Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Liszt Ferenc emlékkiállítás

2011. október 18. 14:12
Liszt Ferencre, a 19. század egyik legnagyobb zongoraművészére emlékeztek tegnap délután a Csermák zeneiskolában.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóját ünnepeljük idén, ehhez kapcsolódóan számos programmal emlékeznek a zenészre itthon és külföldön egyaránt. A Csermák Antal Zeneiskolában emlékkiállítás nyílt ebből az alkalomból hétfőn.


Ötvös Károly

A budapesti Liszt Ferenc Emlékmúzeum gondozásában megjelent 16 részes tablósorozat tekinthető meg az iskola koncerttermében, amelyen nyomon követhető a művész életútja – mondta köszöntőjében Ötvös Károly, iskolaigazgató. Hozzátette, Liszt művei nem valók a fiatalok tudásszintjéhez, ezért kevés lehetőség adódik tananyagként foglalkozni velük.


Kollár Kálmán

– Liszt Ferenc nyitotta fel először a zongora fedelét, rájött milyen nagy jelentősége van ennek az akusztikában – emlékezett a zeneszerzőre Kollár Kálmán karnagy. – Hatalmas rajongás vette körül késői koncertjein, a visítozó, csápoló lányok már akkor is jelen voltak. Elementáris erővel hatott, egy kortárs azt írta róla: amikor a zongora Liszt nélkül állt a színpadon, hiányzott onnan, majd amikor megérkezett, teljesen betöltötte a teret, hipnózist váltott ki közönségéből – fogalmazott. Hozzátette, állandóan újított valamit, megteremtette saját műfaját, ilyen volt például a szimfonikus költemény.

A megnyitó részeként rövid koncertet is tartottak Liszt műveiből. Közreműködött Győrfi Judit zongorán, Németh Csaba énekkel, valamint a Liszt Ferenc Kórustársaság és Veszprém Város Vegyeskara.

A kiállítás december 23-ig tekinthető meg a zeneiskola előadótermében.
 

Cseh Zoltán

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.