Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ünnepeljük a magyar dalokat

2011. szeptember 11. 0:48
Negyedik alkalommal tartják meg a Magyar Dal Napja rendezvénysorozatot szeptember 11-én Budapesten, valamint több vidéki nagyvárosban.

A 2011-es Magyar Dal Napja ezúttal – az igényes produkciók mellett – elsősorban a zene- és dalszerzőkről, szövegírókról szól majd. Presser Gábor 2008-ban megfogalmazódott ötlete az elmúlt négy esztendő alatt országos méretű programfolyammá nőtt. A Magyar Dal Napja – vagyis a magyar vokális zene ünnepe – első megmérettetésére az az évi Sziget Fesztiválon került sor, és miután alig várt mértékű sikert aratott, 2009-ben már önálló kezdeményezésként vágtak neki a szervezők az egyedülálló esemény mind fővárosi, mind vidéki megszervezésének.

Azóta minden év szeptemberének második vasárnapján országszerte számos színvonalas program hirdeti a hazai előadók és hazai zenék nagyszerűségét. Így 2011-ben szeptember 11-én ünnepelheti együtt ismét zenész és zenekedvelő a Magyar Dal Napját – egy tucat budapesti, valamint nyolc vidéki helyszínen. Ahogyan Presser Gábor, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. alapítója fogalmazott, „a mai világban figyelmet kapni nem egyszerű. A Magyar Dal Napja egy alulról szerveződő, önkéntes alapon felépülő örömnap, melynek nincsen hivatalos formája és támogatottsága: addig élünk, amíg meg tudjuk győzni azokat, akiknek a lelke és gondolkodása megengedi, hogy a miénkhez hasonló ügyet támogassanak.” „Hálával tartozunk ezért fő támogatónknak, az FHB Banknak, aki lehetővé tette a Magyar Dal Napja létrejöttét, valamint szakmai és médiatámogatóink nélkül sem tarthatna most itt a Magyar Dal ügye”, tette hozzá a művész.

Bródy János, az Artisjus elnöke a Magyar Dal Napja sajtótájékoztatóján a szerzők, a szerzői munka fontosságáról szólt: „mi, az Artisjusnál, miközben természetesen tiszteljük az előadó-művészetet is, főként a szerzőkre helyezzük a hangsúlyt. Hiszen a dalt az előadókkal azonosítják a hallgatók, pedig a szerzők is rendkívül fontosak: a jó, szép, tartalmas, színvonalas dalok szerzői. Az Artisjus azért is állt ismét a rendezvénysorozat mellé, mert szeretné, ha a Magyar Dal Napja alkalmából sok szép új dal születne.”

„Kiváló zeneszerzői és dalszerzői vannak ennek az országnak, és régen jól ismertük őket. Fényes Szabolcs, Seress Rezső vagy G. Dénes György neve ismerősen cseng, a mai slágerszerzőink közül azonban alig ismerünk valakit név szerint. Pedig ők is megérdemlik a figyelmet”, fogalmazott Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője.

2010-ben Gerendai Károly ötlete alapján hirdette meg első ízben a Magyar Dal Napja a Magyar Dal Fővárosa pályázatot, amit idén Nyíregyháza nyert meg.

Bár Veszprém nem csatlakozott a kezdeményezéshez, mi sem maradunk magyar dalok nélkül, amik ezen a napon hangsúlyosabban szerepelnek a Méz Rádió zenei palettáján.

Cseh Zoltán
további cikkek
Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00 Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Ezek a programok várnak ránk Szent Mihály-napi búcsún Veszprémben Szeptember 27. és 29. között a veszprémi székesegyház védőszentjének, Szent Mihálynak a napja alkalmából idén is megszervezik a hagyományos búcsút Veszprémben számos programmal a Várban és a belváros több pontján. 2024. szeptember 25. 16:43

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.