2022. május 22.
//
Júlia, Rita névnap

Az irodalom köszöni szépen, jól van

2011. október 18. 14:10
Kilián László, a Vár Ucca Műhely irodalmi folyóirat szerkesztője szerint csak az olvasás szerkezete változik, de leépülésről nem beszélhetünk.

A Művészetek Háza igazgatóhelyettesével a közelgő, október 20-ai teadélutánjuk kapcsán beszélgettünk, ahol bemutatják a Vár Ucca Műhely folyóirat 33. számát is.

– Milyen tematika köré épült az új szám?

– A Vár Ucca Műhely 2000-től, amióta ezen a néven jelenik meg, csak ritkán tematikus felépítésű. Idén az első számunk egyébként az volt, a vajdaságiakkal foglalkozott. De nem alapcélunk, hogy azok legyünk. Amióta a folyóirat létrejött, a kortárs magyar irodalom képezi a munkánk alapját, és igyekszünk a közép-európai szellemiség jegyében megtölteni tartalommal. Ez azt jelenti, hogy dolgozunk helyi szerzőkkel Magyarországról és határon túli magyarokkal. Ezen felül még foglalkozunk tehetséggondozással, így fiatal szerzők is lehetőséget kaphatnak a publikálásra. A lapnak van kritikai rovata is, amely segíti az olvasókat eligazodni a kortárs magyar irodalomban.

– Mennyire tekinthető hiánypótlásnak a kortárs magyar irodalomban a Vár Ucca Műhely munkája?

– Mindenféle ettől eltérő állítással szemben a magyar irodalom attól él, hogy vele foglalkozó folyóiratok jelennek meg ezen a nyelven. Nagyon távolinak tűnnek manapság azok a hús-vér emberek, mint például Kosztolányi, József Attila, akiket ma irodalomkönyvekből tanítanak az iskolában. A folyóiratok nélkül egyikőjük sem tudott volna igazán kibontakozni és kiteljesedni. Ilyen szempontból tekinthető hiánypótlásnak, mindenesetre ez egy küldetés, amivel foglalkozni kell. Szerintem az irodalom köszöni szépen, jól van, köszönhetően a mienkhez hasonló lapoknak.

 – Kik publikálhatnak?

– Szerkesztőként úgy gondolom, elég széles irodalmi világ jelenik meg ezeken a hasábokon. Egyaránt jelen van az egészen friss, 17-18 éves szerző, de beleférhet egy jó nyelvhasználatú nyugdíjas bácsi is. A Vár Ucca Műhely azt mutatja meg, hogy Közép-Európának milyen irodalmi és esztétikai értelemben vett kincsei vannak.

A Vár Ucca Műhely szeretettel vár minden irodalom és művészet iránt érdeklődőt a folyóirat 2011/3. 33. számának bemutatójára október 20-án, csütörtökön 17 órakor a Dubniczay-palota Várgalériájába (Veszprém, Vár utca 29).
 

Balassa Gergő

További cikkek

A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
A Ruttner-ház felújítási folyamatába leshettek be az érdeklődők
Ahogy a város lakóinak feltűnhetett, számos építkezés zajlik párhuzamosan, s hogy ne csak az átadás pillanatáról értesüljünk, az építkezés folyamatába is bepillantást nyerhettünk.
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani a magyar-amerikai gyakorlat miatt
Megnövekedett hanghatásra kell számítani egy magyar-amerikai közös kiképzés miatt a Márkó, Veszprém, Hajmáskér, Öskü, Várpalota, Tés és Eplény által határolt területen hétfőtől szerdáig - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken.
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
Ismét megrendezte a Pannon Egyetem a Balaton Regattát
A szél mellett a Pannon Egyetem evezősei borzolták fel a Balaton víztükrét pénteken Balatonalmádiban, ahol ismét megtartották az intézmény egyik legrégebbi rendezvényét, a Balaton Regattát. Hallgatók és oktatók több versenyszámban szálltak vízre, ahol idén a Pannon Egyetem egykori rektorának, dr. Gaál Zoltánnak a tiszteletére is szerveztek emlékfutamot.
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai
Már nem csak álom – Ovádi Péter országgyűlési képviselő, Porga Gyula polgármester és Szabó Péter, a VLS ügyvezetője pénteken terepbejárás keretében ismertették, hogy megkezdődtek az új veszprémi labdarúgó-stadion munkálatai. Az első ütem kezdeti szakasza 827 millió forintnyi TAO-forrásból épül.
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Harmincöt éves jubileumához érkezett a Rózsa iskola
Az évfordulót gálaműsorral ünnepelte az intézmény csütörtökön.