Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

VehíRandevú 3 - irodalmi kerekasztal a Völgytornácon / Történelemről, élményről és pénzkérdésekről

2008. július 28. 22:28
A mai estén a térség irodalmának és művészetének képviselői voltak vendégeink Nagyvázsonyban. Fenyvesi Ottó, író-költővel, a Várucca Műhely főszerkesztőjével, Hegyeshalmi Lászlóval, a veszprémi Művészetek Háza igazgatójával és Kilián László, író-költővel beszélgetett főszerkesztőnk, Füssy Angéla. Milyen helyzetben van ma az irodalom a térségben az alkotók és szervezők szerint?
Veszprémben nincs igazán otthon az irodalom - véli Fenyvesi Ottó - miközben például Pécsett a Jelenkor, Szegeden a Tiszatáj, Tatabányán az Új Forrás folyóirat révén markánsan jelen van hosszú ideje. Ez a műfaj nem a tömegek művészete. Ahogy a középkorban is egy kiváltságos, olvasni tudó réteg műfaja volt, így ma is egy bizonyos réteghez szól, különösen a szépirodalom. Nem titkoljuk, beavatott embereket várunk az általunk szervezett estekre. A Várucca Műhely elsősorban a fiataloknak szeretne lehetőséget teremteni a megjelenésre, és az indulás óta felkarolt több mint 30 fiatalból többen országos ismertségre tettek szert. A korábbi veszprémi irodalmi lap, az Ex Symposion elvesztette funkcióját azzal, hogy nem fogadta be a helyieket.

Történelmi okai vannak, hogy Veszprémben nem volt irodalmi lap - veszi át a szót Kilián László - Az előző rendszerben voltak komoly kezdeményezések, melyek mutatták, hogy van szellemi potenciál, azonban a felsorolt városokkal ellentétben itt hiányzott az egyetemről a bölcsészkar, a veszprémi értelmiség sokáig elsősorban műszaki embereket, a Vegyipari Egyetemen tanulókat jelentette. A rendszerváltás után az Ex Symposion mellett elindult az Új Horizont, de az inkább közművelődési folyóirat, kulturális kezdeményezésekről beszámoló, szakmai újság volt. Az 1993-ban indult Várucca 17 is 2000-ben vállalta fel azt -immár Várucca Műhely néven-, hogy klasszikus értelemben vett irodalmi lap lesz, és feladatának tekinti a határokon belüli és kívüli, magyar és nem magyar kortárs irodalom megmutatását, a fiatalok segítését. Ami a közönséget illeti, biztos vagyok benne, hogy érdeklődés van, csak újra meg kell találnunk a jelenben az irodalom megragadásának azt a módját, amely az új közönséget vonzza. Véleményem szerint el kell érnünk, hogy az irodalom élménnyé váljon.


Veszprém megyében sok lehetőség van, és sokat is mulasztott el a térség az utóbbi évtizedekben - folytatja Hegyeshalmi László - Ma alapvető finanszírozási gondokkal küzdünk, azt sem tudjuk, hogy jövőre mire számíthatunk. Valóban paradigmaváltásra van szükség, tudomásul kell vennünk, hogy a fiatalok máshogy élnek, más tempóban. Bizonyos értelemben kell a show, a megjelenés minden műfajban. Természetesen mindenkinek van személyes felelőssége, hisz tudom, hogy sokan unalmas városnak tartják a megyeszékhelyet, miközben csak nem tudnak a programokról, így távol maradnak magas szintű művészeti élményektől.

Ahogy a matematikát sem érti mindenki, csak egy szűk réteg, így az irodalomban is inkább bennfentesek vannak jelen - reagál erre Fenyvesi Ottó - Nem rég egy matematikai konferenciára keveredtem, melynek még a címét sem értettem, annyira távol áll tőlem a terület. Hasonló helyzet lehet az irodalomban: ha az olvasó nem tudja dekódolni a művet, az nem jut el hozzá. Az irodalomnak is van nehézségi foka, és míg a legtöbb dolog körülöttünk intenzív képiségre épül (a film, a design, az épületek, ruhák), addig az irodalom elsősorban az értelemre hat.

A fiamnak próbáltam egy verset elmagyarázni a közelmúltban - meséli Kilián László - Véleménye szerint ugyanis annak nem volt semmi értelme. Pillanatokon belül a filozófiánál és történelemnél tartottunk. Ez megerősített abban, hogy a befogadás hálójában rengeteg ismeret kapcsolódik össze, és ez válik élménnyé.


Talán nem is intellektuális szinten kellene fogyasztanunk a művészetet - így Hegyeshalmi László - Azt tapasztalom, hogy érdemes érzelmileg megközelíteni azt, és ez bizonyos értelemben már élmény is. Talán már az idősebb generáció is máshogyan ért és alkot, mint a mai fiatalok. Az új alkotókat elektronikus címlistákon, társintézményeken és személyes kapcsolati hálón keresztül érjük el, és felvállaljuk, hogy amit bemutatunk, az a lakosságnak csupán néhány százalékát érdekli, de közvetett haszna nagyon nagy. A kultúrát nem is lehet közvetlenül produktív dolgokhoz hasonlóan működtetni, vagy elvárni tőle, hogy így működjön. Másképpen hat és terjed. Van egy olasz mondás: "A kultúra erő" - valóban az, emellett abszolút gazdasági áldozat, mely adott esetben -például egy fesztivál esetén- fogyasztókat vonz, és ez még csak egy primér hatása. Pontosan nem mérhető a haszon, és sokba kerül. Ezt egyébként is gyakran halljuk, csak azt nem, hogy mihez képest kerül sokba? Tényleg nincs benne megtérülési idő és gazdasági logika. Azt is érdemes tudni, hogy például a Nyugat idejében sem volt egyszerű az anyagiak előteremtése, a lapnak legfeljebb pár száz előfizetője volt, folyamatosan kilincseltek ők is támogatásért, ugyanakkor irodalmi hatása vitathatatlan.

A Várucca Műhely idei számainak pénzügyi problémái a közelmúltban oldódtak meg - fűzi hozzá Fenyvesi Ottó, főszerkesztő - így nem tudtunk módszeresen foglalkozni a fiatalokkal, aki rengeteg kéziratot juttatnak el hozzánk. Mivel nem nyertünk el annyi pénzt, mint szerettünk volna, idén három számunk jelenik meg a tervezett négy helyett, de voltak korábban olyan évek, amikor csupán egy vagy kettőre futotta. Az idei első már a nyomda közelében jár. Míg más hasonló folyóiratoknak tízmilliós nagyságrendű a költségvetésük, addig nekünk egy millió körüli összegből kell éves szinten gazdálkodnunk.

A Művészetek Házának költségvetése az idei évre rendben van - reflektál a pénzügyekre Hegyeshalmi László, igazgató - de nem tudjuk még, hogy az energiaárak emelkedése hogyan érint majd bennünket.
vehir.hu
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.