Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Medgyessy szerint nem lesznek előrehozott választások / A volt miniszterelnök amatőrnek nevezte a Gyurcsány-csomagot

2008. július 29. 13:17 // Forrás: zoom.hu / Apáti-Tóth Kata
Négy éve a miniszterelnökséget veszítette, a közelmúltban az utazó nagyköveti posztot bukta el. A volt miniszterelnök úgy látja egyelőre működik a kisebbségi kormányzás, ugyanakkor amit Gyurcsány a gazdasági egyensúly helyreállításáért tett, ellentétben a Bokros-csomaggal – nem professzionális program, mondta a Zoomnak a politikus.

– Mi lesz a kormánnyal?

– Sokan azt mondták, a kisebbségi kormányzás egy, maximum két hónapig lesz életképes. Egyelőre mégis működik. Persze reformot lehetetlen kisebbségi kormánnyal végigvinni, hiszen annak minimuma a parlamenti többség, optimuma pedig a hozzárendelt társadalmi támogatottság. Ma egyik sem garantált. Nem hangzatos reformígéretek és szavak kellenek, mert ezek izzadságszagúak, hanem olyan lépések, amelyekhez egyenként megszerezhető a parlamenti többség.

Amit hallani az egészségügyi koncepcióról, az alapján én nem mernék belevágni a reform következő szakaszába, de bízzunk benne, hogy kitervelői, tudják, mit akarnak. Olyan ez, mint Oszkár az Álarcosbál című operában: Oszkár tudja, de nem mondja. A mostani koncepció egyébként lebutított változata a 2004-es, az én kormányom készítette reformnak, amit utóbb Gyurcsány félretett.

– Az SZDSZ-es Horn Gábor a 2009-es költségvetés közelgő vitája kapcsán azt nyilatkozta, „Nagyon sokan meg fognak lepődni.” Ön szerint kormányt buktatnak a szabad demokraták
?

– Kérdés, érdekükben áll-e. Én úgy vélem, nem. Sok kompromisszumot fognak kötni, csapnivaló lesz a 2009-es költségvetés, de kenyértörésre nem kerül sor.

– Csapnivaló?

– Magyar politikai hagyomány, hogy választások előtt a lovak közé dobjuk a gyeplőt. Amúgy szerintem az MSZP is jobban járna, ha mihamarabb túlesne a várható hatalomvesztés keltette sokkon, és megkezdené a felkészülést a következő időszakra.

– Komolyan hiszi, hogy a szocialisták önként lemondanak a hatalomról?

– Nem. Sajnos a hatalom megtartása mögött kemény, élesen kirajzolódó egyéni érdekek húzódnak. Elsősorban ennek tudható majd be, hogy a párt a következő két évben nem lesz képes érezhetően javítani a pozícióján.

– Milyen egyéni érdekekről beszél?

– Hagyom működni az olvasó fantáziáját.

– Jövőre tisztújító kongresszust tart az MSZP. Úgy tetszik, mostanság Gyurcsány ismét erősödik. Megtartja majd a pártot?

– Ennek a pártnak szüksége van Gyurcsányra, hiszen ő ellenzékben is képes lehet megújítani a baloldalt. Vagyis pártelnökként sokat tehet. Miniszterelnökként viszont keveset – és ez nagy baj.



– Négy éve ön a miniszterelnökséget veszítette, most az utazó nagyköveti posztot vette vissza Gyurcsány Ferenc. Nem jönnek be ezek az olimpiai évek.

– Szívesen végeztem az utazó nagyköveti beosztással járó munkát, de fenntartottam magamnak a jogot ahhoz, hogy volt miniszterelnökként tegyek politikai megnyilvánulásokat. Jogom és kötelességem elmondani, ha úgy látom, rossz irányba mennek a dolgok, az események ártanak az országnak, a baloldalnak és egyébként magának a miniszterelnöknek.

