2022. június 29.
//
Péter, Pál névnap

Liszt Ferenc emlékkiállítás

2011. október 18. 14:12
Liszt Ferencre, a 19. század egyik legnagyobb zongoraművészére emlékeztek tegnap délután a Csermák zeneiskolában.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén, ehhez kapcsolódóan számos programmal emlékeznek a zenészre itthon és külföldön egyaránt. A Csermák Antal Zeneiskolában emlékkiállítás nyílt ebből az alkalomból hétfőn.


Ötvös Károly

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum gondozásában megjelent 16 részes tablósorozat tekinthető meg az iskola koncerttermében, amelyen nyomon követhető a művész életútja – mondta köszöntőjében Ötvös Károly, iskolaigazgató. Hozzátette, Liszt művei nem valók a fiatalok tudásszintjéhez, ezért kevés lehetőség adódik tananyagként foglalkozni velük.


Kollár Kálmán

– Liszt Ferenc nyitotta fel először a zongora fedelét, rájött milyen nagy jelentősége van ennek az akusztikában – emlékezett a zeneszerzőre Kollár Kálmán karnagy. – Hatalmas rajongás vette körül késői koncertjein, a visítozó, csápoló lányok már akkor is jelen voltak. Elementáris erővel hatott, egy kortárs azt írta róla: amikor a zongora Liszt nélkül állt a színpadon, hiányzott onnan, majd amikor megérkezett, teljesen betöltötte a teret, hipnózist váltott ki közönségéből – fogalmazott. Hozzátette, állandóan újított valamit, megteremtette saját műfaját, ilyen volt például a szimfonikus költemény.

A megnyitó részeként rövid koncertet is tartottak Liszt műveiből. Közreműködött Győrfi Judit zongorán, Németh Csaba énekkel, valamint a Liszt Ferenc Kórustársaság és Veszprém Város Vegyeskara.

A kiállítás december 23-ig tekinthető meg a zeneiskola előadótermében.
 

Cseh Zoltán

További cikkek

Évadot zárt a Petőfi színház
Évadot zárt a Petőfi színház
Kedden tartották a társulat évadzáró ülését, ahol díjakat is átadtak.
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Az optikai illúzióval játszottak a Művészetek Háza kiállításán
Négy-szög néven szerveztek kiállítást a Dubniczay-palotában a Művészetek Háza szervezésében a Múzeumok éjszakáján, ami optikai illúzió, a ritmus, a geometria és a színek eszközeinek együttes alkalmazásával vezet be egy különleges művészeti világba.
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbai gyógynövények – dr. Szalai Miklós hagyatéka
Halimbáról sok embernek a bauxitbányászat jut eszébe, és nem társítaná a gyógynövényeket a településhez. Ám kevesen ismerik dr. Szalai Miklós esperes plébános hagyatékát, ami máig meghatározza a falu életét. Emléke a hétköznapok része, és az ifjú generációkat is az ő tiszteletében nevelik.
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Ismét beindult egy vízimalom Veszprémben
Közel 50 év néma csend után ismét beindultak az egyik veszprémi malomnak az őrlői. A Fenyves utcában szerelemprojektként újraindított malom látványőrlésekkel és a veszprémi malomiparról szóló lexikonnyi információval várja az érdeklődőket, mindezt interaktív formában. A Múzeumok éjszakáján portálunkat is körbevezette Tamás Péter, a hely tulajdonosa ott, ahol egykor 0-24-ben folyt az őrlés.
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
Juhannus napját ünnepelték Veszprémben
A finn hagyományoknak megfelelően szombaton tartották meg Veszprémben is Juhannus-napját. A Veszprémi Magyar-Finn Egyesület tagjai a Kolostorok és Kertekbe szervezett interaktív programjainak zárásaként látványosan meggyújtottak egy máglyát, ami aztán a csónakázó tavon egy ladikon égett el a szürkületi időben.