2022. január 19.
//
Sára névnap

Rekordszámú részvétel a 40. Kékszalag Bajnokságon / Gyenge szélben futottak ki a hajók Balatonfüredről

2008. július 18. 14:04
578 hajó vágott neki pénteken reggel 9 órakor, hogy megkerülje a Balatont. Kontinensünk legrégebbi és legnagyobb vitorlásversenyén a résztvevőknek a már hagyománnyá vált útvonalon 160 kilométert kell megtenniük. A hajózok szélcsendben futottak ki Balatonfüredről, Balatonkenesén, Siófokon, a tihanyi szoroson, végül Keszthelyen keresztül Balatonfüredre is érkeznek majd. Az időjárási előrejelzések szerint lassú versenyre számíthatunk, így az már biztos, hogy nem dől meg a rekord, amelyet 1955 óta a Nemere II. cirkáló tart 10 óra 40 perccel.

A 2008-as regatta különlegességét az adja, hogy az idei szabályok értelmében indulhattak a legkorszerűbb, könnyű építésű, trapézos vitorlások, vagyis a Liberák is, amit a sportág Forma-1-es járműveinek tartanak. Közülük a Soponyai Géza kormányozta Media Contact-Avatar, illetve a Litkey Farkas vezette Brokernet Uniqa rajtolt a legjobban. Igyekeztek a part mentén előrejutni, de nem sokkal az indulás után szinte teljesen elállt a szél.


A legesélyesebb induló idén is Litkey Farkas, aki 2001-2007 között még mindig győzött.  Az eddigi ugyan nem hivatalos, de Balaton kerülő rekord is az ő nevéhez fűződik. Hajójával ugyan is egy alkalommal 9 óra 25 perc alatt kerülte körbe a tavat. Az idén még két egység is Libera típusú hajóval indult.


Litkey bízik a győzelemben

A Kékszalag másik úgymond ásza az RC 44 típusú árbócos. A Adriatic Challenge névre keresztelt RC44-es fedélzetén, Láng Róbert és legénysége, vágott neki a Balatonnak. (Az RC44 egy 44 láb hosszú, könnyű és jól manőverezhető one desgin hajó. Az egyik legkönnyebb és legmodernebb vitorláshajó, amelyet osztályversenyekre használnak, több mint negyven év versenyzési és hajózási tapasztalatát is magában foglalja. A háromszoros Amerika Kupa-győztes Russell Coutts az ismert hajótervező mérnökkel, Andrej Justinnel közösen alkotta meg a „tengerek egyik királynőjét”.) De nagy esélyesként tartják még számon a Király Zsolt, Soponyai Géza és Rauschenberger Miklós által kormányzott Liberákat is.


Láng Róbert a különleges RC44-el indult


RC44-esek "tengeri bevetésen"

A tavaly bevezetett újítást követve néhány hajón ismét hírességek kapnak helyet, így például Fábry Sándor, Fenyő Iván, Laky Zsuzsa, Keleti Andrea. Ha valakinek a gyenge szél ellenére sikerülne megdöntenie a Nemere II. rekordját, az a „Kékszalag rekordtartója” címet is hazaviheti. A cél azonban idén is a balatoni hajósok legirigyeltebb kitüntetése, a kékszalag. Az abszolút győztes a „2008 évi Kékszalag” viselője egyben a T-Mobile Nagydíjat, a kupát is elnyeri. A számok tükrében rekordok dőltek az idei évben. Az 578 induló a tavalyi 511 fős részvételi csúcsot 67 versenyzővel múlta felül. De ha a hajók értékét tekintjük, akkor is szép kerek számot kapunk. Ebben a pár napban ugyanis körülbelül 2 milliárd forint érték úszik a tavon. A bajnokság költségvetése egyébként a ráépült fesztivállal, kiegészítő programokkal 50 millió forint, - tudtuk meg Kerekes Kázmértól, a Magyar Vitorlás Szövetség titkárától. A jubileumi verseny és a vele párhuzamosan zajló rendezvények a füredi mólónál egészen vasárnapig tartanak. Vasárnap déli tizenkét órakor pedig hivatalosan is eredményt hirdetnek és átadják a díjakat.


 

Füssy Angéla

További cikkek

Karnyújtásnyira a felsőházi rájátszás
Karnyújtásnyira a felsőházi rájátszás
Utolsó hazai mérkőzését vívja péntek este a futsal élvonal alapszakaszában a Veszprém, amely a vendég Kistarcsa legyőzésével bebiztosíthatja felsőházi tagságát.
A magyarokra csak egy párharc vár a vb-selejtezőben
A magyarokra csak egy párharc vár a vb-selejtezőben
A magyar férfi kézilabda-válogatottra csak egy párharc vár a jövő évi világbajnokság selejtezőjében, mert az első fordulóban nem kell pályára lépnie.
Vladan Matics szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar válogatott
Vladan Matics szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar válogatott
Vladan Matics, a férfi kézilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint egyszerűen nem bírta a nyomást a magyar csapat az Európa-bajnokságon.
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
Évet értékelt az MSZP-LMP-Párbeszéd frakció
A célokkal egyetértenek, konstruktív javaslataikkal és építő jellegű kritikáikkal azok elérését szeretnék segíteni az ellenzéki frakció képviselői – hangzott el Hartmann Ferenc és Gerstmár Ferenc szerdai évértékelő sajtótájékoztatóján.
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
Együttműködési megállapodást kötött a Táncsics technikuma és a jégkorong-egyesület
A kétoldalú megállapodással a jó tanuló, jó sportoló értékrendet erősítené a VSZC Táncsics Mihály Technikum és a Veszprémi Jégkorong Sportegyesület Veszprém Fiatal Sportolóiért Közhasznú Alapítvány.