Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C
2024. május 17. Paszkál
Veszprém
19°C

Kalandozás Pilinszky meséiben

2011. szeptember 26. 13:43
Pilinszky János hét meséjéből született az Ég és Föld gyermeke című előadás, melyet kedden mutatnak be Veszprémben.

Az Ég és Föld gyermeke egy zenés álomjáték, melynek meséit Pilinszky János abban a korszakban vetette papírra, amikor a legjelentősebb alkotók kiszorultak a magyar irodalmi életből, mert nem bizonyultak eléggé engedelmesnek a diktatúra számára. A mesék a gyereknek és felnőtteknek egyaránt szólnak, érdekessége, hogy mindkét korosztálynak ugyan arról mesél, csak másképp.

Dóczy Péter rendező elmondta, hogy a darabban van egy egészen erős politikai vonulat, melyet a tükör képvisel. „S mi úgy léptünk és úgy mozdultunk, úgy hajoltunk, úgy mosolyogtunk, ahogyan ők léptek és mosolyogtak.” – mondja a király is, ami jelen volt az 1956-os időszakban is.


Dóczy Péter

– Lehet aktualizálni a darabot, hiszen az önmagunkkal való szembenézés és a saját vágyaink, életünk minősége is benne van – fogalmazott a rendező. – Csak a vágyaink pillanatnyi kielégítésére vágyakozunk, vagy lemegyünk a mélybe, és megkeressük önmagunk démonjait, mint ahogy a kőszívű király is megtisztul? Azért fontos ez a rész, mert általában mindenhol a vezetőket próbálják mintaként bemutatni. Ha a vezető lop, csal és hazudik, akkor mindenki más is ezt fogja tenni, mert azt gondolják, hogy az a sikk, megengedhetik maguknak. Ha egy vezető karizmatikus személyiség, megmutatja, hogy ki lehet lábalni a nehéz helyzetekből.

A darab nem csak önmagunk tisztázásának mély gondolataival foglalkozik, hanem az élet egyéb vonulataiban is erősen elgondolkodtat. Halas Adelaida, aki a Lány szerepét játssza, elmondta, hogy minden szereplő egy dolgot képvisel, ő például a Nőt.


Halas Adelaida

– Próbálom képviselni a nőiséget, hogy a nő hogyan és miben hisz, milyen az Istenbe vetett hite, a varázsereje. Olyan, mint egy spirituális fejlődés és vándorlás. Az előadásnak van egy konkrét íve, de mégis sok nyitott kérdés marad, lehetőségek nyílnak meg. Mindenkinek kicsit mást jelent, de mindenki érintve érzi magát, ezek az érzések megtalálhatóak az ember életében is – mondta el Halas Adelaida.

Ugyan a Pilinszky szöveg kicsit erősnek bizonyul, van egy mélyebb mondanivalója, de a gyerekek is megértik Horváth Zoltán szerint, aki a Kisfiút alakítja. Az erős asszociatív hatásnak köszönhetően a gyerekekhez is szólnak, csak ők másképp fogják értelmezni. A mesék letisztultsága garantálja, hogy igazi családi kikapcsolódásban lesz része mindenkinek.


Horváth Zoltán

Az Ég és Föld gyermekei című zenés álomjátékot szeptember 27-én, kedden 15 órakor mutatja be a Veszprémi Petőfi Színház társulata a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

Janni Anikó
Melczer Zsolt
további cikkek
Japán-magyar talajgyakorlatok Japán-magyar talajgyakorlatok Négy művész – két magyar és két japán – kerámiáiból nyílt kiállítás csütörtökön a Dubniczay-palota tetőterében. A kiállított darabokat a munkafolyamat teszi még izgalmasabbá. tegnap 22:15 Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Kötetben mutatják be a várfelújítás első félidejét Félidőhöz érkezett Magyarország legnagyobb műemlék-felújítási projektje, a veszprémi várnegyed megújítása. A Gizella Napokon egy friss kiadványokat felsorakoztató beszélgetésen mutatták be az Ősienk hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja rendkívül színesen, fotókkal illusztrálva. tegnap 14:40 Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Az igazi kincs Isten és Krisztus ismerete Gizella királyné példája mutatja meg nekünk, mit jelent mindent odaadni Krisztusért és boldogságra lelni a szolgálatban – hangsúlyozta Dr. Udvardy György veszprémi érsek a Gizella Napok ünnepségsorozat nyitó szentmiséjén. 2024. május 15. 10:33 Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Díjeső hullott a Kabóca Bábszínházra és alkotóira a kaposvári nemzetközi színházi fesztiválon Óriási érdeklődés mellett, nagy sikerrel zajlott május 6-10. között a XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé, ahol 25 előadás, valamint változatos szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. 2024. május 13. 8:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.