Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

A VEDAC uralkodik félmaratonon

2011. szeptember 6. 15:53 // Forrás: Koós-Hutás László
Kovács Tamás egyéni győzelme mellett a felnőtt férfi és női csapatversenyt valamint a férfi utánpótlás csapatversenyt is a VEDAC nyerte.

A veszprémi Kovács Tamás és a zalaegerszegi Kálovics Anikó győzelmével ért véget vasárnap a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton, amelyre több mint hétezer nevezés érkezett, a versenyen mintegy 1500 külföldi vett részt.

Az őszi futószezon elkezdődött, a nyár viszont - legalábbis az időjárás alapján - nem ért véget: 30 fokban zajlott a 26. Nike Budapest Nemzetközi Félmaraton, amelyre rekordlétszámú, közel 12 ezer nevezés érkezett.

Hagyományosan a Nike Budapest Félmaratonnal kezdődik a BSI őszi futószezonja szeptember legelején. A közel 12 ezer résztvevő azt jelenti, hogy rekord született az esemény történetében. Talán azt jellemzi az idei Nike Budapest Félmaratont a legjobban, amit Péter Attila, a BSI eseményeinek állandó szpíkere mondott a 21 kilométeres táv rajtja közben: "Soha ilyen még nem volt!"

A viadalon számos ismert személyiség és sportoló vett részt: teljesítette a 21 kilométeres távot mások mellett Kovács "Kokó" István olimpiai bajnok ökölvívó, Miklósa Erika operaénekes és Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára is. Az eseményen az egyéni indulókon kívül párosok és háromfős váltók is indultak.


Kovács Tamás (fotó: http://www.futanet.hu)

A 30 fokos hőségben zajló erőpróbát 1:06:03-as idővel nyerte a veszprémi VEDAC-ot képviselő 28 éves Kovács Tamás. A második helyet a szintén VEDAC-os Koszár Zsolt, a harmadikat Tóth Tamás, a Micro SC futója szerezte meg. Szemán János tanítványa - aki ezúttal Olaszországban vett részt magaslati edzőtáborban - 5000 m-en már nyert magyar bajnokságot a tavalyi évben.

– Tamás magaslati edzőtábora kiválóan sikerült, még az udinei és a zágrábi félmaratonin fog indulni, azután a frankfurti maratonin célba veheti az olimpiai A szintet – mondta a versenyző menedzsere, Koós Hutás László.

A nőknél a szombathelyi Kálovics Anikó végig magabiztosan vezetett, egyedül a 15. kilométer tájékán közelítette meg őt Kovács Ida. Anikó győzelme azonban nem forgott veszélyben, így a nőknél ő nyerte az idei budapesti félmaratont.A győztes 1:15:04 óra alatt teljesítette a félmaratont. Őt a most nyíregyházi Rakonczai Beáta (korábban a veszprémi színeket képviselte az athéni olimpián), majd a VEDAC-os Kovács Ida (ő is Athénben volt olimpikon) követte a célban.

A veszprémiek taroltak a három egyéni dobogós helyezés mellett megnyerték a férfi felnőtt (Kovács Tamás, Koszár Zsolt, Őri István) és a férfi utánpótlás (Kállay Dániel, Siffel Gergő, Tóth András), valamint a női felnőtt (Kovács Ida, Badis Anissa Zsófia, Nagy Mónika) csapatversenyt is.

– Tisztában voltam azzal, hogy erős lesz a mezőny, de bíztam a győzelemben. Önbizalmamat tovább erősítette egy háromhetes jól sikerült edzőtábor is. A melegre figyelni kellett, nehogy elfussam magam, de alapvetően nem kerültem egyszer sem hullámvölgybe. Az eredménnyel természetesen maximálisan elégedett vagyok, a hőség azonban másfél-két percet jelentett – értékelt a befutó után Kovács Tamás.

– Nem gondoltam volna, hogy még szeptember első hétvégéjén is ennyire meleg lesz, ezért így utólag azt kell mondanom: erősen kezdtem. Tudatos volt a rajt, ugyanis szerettem volna 1:13 körül célba érni, két perc hiányzott a teljes sikerhez. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy fáradtan érkeztem a Városligetbe, éppen tegnap jöttünk haza egy hosszú autóút után az edzőtáborból. Tízezer körül éreztem először, hogy kiestem a ritmusból, de 15-ig képes voltam helyrerázódni. Ki kell pihennem magam, hogy egy hónap múlva jobb idővel rukkoljak elő – ezt pedig Kálovics Anikó mondta a célba érkezés után.

Eredmények
A Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos Bajnoksága, férfiak
1. Kovács Tamás (VEDAC) 1:06:04 (edző Szemán János)
2. Koszár Zsolt (VEDAC) 1:06:34
3. Tóth Tamás (Micro SC) 1:08:12

A Magyar Köztársaság Félmaratonmin Országos Bajnoksága, nők
1. Kálovics Anikó (Cover-Mapei) 1:15:04
2. Rakonczai Beáta (Nyíregyházi Vasutas) 1:17:09
3. Kovács Ida (VEDAC) 1:19:00

A Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos Bajnoksága, U23, férfiak
1. Csere Gáspár (BEAC) 1:09:32
2. Szabó Sándor (TSC-GEOTECH) 1:10:14
3. Farkas Dárius (ARAK) 1:10:05

A Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos Bajnoksága, U23, nők
1. Kovács Melinda (Margitszigeti AC) 1:29:30
2. Tóth Melinda (Győri Dózsa SE) 1:32:52
3. Récsei Petra (PVSE) 1:34:58

A Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos Bajnoksága, csapat, férfiak
1. VEDAC (Kovács Tamás, Koszár Zsolt, Őri István) 3:26:09 (edzők: Szemán János és Koós Hutás László)
2. Buda-Cash Békéscsabai AC (Tóth László, Balogh István, Tábor Miklós) 3:32:09
3. Vasas MiFiN (Rezessy Gergely, Soltész Roland, Jenkei Péter) 3:38:57

A Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos Bajnoksága, csapat, nők
1. VEDAC (Kovács Ida, Badis Anissa Zsófia, Nagy Mónika) 4:09:46 (edző Koós Hutás László)
2. SZVSE (Kiss Ágnes, Biacsi Bernadett, Biacsi Ilona) 4:15:03
3. Vasas MiFiN (Gyurkó Fanni, Pettkó-Szandtner Judit, Khell Róza) 4:16:55

A Magyar Köztársaság Félmaratoni Országos Bajnoksága, U23 csapat, férfiak
1. VEDAC (Kállay Dániel, Siffel Gergő, Tóth András) 3:26:09 (edző Tóthné Stupián Anikó)
2. Bp. Honvéd SE (Szabó Péter, Farkas Gábor, Tokodi Dávid) 4:28:45

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.