Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Idén is Farki nyerte a Kékszalagot

2008. július 20. 13:48
A rekordszámú 575 indulóból 525 ért célba a 40. Kék Szalag Bajnokságon. A legtöbben a keszthelyi fordulónál estek ki, vagy adták fel a versenyt. Nyolcadik alkalommal, ismételten Litkey Farkas kormányos és csapata vehette át a Kékszalagot és a megérdemelt kupát. A 160 kilométeres távot 13 és 14 perc alatt teljesítették. Liberájuk, a Brokernet-Uniqa pénteken este 22:14-kor szelte át a célvonalat a balatonfüredi kikötőben.

Bár a szélcsend miatt nehéz volt a rajt, de nekünk a kevesebb szél is elégnek bizonyult és úgy érzem jó időt futottunk, - mondta a Vehírnek Litkey. Négy olyan kaliberű hajó indult, mint a Brokernet, közülük a most már nyolcszoros kékszalag-bajnok a Principessát érezte legerősebb ellenfélnek. Ez egy viszonylag fiatal, 1992-es hajó. Jó esélyekkel indultak, de a fiataloknak azért még tanulniuk kell, mondta Litkey. Egyébként a keszthelyi fordulót ők is megsínylették, itt vesztettek időt. Ettől függetlenül elsőként fordultak. Ekkor már biztosan látszott, megvédik címüket.

Szintén esélyesnek tartották Láng Róbertet, aki egy egészen különleges hajóval, egy RC-44-el végott neki a 40. Kékszalagnak. A hazánkban egyedülálló, mindössze 700-800 kilós hajót a Forma-1 versenyautóihoz hasonlítják. Az AC osztály 40 lábas mása. Az RC-44 keskeny formája miatt szél ellen, lapos feneke miatt meg bőszélben kiváló. Russel Coutts és Andrej Justin, két profi vitorlázó tervezte, ötvözve benne mindazt, ami az AC osztályú hajók előnye. A rendkívüli képességekkel bíró hajó mégis kevésnek bizonyult a rutinnal szemben. Láng Róberték a hatodik helyen értek célba. Hajósnak és hajónak még össze kell szoknia. Később viszont komoly ellenfelet jelenthet Litkeynek.

A díjakat, illetve magát a Kékszalagot Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Starub Elek, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke adták át a balatonfüredi mólón. A különböző szakosztályok kupáit a kormányosok Bóka Istvántól, Balatonfüred polgármesterétől vették át.


A 40. Kékszalag sorrendje:
1. Brokernet-Uniqa - Litkey Farkas
2. Raffica - Király Zsolt
3. Telebox - Gerhard Müller
4. Principessa - Rauschenberger Miklós

 

A regatta csúcsa tehát idén sem dőlt meg. A Kékszalag rekordját továbbra is a Nemere II. cirkáló tartja 10 óra 40 perccel.

Füssy Angéla

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.