Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szimbolikus helyen, jelképes időpontban

2011. szeptember 30. 18:03
Felavatták Verancsics Faustus, dalmát származású főpap, diplomata, humanista tudós emléktábláját a várkapunál.

A Veszprémben folyó testvérvárosi találkozó és konferencia idejére időzítették az emléktábla avatását, és jelképes helyre került a tudósra emlékező bronz dombormű: annak a várnak a falára, amelynek kinevezett várkapitánya volt – mondta Fenyvesi Ottó költő, az MTA VEAB titkára a tegnap délutáni ünnepségen, melyen részt vett többek között Ante Županović, Šibenik polgármestere, dr. Navracsics Tibor, miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter, Neda Milišić, a Horvát Köztársaság kulturális attaséja és Porga Gyula, Veszprém polgármestere.


Ante Županović, Šibenik polgármestere

Ünnepi szónoklatában Ante Županović, Šibenik polgármestere felelevenítette a tudós polihisztor életútját, és hangsúlyozta, Verancsics Faustus humanista életével és alkotói nagyságával példát mutat Šibeniknek és hazájának, Horvátországnak. Az az idő, amit itt töltött Magyarországon és városunkban, örökre összeköti Šibeniket és Veszprémet. – Büszke vagyok arra, hogy egy šibeniki ember megmaradt az önök emlékezetében, és beírta magát Veszprém és Magyarország múltjába és történetébe – fogalmazott a polgármester.


Dr. Navracsics Tibor

Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes avató beszédében azt emelte ki, hogy Verancsics Faustus igazi humanistaként számos tudomány művelője és valódi közép-európai ember volt, aki otthon érezte magát mind Horvátországban, mind Magyarországon, mind Itáliában – s ezáltal meg tudta mutatni, hogy a különböző nemzetek fiait szeretettel, egyetértéssel és a tudományos műveltséggel össze lehet kötni. Emellett – tudós főpapként – példázta azt, hogy a hagyomány tisztelete nem zárja ki az innovációt, az újítást. – Amikor őt ünnepeljük, a nemzeteket összekötő közép-európai szellemre, a teljes emberi életre, valamint a hagyomány és az innováció összetartozására emlékezünk – zárta gondolatait a miniszterelnök-helyettes.

Az ünnepség záróakkordjaként Ante Županović, Dr. Navracsics Tibor és Porga Gyula felavatta az emléktáblát – Dienes Attila szobrászművész alkotását.

Az eseményen közreműködött a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola rézfúvós kvartettje.

Verancsics Faustus (1551–1617) Šibenikben született, neves dalmát család sarja, horvát-magyar történetíró, királyi titkár, főpap, diplomata, humanista tudós. 1579-ben a töröktől fenyegetett veszprémi vár kapitányává nevezték ki. Később elhagyta a Magyar Királyság területét, és Itáliában telepedett le. Legfontosabb művei: a Logica nova (Új logika), valamint a találmányainak vázlatos leírását és rajzait tartalmazó Machinae novae (Új gépek). E könyvében bemutatja a szélturbina ősét, különféle szállítóeszközöket, szekereket és kocsikat, vízfolyással szemben haladó hajókat, valamint ábrázolja az ejtőernyő ősét.


Aki szeretne többet tudni Verancsics Faustus éltéről és munkásságáról, ide kattintson!
 

Szaksz Balázs
Kovács Bálint
további cikkek
Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő Elhunyt Maggie Smith brit színésznő, akit sok más kiemelkedő szerepe mellett a Harry Potter-filmekben és a Downton Abbey című történelmi televíziós drámasorozatban nyújtott alakításai révén ismert a világ. ma 17:47 Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Herendi kuvasszal ünneplik a magyar kutyafajták napját Ovádi Péter állatvédelemért felelős kormánybiztos Dr. Simon Attilával, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. vezérigazgatójával közösen mutatta be Herenden a manufaktúra legújabb porcelán figuráját, a kuvaszt. Az esemény azért is különleges volt, mert idén első alkalommal ünneplik a magyar kutyafajták napját szeptember 27-én. ma 10:37 Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában kultúra Különleges barokk mennyezet- és falképeket csodálhatnak meg a látogatók a veszprémi Érseki Palotában Befejeződött a 250 éves fal- és mennyezetképek restaurálása a veszprémi Érseki Palota dísztermében, így Közép-Európa egyik kiemelkedő barokk festőjének, Johann Ignaz Cimbalnak az alkotásait közel eredeti pompájukban csodálhatják meg az érdeklődők. Az Érseki Palota leglátványosabb tereit a mostani hétvégén (szeptember 28-29-én), Szent Mihály-napok alkalmából megnyitja a látogatók előtt a Veszprémi Főegyházmegye. tegnap 13:23 A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún A Veszprémi Érsekség programkavalkádja a Szent Mihály-napi búcsún Az idei program a papsokai romoknál kezdődik, majd egy tudományos konferenciával és fotókiállítással folytatódik az ünnepi hétvége előtt. 2024. szeptember 25. 17:00

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.