2023. május 29.
//
Magdolna névnap

Nagy Lászlóra emlékeztek Iszkázon / A Kossuth-díjas költő 83. születésnapját ünnepelték a szülőfaluban

2008. július 21. 0:30
www.veszpremmegye.hu
83 évvel ezelőtt, 1925. július 17-én született a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, Nagy László egy parányi Veszprém megyei faluban, Felsőiszkázon. A településen minden évben a szülőházánál emlékeznek meg a költőóriásról. Szombaton pontban délben Dóczy Péter színművész és Dudás Dorottya előadóművész idézték meg az alkotó szellemét. Az emléknap díszvendégeként jelen volt Nagy László öccse, az idén 80 éves költő, Ágh István is.

Nagy András a költő házaspár (Nagy László és Szécsi Margit) gyermeke, a "Nagy László Szellemi Öröksége Alapítvánnyal" együtt fáradhatatlan ápolója annak a hagyatéknak, ami rímben, ritmusban, alliterációban, képben meséli el a szerelem, a falusi élet szépsége, a ború és derű pillanatait a költészet nyelvével. Bognár Szilvia népdalénekes, akit lanton Róka Szabolcs kísért autentikusan tolmácsolta a magyar népdal szinte legrégebbi rétegeitől a modernek számító népdalig a magyar szerelmi népi költészet dalait.

Az irodalmi délutánt követően Veszprém Megye Önkormányzata, Pápa Város Önkormányzata, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzta, Iszkáz Község Önkormányzata illetve alapítványok megkoszorúzták a szülőháznál található domborművet.  Az eseményen részt vettek Polgárdy Imre, a Veszprém megyei közgyűlés alelnöke, a megyegyűlés képviseletében pedig dr. Kovács Zoltán Pápa polgármestere és dr. Hermann István, valamint Debreczenyi János Veszprém polgármestere is.

 

Nagy László bár képzőművészként szerzett diplomát, elsősorban íróként, költőként tartjuk számon. A huszadik századi magyar irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. 1956-ig főként a népköltészet foglalkoztatta, de erősen hatott rá Ady és József Attila munkássága is. Az ötvenes években hangja megváltozott, drámai lett. 1956-ban már azt a költőt mutatják, aki megcsalatottságában élet és halál küzdelmeként éli át a humánus értékek veszélyeztetettségét.

„Nagy László költészetéből már a hatvanas években több mondat, verssor vált szállóigévé. A Ki viszi át a szerelmet 1957 című versről kis túlzással azt állíthatjuk, hogy teljes egészében szállóigévé vált, a költő legismertebb műve lett. Mindössze 14 sorból áll, s szigorú komponálási elve, csattanószerű lezárása a klasszikus versformákhoz hasonló alkotói fegyelmet követel meg. A vers kérdő hangsúllyal indul, majd ez fordul állítóvá, a végső igazság kimondását ígérve. Az első hat kérdő mondat tartalma körülbelül így összegezhető: Ki teszi azt, amit én, a költő, ha meghalna, ha nincs költészet? A két lezáró mondat állítása pedig az: Ki, ha nem én, s a hozzám hasonlók! Vagyis a költői lét értelmére rákérdező vers válasza: a társadalomnak szüksége van a költőre és a művére.” – írta róla Vasy Géza.

1959-től halálig képszerkesztője és főmunkatársa volt az Élet és Irodalom című folyóiratnak. 1966-ban Kossuth-díjjal tüntették ki.

Füssy Angéla

További cikkek

Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Egyszerre elegáns és fiatalos – elindult a MusiColours ifjúsági zenei fesztivál
Tizenhárom országból közel ezer fiatal érkezett Veszprémbe, hogy bekapcsolódjanak a MusiColours Európai Ifjúsági Zenei Fesztivál programjaiba. A fellépőkkel már vasárnap délután lehetett találkozni a város különböző színpadjain, a hivatalos megnyitót viszont csak este tartották az ActiCity-ben. Itt nem csupán a környezet és az új épület miatt elegáns, emelkedett a hangulat, a gyerekek és fiatalok bemutatták, hogy a zene iránti alázat és profizmus nem feltétlen az életkor függvénye.
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Huszárok, tüzérek és haditengerészek is felvonultak a hősök napján Veszprémben
Vasárnap délután a Vörösmarty téri I. világháborús emlékműnél tartották Veszprém Hősök napi ünnepségét. A megemlékezés előtt a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület szervezésében korabeli huszárok, tüzérek, de még haditengerészek is felvonultak a belvárosban.
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
Vonatfütty helyett hegedűszó a menetrend szerinti járaton
A vasárnap induló Musicolours zenei fesztivál előfutáraként szombat délelőtt egy különleges vonat indult el Zircről Veszprém felé. Habár a MÁV menetrend szerinti szerelvényéről volt szó, mégis egy svájci fiatal kvartettnek köszönhetően a vonat zakatolása helyett a vonósok dallamai adták az utazás ütemét.
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Udvardy György pünkösdkor: szeretnénk érteni, hogy mi történik
Pünkösd napját ünneplik vasárnap a keresztény egyházak. A húsvéti időszakot lezáró ünnepen a keresztények a Szentlélek eljövetelére, az egyház alapítására és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdetére emlékeznek. Dr. Udvardy György, veszprémi érsek a Szent Mihály székesegyházban tart misét, de videóüzenetében minden embernek üzent.
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
Láthatóvá vált az idő a kiállításon
A két művész sokáig nem is tudott egymásról, és arról sem, hogy pont ugyanazt a dolgot csinálják egymással szemben. Csupán a Balaton választotta el őket. Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően viszont most összekapcsolódott Szalontai Ábel és Szabó Dezső fotóművészek munkássága. A Művészetek Házában péntek este két különböző, mégis egy kiállítás nyílt meg.