Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hárskúton tudják mi az a megújuló energia / Bioüzem és oktatóközpont a Bakonyban

2008. július 23. 17:59
Hárskúton mintegy 250 hektáros területen ma már szinte minden megtalálható, ami megújuló energiaforrásnak számít. Ilyen komplex üzem, vagy gazdaság nincs másutt az országban. Hardy Zoltán és Radzik Károly azért kezdtek a projektbe, hogy példát mutassanak és tanítsanak: így lehet biztosítani a megújuló energia körforgását. A biogazdaságban napkollektorokkal,szélkerekekkel valamint faaprítékkal állítják elő az épületek működéséhez szükséges energiát. De hamarosan áll majd a szélerőmű is, és a biogáz üzem is. A Megújuló Energia Központnak sokan a csodájára járnak, több önkormányzat is tőlük kér tanácsot. Hiszen nem szabad elfelejtenünk, uniós kötelezettségünk, hogy 2020-ra a jelenlegi körülbelül 4-ről 13 százalékra növeljük a megújuló energiaforrások (mint szél, nap és geotermia) felhasználását.

A Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft. 2003 januárjában alakult azzal a céllal, hogy létrehozzon egy a megújuló energiaforrások felhasználásán alapuló, mind környezeti, mind gazdasági értelembe véve fenntartható módon üzemelő bemutató parkot, ahol az emberek testközelben tekinthetik meg a különböző környezetbarát technológiákat és gazdálkodási folyamatokat, ötletet és ihletet merítve belőlük. Többek közt ilyen céllal szerelték fel megújuló energiaforrással a bakonybéli és a hárskuti iskolát. Az ökopark területén jelenleg állatokat nevelnek, közel 180 kecskét, itt állítják elő, készítik a Bakony kincsei élelmiszercsaládot, biomasszát és faaprítékot termelnek az ajkai erőmű számára. Ehhez az aprítékhoz viszont nem kell egészséges fát, rönköket feldarabolni. Megteszik a gallyak, a száraz lomb, és a kukorica siló. Fűtőértéke nem kevesebb mint a darabolt bükknek, - mondta a Vehírnek Radzik Károly, a Hárskúti Megújuló Energia Központ Kft ügyvezető igazgatója.



400 kecskéből állna a jövőben a gazdaság

Szeretnék tovább bővíteni a gazdaságot. Az ökoházukat most is hetente 50-70-en látogatják, de vágyuk egy teljes oktatóközpont, ahol minden technológiával megismerkedhetnének az érdeklődők. Addig is lépésről lépésre fejlesztenek. Legutóbb az 1000 négyzetméteres faapríték szárítócsarnokot húzták fel.



Ezt a faaprítékot az ajkai erőműbe szállítják

Már az első céljaik között volt a szélerőműpark létesítése. Radzik azt mondja, 12-13 torony által termelt energia Veszprém teljes lakosságának egy évig lenne elég. Szélerőműpark viszont nem lesz, Hárskúton legalább is nem. Mert a Magas-Bakony Környezetvédő Egyesület szerint az tájidegen, akárcsak a föld mélyére tervezett kupolás biogáz üzem is, melyben az állatok által termelt trágyát lehetne hasznosítani. Eddig 200 millió forintot költöttek a centrumra, különböző pályázati forrásokból, a további tervek megvalósításához, viszont olyan engedélyekre van szükségük, melyeket nem kapnak meg addig, míg nem jutnak dűlőre a környezetvédőkkel. A park gazdái azt mondják egy szélerőmű tornyot biztos, hogy felállítanak, ez is két kisebb települést fog kiszolgálni villamos energiával. Az EON állítólag nyitott is az együttműködésre. Továbbá a kecskeállományt szeretnék 400ra növelni. Így meglenne a körforgás. Az épületek energiaszükségletét adják a napkollektorok, az egyéb berendezések, eszközök a szél erejét használnák, a faapríték és az állatok által termelődött trágya pedig megfelelő biomassza.


 

                           Szélkerék az ökoházon                                   Ezzel a géppel aprítják a fát

Ezt a komplexitást kívánja bemutatni az ökocentrum, mert eddig a megújuló energiaforrásoknak mindenki csak egy-egy szeletét szakította ki, holott egymásra kell építeni a különböző technológiákat – vélik. A Hárskúti Megújuló Energia Központ (HMEK) jelenleg 50 embernek ad munkát a megújuló energia hasznosítás valamint az ökológiai gazdálkodás területén. Ha sikerül tovább terjeszkedniük és megvalósul az oktatóközpont, a mellett, hogy jó példával járnak elöl a helybeliek többségének munkát tudnak majd biztosítani.


A szélkerekek még szélcsendben is termelnek energiát

Füssy Angéla
további cikkek
469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán 469 nyertes van a Magyar falu program út-, járda- és bicikliútfelújítási pályázatán Négyszázhatvankilenc kistelepülés nyert el forrást önkormányzati tulajdonú utak, hidak, járdák és kerékpárutak fejlesztésére a Magyar falu programban meghirdetett pályázaton – mondta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos hétfőn Budapesten. ma 15:06 Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet Az árvízi helyzetre tekintettel rendkívüli adománygyűjtést hirdet az Ökumenikus Segélyszervezet A 1353-as adományvonalon és a www.segelyszervezet.hu oldalon is várják az adományokat. ma 13:37 Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Uzsonnás dobozok a legkisebbeknek a fenntarthatóság jegyében Idén közel ötszáz első osztályos kisdiák kapott műanyag uzsonnásdobozt a VHK Nonprofit Kft. jóvoltából, az akcióval a praktikum mellett a fenntarthatósági gondolkodást is szeretnék erősíteni a gyermekekben. ma 13:51 Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Az egész országban száz százalékos készültséggel védekeznek az árvíz ellen Elérte a Szigetközt az árhullám, a Lajtán Mosonmagyaróvárnál a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon - közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn. ma 11:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.