget, amelyért ez a társulat keményen megdolgozik.

A direktor értékelte a nyári fesztiválokat is. Elhangzott, összesen 33 előadást játszott a teátrum a nyári főszezonban. Többek közt Balatonfüreden, a Füred Festen, Alsóörsön és a legújabb fesztiválhelyszínükön, Sümegen, a Püspöki Palota udvarán. Ezen az új, pártalan adottságú helyszínen is napról napra nő a nézők a száma. Megszerették és visszavárják a színházat. Vándorfi László bejelentette, egy távoli városból érkezett felkérés a színház számára, melynek örömmel tesznek eleget. A 2011/12-es évadban kőszínházi zenésszínházi bérletsorozatot indítanak, Kecskeméten.

2011/12 évad előadásai:
Liliomfi
Játék a kastélyban
Hajmeresztő
Monte Christo Grófja
Made in Hungária
2011/12 játékszíni évad:
Pilinszky János: Élőképek
Psziché Night – zenés, táncos kortárs dráma Weöres Sándor művei ihletésére – koreográfus: Ladányi Andrea, táncolja: Kovács Ágnes Magdolna
Klamm háborúja – monodráma, osztályszínház
Végzetes szerelem játéka
Titkos dalok (színpadi játék Cseh Tamás és Bereményi Géza dalaira)

Kitüntetések, díjak:
A 2010/11 évad színésznője elismerést, s ezzel egy értékes Bakonyi féle karórát Stefancsik Annamária, az évad férfi színésze elismerést, és szintén egy értékes egyedi karórát Kiss Erky Dávid kapta. A színház támogatója, a hévízi Huszti Villa két művészt tüntetett ki saját díjával, Molnár Ervint, Szelle Dávidot. A több mint egy éve tragikus körülmények közt elhunyt színházi dolgozónk, Rábóczky Eszter emlékére díjat alapított a Pannon Várszínház, melyet minden évben egy színházért dolgozó, de nem színész teátrumi alkalmazott kaphat meg. A kitüntetést idén Székely-Szügyi Zsuzsanna színházszervező munkatárs kapta. Mind a hárman három éjszakát tölthetnek el a hévízi Huszti Villában, méghozzá másodmagukkal.

vehir.hu
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.