Természetesen nem az volt a célom, hogy addig provokáljam Gyurcsány Ferencet, amíg el nem távolít, de ha nem kapok személyesen lehetőséget, hogy megosszam vele az aggályaimat, nem marad más eszközöm, mint a nyilvánosság. Nem voltam hajlandó meghunyászkodni.

– Meg sem lepődött a miniszterelnök döntésén?

– Abszolút nem. Bár azt hittem, nagyobb a tűrőképessége, és képes megálljt parancsolni az indulatainak. Az ember tévedhet. Amit Gyurcsány a gazdasági egyensúly helyreállításáért tett, dicséretes, akár sikeresnek is mondható. Csakhogy Gyurcsányé – ellentétben a Bokros-csomaggal – nem professzionális program. Bokros is helyreállította az egyensúlyt, ám nem gátolta a gazdasági növekedést.

– Más volt az a helyzet.

– Bárhogy is, a növekedésre fókuszálva kell gazdaságpolitikai irányt szabni. Először is adóreform kell, de azonnal. Hiba arra várni, hogy összegyűljön 1000 milliárd szétosztható forint. A forgalmi és a vagyon típusú adók felé kell elmozdulni, miközben könnyítendőek a társasági típusú és a személyi adóterhek.

– Ha ilyen egyszerű az ügy, miért nem lép a kormány?

– Alapvetően politikai okból. A drasztikus átrendezés ugyanis jelentős érdeksérelemmel jár.

– Az adóreformon kívül mire volna szükség a gazdaság felpörgetéséhez?

– Rendbe kellene tenni a monetáris politikánkat, amely jelenleg – a törvényből adódóan – az infláció elleni küzdelmet tekinti fő céljának. Csakhogy ez a korszerűtlen gondolkodás előbb-utóbb problémához vezet. Sürgősen el kell kezdeni csökkenteni a jegybanki alapkamatot. Ha őszig nem változik a trend, ha a forint továbbra is ilyen erős marad, annak súlyos következményei lesznek egyebek mellett a gazdasági növekedésre.

– Adóreform, monetáris politika. És még?

– Végig kell böngészni a költségvetés kiadási tételeit, és ahol indokolt, csökkenteni kell.

– Hol húzna? A szociális kiadásokon?

– Nem az a gond, hogy sok a szociális kiadás, hanem az, hogy rossz a struktúra.

– Ön két évig kormányzott, Gyurcsány Ferencnek hat jutott…

– Nem, nem! Gyurcsány Ferenc négy évet kormányzott. Ön megelőlegezett neki további kettőt. Olyan biztos ebben? Amúgy én meg két év és négy hónapot kormányoztam.

– Pardon, csak az előbb még arról beszélt: marad a kisebbségi kormány. Ha majd történelmi távlatból tekintünk önökre, vajon melyiküket tartjuk sikeresebbnek? Ön két év alatt jobbára csak népszerű intézkedéseket hozott, amit Gyurcsány megfejelt két osztogatós évvel, majd jöttek a megszorítások, és ha minden jól megy, 2009 végén beléphetünk az euró előszobájába.

– Na, kezdjük elölről a szemináriumot. Nyugodt lelkiismerettel állítom: ha 2003-2004-es gazdaságpolitikámat következetesen végigviszi a kormány, akkor 2010-re Magyarországon euróval fizetünk. A költségvetési hiány még 2002-ben elérte a csúcsot, 2003-2004-ben pedig érezhetően csökkent.

Nem csináltam óriási műsort, nem hirdettem gigantikus programokat, nem volt nyolcvanhét pontom, egyszerűen elkezdtem a csöndes visszakozást a túlzott kiadásokból. Gyurcsány 2004-től választási költekezésbe kezdett, aztán kénytelen volt szembenézni azzal, hogy a hiány nem tartható. Remélem, még egyszer nem követi el 2006-os hibáját.





Füssy Angéla
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. tegnap 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. tegnap 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. 2024. április 18. 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.