Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

VehiRandevú 4 - Észak-Balatoni környezettudat / A hulladékgazdálkodás jelene és jövője

2008. július 30. 9:56
A nagyvázsonyi beszélgetés-sorozatunk negyedik állomásán az Észak-Balatoni Hulladéktársulás elnöke, Czaun János veszprémi alpolgármester és Tasnádi Tibor projektvezető volt a vendégünk. Főszerkesztőnk, Füssy Angéla és a közönség kérdezte őket a tervezett hulladékkezelő részleteiről és az egyre szükségesebb globális szemléletváltásról.
Kinek mit jelent a környezetvédelem? A legtöbb embernek elsősorban a szelektív hulladékgyűjtést, az anyagok újrahasznosítását, a veszélyes hulladékok megfelelő kezelését - derül ki a közönség válaszaiból. Akadt a közönség soraiban szakember, aki munkája során arról gondoskodik, hogy ne kerüljön mérgező anyag a gumiabroncsokba, és akadt környezettudatos Völgytornác-lakó, aki hiányolta a háztartásban termelődő veszélyes hulladékok elhelyezésének lehetőségét a térségből.
Valóban nem teljesen megoldott ezek kezelése - válaszol erre Czaun János - Egyelőre Veszprémben, Balatonfüreden, Tapolcán, Ajkán és Pápán van arra lehetőség, hogy bizonyos mennyiségben leadjuk ezeket. A legcélszerűbb lenne megfelelő gyűjtőszigetek kialakítása a legkisebb településen is. Ez már folyamatban van, a következő egy évben várhatóan körülbelül 400 ilyen jöhet létre az Észak-Balatoni Hulladéktársulás tagjainak, azaz 163 település területén. A Társulás célja a 300'000 embert érintő hulladékprobléma megoldása, a meglévő 104 elavult lerakóhely kiváltása egy európai normáknak megfelelő hulladékgazdálkodó és -feldolgozó teleppel. Ez a terület és lakosságszám körülbelül 120'000 tonna szemetet jelent évente, melynek körülbelül háromnegyede a legmodernebb technológiákkal újrahasznosítható valamilyen célra.


Ez a projekt a következő évtizedek meghatározó programja lehet - veszi át a szót Tasnádi Tibor - De természetesen az egyéni szerepvállalás, a megfelelő gondolkodás a legfontosabb: lehetőség szerint helyi termékeket vásároljunk, csökkentsük a csomagolóanyagok mennyiségét és a háztartási szemét jelentős részét kitevő szerves anyagot komposztáljuk - mondja, és folytatja a tervezett projekt ismertetését - A királyszentistváni hulladékkezelő telep megfelel minden szigorú előírásnak, ezek közül egyik a szigetelés, mellyel a meglévő 104 lerakóhely egyike sem rendelkezik. A mellette kialakítandó hulladékudvar-hálózattal igyekszünk közel kerülni az emberekhez, hogy ezzel a kényszerű illegális szemetelést is csökkentsük.
Érdemes tudni, hogy egy ceruzaelemből kijutó sav körülbelül egy köbméter földet tehet terméketlenné - támasztja alá a szigetelés szükségszerűségét Czaun János - A hulladék kezelése abszolút ráfizetés gazdaságilag, de látnunk kell, hogy befektetés a jövőbe. A körülbelül 7 milliárd forintból megvalósuló projektet követően további anyagi ráfordítást igényel majd a több mint száz, elavult lerakóhely felszámolása, rekultivációja. Ezek egy részét teljesen elhordják majd, lesznek, melyeket szigetelnek, és vannak olyanok is, melyek főleg "optikai" megoldást kívánnak, és nem veszélyesek.
Hogy használhatóak lesznek-e ezek a területek a jövőben, több mindentől függ - teszi hozzá a projektvezető - Valamire valamikor biztosan, de ez elég bizonytalan.

A közönségben felmerült, hogy alkalmas lesz-e a telep az alumíniumhulladék kezelésére? Tasnádi Tibor szerint ez az  egyik leproblematikusabb anyag. Külföldön részben bevált az a módszer, hogy a fémcsomagolást megadóztatják, emiatt az üvegcsomagolású termékek valamivel olcsóbbak, így ezeket veszik inkább a vásárlók. A közönség soraiból Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere teszi hozzá, hogy községükben bevált az a civil kezdményezés, hogy begyűjtik a feleslegessé vált fémet, és az érte kapott pénzt játszópark-fejlesztésre fordítják. Ennek kapcsán megfogalmazódott a kérdés, hogy egyáltalán lehet-e civilként hatni a döntéshozókra, hogy szigorúbban szabályozzák például a gyártókat?
Természetesen fontos minden szinten hatnunk - válaszol Czaun János-, az információk elérhetőségét biztosítani kell mindenki számára, a gyerekeket még időben érdemes a megfelelő viselkedésre nevelnünk ezen a téren is, és természetesen próbálkozhatunk adókkal is. A kormányzatra hatni már nehezebb erről a szintről.
Természetesen van párbeszéd - teszi hozzá a projektvezető -, ugyanakkor érezhető, hogy személetváltásra van szükség a döntéshozók részéről. Jogilag és informálisan is lehet hatni a gyártókra, de ezt országos szinten, a kormányzatnak kell megtennie és felvállalnia az ezzel járó konfliktusokat.

Ahhoz, hogy a hulladék eljusson Királyszentistvánra, azt szállítani kell. Hogyan oldják meg ezt? - teszi fel a kérdést a közönség.
Sajnos a vasúti közlekedést nem támogatja az unió, pedig hosszú távon gazdaságosabb lenne - mondja a Társulás elnöke - Egy megfelelő vasúti átpakoló-állomás kialakítása több száz milliós projekt. Egyelőre marad a jelenlegi közúti szállítás, de a Nagyvázsonyon keresztülhaladó napi 4 kamionból sem lesz a jövőben 5-nél több - tér ki a község érintettségére.


Az illegális lerakók kérdésköre is foglalkoztatta a közönséget. Sok ezek közül magánterületen fekszik, így azokra nincs közvetlen ráhatási lehetőség - mondja Tasnádi Tibor - Itt is a finanszírozás a kulcskérdés: az is problémás, ha a magánterületeket adófizetők pénzéből teszik rendbe és az is, ha ezekkel nem kezdünk semmit. Talán a csomagolóanyagok árába épített adó lehet megoldás, az ebből származó összeget fordíthatnánk az illegális szemétlerakók megszűntetésére.
A fejekben kell elsősorban rendnek lennie - teszi hozzá Czaun János - A civil kezdeményezések, a szemetelőkkel szembeni közösségi fellépés, az egyéni szerepvállalás vezethet el abba a vágyott állapotba, ami jelenleg még utopisztikusnak tűnhet, de egyáltalán nem az. Ha már vigyázunk a környezetre és egymásra, az hatalmas lépés.


A tervezett hulladékkezelő teleppel kapcsolatos kérdésekre adott válaszokról, pontos összegekről és számokról a tep.hu oldalon tájékozódhatnak olvasóink.
vehir.hu
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. ma 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.