Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

„Egy hazug világban nem érdemes élni” / Szókratész védőbeszéde a vászolyi faluszínben

2008. július 21. 1:29
Különleges színházi előadásnak adott otthont vasárnap este Vászoly község. A Forrás Színház fiatal színésze, Ács Tamás mintegy negyven percben adta elő sűrítve Platón filozófiai értekezését, a szókratészi védőbeszédet. A színházi kuriózumra éhes közönség a kultúrház udvarán, az úgynevezett faluszínben gyűlt össze. Vasárnap este bebizonyosodott, nem mindig kell a csillogó díszlet és a bársony páholy…a színház önmagától az, ami…

Dicséretére váljék Ács Tamásnak, egyetlen percre sem veszítette el közönsége figyelmét. Ami nagy szó, hiszen Szókratész védőbeszéde még maga műfajában sem számít könnyű műnek. Nyelvezete archaikus és pontosan felfűzött. Elég egy pillanatra elkalandozni, és végképp el lehet veszíteni a fonalat. Ez esetben ugye mankó sincs. Nincsenek partnerek, akikkel együtt lehetne játszani, egyedül kell végigvezetni a nézőt az érvelésen át egészen a lelki megtisztulásig. S hogy tovább bonyolítsuk a dolgot, komoly díszlet sincs, inkább csak jelzés értékű. Az egyetlen fogódzó maga a szöveg.

 

Bírósági tárgyaláson vagyunk. A bíráknak el kell dönteniük, halálra ítélik e Szókratészt, akit Melétosz azért állít az ítélőszék elé, mert földalatti és égi jelenségeket kutat, magát bölcsnek vallja és jogtalanul oktat, tanít – a romlásba viszi az ifjúságot. Szókratész úgymond az utolsó szó jogán igyekszik felfedni az igazságot. A hosszú monológban, a védőbeszédben Platón saját filozófiáját vezeti végig. Szemben a szofistákkal a világ megismerését, a tudásra való éhséget hirdeti.  Mert mi Szókratész valódi bűne? Hogy szembe mert fordulni az addigi tanokkal, a dogmákkal, és nagyobb magasságokban az igazságot kutatja. Ezért az igazságért aztán meghalni is kész. Színpadon az igazság csatája az érdekekkel, és csomagolóanyagával az ősi törvénnyel. Az igazság elbukik, hiába a védőbeszéd. De vajon ki jár jobban? Ezt a kérdést Szókratész is felteszi. Az, aki halálba megy, és sírba viszi igazát, vagy akinek tovább kell élnie egy hazug világban? Végül, mielőtt kiinná a méreg poharát, egyetlen dologra kéri az őket elítélő bírákat: „ha majd a fiaim fölserdültek, őrajtuk álljatok bosszút, férfiak, szakasztott úgy bántsátok őket, mint ahogy én bántottalak benneteket, ha látjátok, hogy pénzzel vagy bármi mással inkább törődnek, mint az erénnyel, vagy azt hiszik, érnek valamit, pedig semmit sem érnek: korholjátok akkor őket úgy, mint benneteket én, hogy nem azzal törődnek, amivel kell, s hogy úgy vélik, érnek valamit, pedig semmirekellők."

Rendkívül aktuális a mű napjainkban is. Hiszen az igazságért épp ezeket a csatákat kell megvívni nap mint nap, s épp úgy árnyakkal küzdünk csupán sokszor szélmalomharcot, mint maga Szókratész. Ács Tamás 40 percen keresztül sorolja az érveket saját maga és az igaz szó védelmében. Közben kontaktust tart a nézőkkel. Melléjük ül, játszik velük, bevonja őket a játékba – így lesz partnere maga a közönség.


A fiatal veszprémi színész, aki mellesleg a Pannon Egyetem Színháztörténet szakának végzős hallgatója maga választotta ki Platón művét, s a monodrámával járja az országot. A Vehírnek elmondta, hogy már középiskolás korában közel állt hozzá Szókratész védőbeszéde, és akkor eldöntötte, egyszer színpadra viszi. Most bár van társulata, ő saját maga rendezője, díszlettervezője, sőt dramaturgja is. A Forrásszínházban töltött néhány év után a közelmúltban megszerezte a színész II. szakképesítést. Még három év a színpadon, s utána, ha sikeresen vizsgázik a bírálóbizottság előtt, diplomás, végzett színművész lehet. Ez a rögösebb út, de több munkával és több tapasztalati lehetőséggel is jár – mondta Ács Tamás. Bár még szemtelenül fiatal, életét már most nem tudja színház nélkül elképzelni, de egyelőre nincs a tervei között, hogy tovább álljon. A Forrásszínház egy professzionális és dinamikus társulat, - vallja.

Az előadás után a faluszínben a polgármester, ahogy jó házigazdához illik, vászolyi borral és házi készítésű pogácsával kínálta a vendégeket.

Füssy Angéla
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.