2023. június 10.
//
Margit névnap

Liszt Ferenc emlékkiállítás

2011. október 18. 14:12
Liszt Ferencre, a 19. század egyik legnagyobb zongoraművészére emlékeztek tegnap délután a Csermák zeneiskolában.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén, ehhez kapcsolódóan számos programmal emlékeznek a zenészre itthon és külföldön egyaránt. A Csermák Antal Zeneiskolában emlékkiállítás nyílt ebből az alkalomból hétfőn.


Ötvös Károly

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum gondozásában megjelent 16 részes tablósorozat tekinthető meg az iskola koncerttermében, amelyen nyomon követhető a művész életútja – mondta köszöntőjében Ötvös Károly, iskolaigazgató. Hozzátette, Liszt művei nem valók a fiatalok tudásszintjéhez, ezért kevés lehetőség adódik tananyagként foglalkozni velük.


Kollár Kálmán

– Liszt Ferenc nyitotta fel először a zongora fedelét, rájött milyen nagy jelentősége van ennek az akusztikában – emlékezett a zeneszerzőre Kollár Kálmán karnagy. – Hatalmas rajongás vette körül késői koncertjein, a visítozó, csápoló lányok már akkor is jelen voltak. Elementáris erővel hatott, egy kortárs azt írta róla: amikor a zongora Liszt nélkül állt a színpadon, hiányzott onnan, majd amikor megérkezett, teljesen betöltötte a teret, hipnózist váltott ki közönségéből – fogalmazott. Hozzátette, állandóan újított valamit, megteremtette saját műfaját, ilyen volt például a szimfonikus költemény.

A megnyitó részeként rövid koncertet is tartottak Liszt műveiből. Közreműködött Győrfi Judit zongorán, Németh Csaba énekkel, valamint a Liszt Ferenc Kórustársaság és Veszprém Város Vegyeskara.

A kiállítás december 23-ig tekinthető meg a zeneiskola előadótermében.
 

Cseh Zoltán

További cikkek

A Kossuth utcán rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet
A Kossuth utcán rendezték meg az Ünnepi Könyvhetet
Idén 94. alkalommal rendezték meg az Országos Ünnepi Könyvhetet. Veszprémben a Kossuth utcán találkozhattunk a könyvipar szereplőivel: kiadókkal, szerzőkkel és persze a kötetekkel.
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Biztonságossá, sőt, otthonossá lett a gyermekkönyvtár
Csütörtök délután óvodások műsorával nyitotta meg hivatalosan is kapuit az Eötvös Károly Megyei Könyvtár gyermek részlege.
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
A megújult Laczkó Dezső Múzeum nyitó tárlata méltó szimbóluma az EKF szellemiségének
Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 program támogatásának köszönhetően a teljesen megújult Laczkó Dezső Múzeum újból megnyitja kapuit. A 120 éves épület a felújítást követően méltó helyszínt biztosít a nyitó tárlatnak, amely Egry József, a Balaton festője születésének 140. évfordulója alkalmából összeállított páratlan kiállítás.
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Az Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben
Mahler VIII. szimfóniáját, a grandiózus Ezrek szimfóniáját adják elő Veszprémben a Magyar Állami Operaház együttesei és szólistái, valamint a veszprémi régióhoz kötődő művészek július 7-én a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa (VEB2023 EKF) program részeként.
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
Gizella királyné a középpontban a megújult Érseki Palotában
A nagyközönség számára is tartalmas konferenciát tartott tegnap Veszprémben az Érseki Palotában a Rubicon Intézet, amelynek központi témája Gizella királyné és emlékezetének változásai voltak.