Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Változatos évad készülődik a Kabócában

2011. augusztus 24. 17:14
Az elmúlt mozgalmas évadhoz hasonlóan a 2011-2012-es szezon is sok izgalmat tartogat a veszprémi Kabóca Bábszínházban.

Az augusztus 24-én tartott évadnyitó sajtótájékoztatón elárulták, hogy az évad elején Écsi Gyöngyi tart workshopot a társulat tagjainak, majd szeptember 3-án Budapesten, a Kolibri Fesztiválon vendégszerepel a Ha Dede című előadás. Az Álom, álom kitalálom című zenés-táncos előadás ősszel két alkalommal a Művészetek Palotájában lesz látható Budapesten.

Szeptember 16. és 18. között a hagyományokhoz híven megrendezik az évadnyitó Mesefesztivált: ekkor nyílik a Kabóca Házikó is, mely a legkisebbeket várja felfrissülve, megszépülve.

Az előadások sora a Tengerecki Pállal kezdődik Schneider Jankó rendezésében szeptember 25-én, majd a felújított Kutyaélet bemutatója (rendező: Bartal Kiss Rita) következik október 15-én, és november 6-án tartják a Hüvelyk Matyi bemutatóját, mely egyben a rendező, Fige Attila egyetemi vizsgája is lesz.

A születésnapi évad zárásaként decemberben különleges Kabócás előadást láthatnak az érdeklődők – Zalán Tibor verseivel, Kövi Szabolcs zenéjére.

A 2012-es új évet ősbemutatóval kezdi a színház: Erdős Virág kortárs írónő Pimpáré és Vakvarjúcska című verses bábjátékát mutatja be a Kabóca, Veres András rendezésében. A darab az elkényeztetett Pimpáré királylány kalandjait meséli el, felnőttebbé érésének különös történetét, melyben fontos szerep jut egy varjú képében megjelenő királyfinak is. Az előadás díszletét a nemrégiben a prágai Quadriennálén díjazott Árvai György, míg a jelmezeket Szűcs Edit tervezi.

Márciusban ismét a dániai Gladsaxe-ban vendégeskedik a Kabóca Bábszínház társulata. Veszprém testvérvárosa az Álom, álom kitalálom sikere után visszahívta a társulatot egy újabb vendégszereplésre. Májusban Kecskeméten, a Bábszínházak Országos Találkozóján vesz részt a társulat, valamint Ha Dede című előadásuk Kanadába utazik.

Júniusban a hagyományos Kabóciádéval zárul majd az évad, ahol a remények szerint dán vendégelőadást is fogadhatnak.

Szórakozva tanultak

A 2010-2011-es tanévben komplex tanulási formákat támogató EU-s projekt valósult meg a Kabóca Bábszínház, melynek záró rendezvényét szintén augusztus 24-én tartották.

Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 17. 638.700 forint vissza nem térítendő támogatásból megvalósult projekt a közoktatásban résztvevő gyermekek nem formális és informális nevelésének és oktatásának támogatását tűzte ki céljául, melyek hatékonyan segítik a gyermekek személyiségfejlődését, a művészeti és kreatív képességek kibontakoztatását, és az egészségtudatosság elterjesztését is. Szintén fontos aspektusa volt a pályázatnak, hogy segítségével olyan kisgyermekek is színházi élményhez juthattak, akiknek – bár szívesen járnának bábszínházba – szociális helyzetük ezt nem teszi lehetővé. A 11 hónapon keresztül zajló programsorozatban 5 oktatási intézményből több mint 800 gyerek vett részt.

A „Kabóca órák” projektben három veszprémi és egy balatonfűzfői iskola – Dózsa György Általános Iskola, Bárczi Gusztáv Speciális Szakiskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Irinyi János Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Simonyi Zsigmond Ének-Zenei és Testnevelési Általános Iskola – valamint a Vadvirág Körzeti Óvoda vett részt rendszeresen. A programok tervezésében, kivitelezésében a bábszínház dolgozói mellett sok külsős pedagógus, művész és szakember is részt vett.

A pályázat keretén belül a 2010-2011-es tanévben az alábbi programok valósultak meg: Báb-dráma program, Let’s play, Bábos vetélkedő, Hang-Báb-Játék témanapok, Bábtábor.

vehir.hu
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.