Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

VehiRandevú 4 - Észak-Balatoni környezettudat / A hulladékgazdálkodás jelene és jövője

2008. július 30. 9:56
A nagyvázsonyi beszélgetés-sorozatunk negyedik állomásán az Észak-Balatoni Hulladéktársulás elnöke, Czaun János veszprémi alpolgármester és Tasnádi Tibor projektvezető volt a vendégünk. Főszerkesztőnk, Füssy Angéla és a közönség kérdezte őket a tervezett hulladékkezelő részleteiről és az egyre szükségesebb globális szemléletváltásról.
Kinek mit jelent a környezetvédelem? A legtöbb embernek elsősorban a szelektív hulladékgyűjtést, az anyagok újrahasznosítását, a veszélyes hulladékok megfelelő kezelését - derül ki a közönség válaszaiból. Akadt a közönség soraiban szakember, aki munkája során arról gondoskodik, hogy ne kerüljön mérgező anyag a gumiabroncsokba, és akadt környezettudatos Völgytornác-lakó, aki hiányolta a háztartásban termelődő veszélyes hulladékok elhelyezésének lehetőségét a térségből.
Valóban nem teljesen megoldott ezek kezelése - válaszol erre Czaun János - Egyelőre Veszprémben, Balatonfüreden, Tapolcán, Ajkán és Pápán van arra lehetőség, hogy bizonyos mennyiségben leadjuk ezeket. A legcélszerűbb lenne megfelelő gyűjtőszigetek kialakítása a legkisebb településen is. Ez már folyamatban van, a következő egy évben várhatóan körülbelül 400 ilyen jöhet létre az Észak-Balatoni Hulladéktársulás tagjainak, azaz 163 település területén. A Társulás célja a 300'000 embert érintő hulladékprobléma megoldása, a meglévő 104 elavult lerakóhely kiváltása egy európai normáknak megfelelő hulladékgazdálkodó és -feldolgozó teleppel. Ez a terület és lakosságszám körülbelül 120'000 tonna szemetet jelent évente, melynek körülbelül háromnegyede a legmodernebb technológiákkal újrahasznosítható valamilyen célra.


Ez a projekt a következő évtizedek meghatározó programja lehet - veszi át a szót Tasnádi Tibor - De természetesen az egyéni szerepvállalás, a megfelelő gondolkodás a legfontosabb: lehetőség szerint helyi termékeket vásároljunk, csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét és a háztartási szemét jelentős részét kitevő szerves anyagot komposztáljuk - mondja, és folytatja a tervezett projekt ismertetését - A királyszentistváni hulladékkezelő telep megfelel minden szigorú előírásnak, ezek közül egyik a szigetelés, mellyel a meglévő 104 lerakóhely egyike sem rendelkezik. A mellette kialakítandó hulladékudvar-hálózattal igyekszünk közel kerülni az emberekhez, hogy ezzel a kényszerű illegális szemetelést is csökkentsük.
Érdemes tudni, hogy egy ceruzaelemből kijutó sav körülbelül egy köbméter földet tehet terméketlenné - támasztja alá a szigetelés szükségszerűségét Czaun János - A hulladék kezelése abszolút ráfizetés gazdaságilag, de látnunk kell, hogy befektetés a jövőbe. A körülbelül 7 milliárd forintból megvalósuló projektet követően további anyagi ráfordítást igényel majd a több mint száz, elavult lerakóhely felszámolása, rekultivációja. Ezek egy részét teljesen elhordják majd, lesznek, melyeket szigetelnek, és vannak olyanok is, melyek főleg "optikai" megoldást kívánnak, és nem veszélyesek.
Hogy használhatóak lesznek-e ezek a területek a jövőben, több mindentől függ - teszi hozzá a projektvezető - Valamire valamikor biztosan, de ez elég bizonytalan.

A közönségben felmerült, hogy alkalmas lesz-e a telep az alumíniumhulladék kezelésére? Tasnádi Tibor szerint ez az  egyik leproblematikusabb anyag. Külföldön részben bevált az a módszer, hogy a fémcsomagolást megadóztatják, emiatt az üvegcsomagolású termékek valamivel olcsóbbak, így ezeket veszik inkább a vásárlók. A közönség soraiból Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere teszi hozzá, hogy községükben bevált az a civil kezdményezés, hogy begyűjtik a feleslegessé vált fémet, és az érte kapott pénzt játszópark-fejlesztésre fordítják. Ennek kapcsán megfogalmazódott a kérdés, hogy egyáltalán lehet-e civilként hatni a döntéshozókra, hogy szigorúbban szabályozzák például a gyártókat?
Természetesen fontos minden szinten hatnunk - válaszol Czaun János-, az információk elérhetőségét biztosítani kell mindenki számára, a gyerekeket még időben érdemes a megfelelő viselkedésre nevelnünk ezen a téren is, és természetesen próbálkozhatunk adókkal is. A kormányzatra hatni már nehezebb erről a szintről.
Természetesen van párbeszéd - teszi hozzá a projektvezető -, ugyanakkor érezhető, hogy személetváltásra van szükség a döntéshozók részéről. Jogilag és informálisan is lehet hatni a gyártókra, de ezt országos szinten, a kormányzatnak kell megtennie és felvállalnia az ezzel járó konfliktusokat.

Ahhoz, hogy a hulladék eljusson Királyszentistvánra, azt szállítani kell. Hogyan oldják meg ezt? - teszi fel a kérdést a közönség.
Sajnos a vasúti közlekedést nem támogatja az unió, pedig hosszú távon gazdaságosabb lenne - mondja a Társulás elnöke - Egy megfelelő vasúti átpakoló-állomás kialakítása több száz milliós projekt. Egyelőre marad a jelenlegi közúti szállítás, de a Nagyvázsonyon keresztülhaladó napi 4 kamionból sem lesz a jövőben 5-nél több - tér ki a község érintettségére.


Az illegális lerakók kérdésköre is foglalkoztatta a közönséget. Sok ezek közül magánterületen fekszik, így azokra nincs közvetlen ráhatási lehetőség - mondja Tasnádi Tibor - Itt is a finanszírozás a kulcskérdés: az is problémás, ha a magánterületeket adófizetők pénzéből teszik rendbe és az is, ha ezekkel nem kezdünk semmit. Talán a csomagolóanyagok árába épített adó lehet megoldás, az ebből származó összeget fordíthatnánk az illegális szemétlerakók megszűntetésére.
A fejekben kell elsősorban rendnek lennie - teszi hozzá Czaun János - A civil kezdeményezések, a szemetelőkkel szembeni közösségi fellépés, az egyéni szerepvállalás vezethet el abba a vágyott állapotba, ami jelenleg még utopisztikusnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Ha már vigyázunk a környezetre és egymásra, az hatalmas lépés.


A tervezett hulladékkezelő teleppel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokról, pontos összegekről és számokról a tep.hu oldalon tájékozódhatnak olvasóink.
vehir.hu
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.