Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nagy Lászlóra emlékeztek Iszkázon / A Kossuth-díjas költő 83. születésnapját ünnepelték a szülőfaluban

2008. július 21. 0:30 // Forrás: www.veszpremmegye.hu
83 évvel ezelőtt, 1925. július 17-én született a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Nagy László egy parányi Veszprém megyei faluban, Felsőiszkázon. A településen minden évben a szülőházánál emlékeznek meg a költőóriásról. Szombaton pontban délben Dóczy Péter színművész és Dudás Dorottya előadóművész idézték meg az alkotó szellemét. Az emléknap díszvendégeként jelen volt Nagy László öccse, az idén 80 éves költő, Ágh István is.

Nagy András a költő házaspár (Nagy László és Szécsi Margit) gyermeke, a "Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvánnyal" együtt fáradhatatlan ápolója annak a hagyatéknak, ami rímben, ritmusban, alliterációban, képben meséli el a szerelem, a falusi élet szépsége, a ború és derű pillanatait a költészet nyelvével. Bognár Szilvia népdalénekes, akit lanton Róka Szabolcs kísért autentikusan tolmácsolta a magyar népdal szinte legrégebbi rétegeitől a modernek számító népdalig a magyar szerelmi népi költészet dalait.

Az irodalmi délutánt követően Veszprém Megye Önkormányzata, Pápa Város Önkormányzata, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzta, Iszkáz Község Önkormányzata illetve alapítványok megkoszorúzták a szülőháznál található domborművet.  Az eseményen részt vettek Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke, a megyegyűlés képviseletében pedig dr. Kovács Zoltán Pápa polgármestere és dr. Hermann István, valamint Debreczenyi János Veszprém polgármestere is.

 

Nagy László bár képzőművészként szerzett diplomát, elsősorban íróként, költőként tartjuk számon. A huszadik századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. 1956-ig főként a népköltészet foglalkoztatta, de erősen hatott rá Ady és József Attila munkássága is. Az ötvenes években hangja megváltozott, drámai lett. 1956-ban már azt a költőt mutatják, aki megcsalatottságában élet és halál küzdelmeként éli át a humánus értékek veszélyeztetettségét.

„Nagy László költészetéből már a hatvanas években több mondat, verssor vált szállóigévé. A Ki viszi át a szerelmet 1957 című versről kis túlzással azt állíthatjuk, hogy teljes egészében szállóigévé vált, a költő legismertebb műve lett. Mindössze 14 sorból áll, s szigorú komponálási elve, csattanószerű lezárása a klasszikus versformákhoz hasonló alkotói fegyelmet követel meg. A vers kérdő hangsúllyal indul, majd ez fordul állítóvá, a végső igazság kimondását ígérve. Az első hat kérdő mondat tartalma körülbelül így összegezhető: Ki teszi azt, amit én, a költő, ha meghalna, ha nincs költészet? A két lezáró mondat állítása pedig az: Ki, ha nem én, s a hozzám hasonlók! Vagyis a költői lét értelmére rákérdező vers válasza: a társadalomnak szüksége van a költőre és a művére.” – írta róla Vasy Géza.

1959-től halálig képszerkesztője és főmunkatársa volt az Élet és Irodalom című folyóiratnak. 1966-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Füssy Angéla
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.