Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C
2024. július 27. Olga
Veszprém
21°C

VehíRandevú 5 - Kulturális gazdaság / Balatonfürednek kifizetődő a művészet

2008. július 31. 10:21
A Völgytornácon ezúttal Dr. Bóka István, Balatonfüred polgármestere és Vándorfi László, a Pannon Várszínház igazgatója volt vendégünk. Arra kerestük a választ, hogy míg máshol csökken, addig a Balaton-parti városban évről-évre nő a kultúrális támogatás és kínálat. Miért érdemes művészetekben gondolkodni? - kérdezte főszerkesztőnk, Füssy Angéla.
Az idegenforgalomban kitörési pont lehet a kultúra és művészetek - mondja Bóka István - Balatonfüred jövőképének ezek kulcsfontosságú elemei. A múltban városunk nem a Balaton miatt emelkedett ki a többi közül, hanem az itt megtalálható savanyú gyógyvíz miatt, melynek köszönhetően a 19. században nemzetünk nagyjai, Kossuth, Vörösmarty, Jókai, Krúdy, Blaha Lujza hosszabb-rövidebb időt töltöttek nálunk. Itt építettük fel a Dunántúl első, a kolozsvári és miskolci mellett Magyarország harmadik kőszínházát. Többek között ez is predesztinálja, hogy jövőképünket a hagyományokra építsük. Ez rögös út, de jó befektetés. A tavalyi év a balatoni turizmus szempontjából jó időszak volt, a térségben átlagosan 2%-kal nőtt a vendégéjszakák száma, nálunk pedig 10%-kal. Szóval érdemes olyan kulturális partnerekkel hosszú távon is együttműködni, mint például a Pannon Várszínház.


Hol húzható meg a határ az igényesség és a gazdasági érdek között?

Ízlés kérdése - válaszol Vándorfi László -, hogy a szervező hol húzza meg a határt. A döntéshozó ízlése alapvetően meghatározza, hogy milyen előadókban és produkciókban gondolkodik. A Füredfest negyedik évét éljük, az első években mi is inkább biztosra mentünk, több vendégelőadással, de már bátrabbak vagyunk. Elsősorban családi programokat igyekszünk létrehozni, hogy a közönség széles rétegét elérjük.

Mi az, ami Füredben talán vonzóbb, mint máshol? A támogatások?

Alapkérdés a finanszírozás - folytatja a színházigazgató -, de ennél többről van szó. A település és lakosai meghatároznak egy életérzést. Ha a város szebben néz ki, fejlesztések vannak, élhető környezet, igényesség, akkor az jó alap a kultúra számára. Úgy érzem, a régióbeli városok arra ítéltettek, hogy művészetekből éljenek. Vezetési stratégia, ügyesség kérdése, hogy merre indulnak el. Hozhatunk világsztárokat, de ez nem lesz sikeres, ha a település nem tekinti magáénak az eseményeket. A programoknak gyökeret kell vernie a helyiek szívében.

Ezt meg tudom erősíteni - veszi át a szót Bóka István - Látom, hogy ez nálunk valóban így van. Évről évre nő a látogatószám, a városi fejlesztések erősítik a kultúrát és a kulturális események visszahatnak a fejlesztésekre. Kialakult egy korábban hiányzó bizalom a befektetők részéről. Nem mondom, hogy naponta bekopognak hozzám, de néhány komoly, több milliárdos magyar befektetés jelent meg az utóbbi években a településen. Nagyon fontosnak tartom, hogy a kultúra nem bal vagy jobboldali. Van igényes és van igénytelen. Nálunk egységes a testület abban, hogy merre kívánunk haladni. Én magam is tettekkel próbálom a hovatartozásomat megmutatni. Az integráció és a közösség az, ami nagy dolgoknak alapja lehet.

Veszprémben bezárják a Játékszínt. Azt halljuk, hogy nincs pénz, miközben Füreden valahogy mégis van. Milyen terveik vannak?

A település színházi múltjáról már beszéltem - válaszol a polgármester -, és ehhez igazodóan elképzeltünk egy multifunkciós termet. Magyarország elsődleges vidéki konferencia-helyszíne szeretnénk lenni. Aki elsőnek megépíti a megfelelő infrastruktúrát, annak nagy esélye van erre a címre. A kereskedelmi szálláshely kapacitás megvan, és úgy tűnik, ennek növekedése is folyamatos. Természetesen ebbe az elképzelésbe egy megfelelő színházterem is belefér. Fenntartható egy színházi társulat kis támogatással is. A kidolgozás alatt álló színháztörvény függvényében változnak az elképzelések a finanszírozásról. Az biztos, hogy közalkalmazottakat nem tudunk fenntartani, de egy mozgékony, kis létszámú színházat képesek leszünk, miközben a hely befogadóvá is válna. Nyáron így bármilyen fesztiválnak helyet tudnánk adni. Ennek üzletileg is komoly haszna van. Nem lehet kizárólag a közvetlen haszonra fókuszálni, hisz közvetett bevételek vannak az idegenforgalmi adóból, a látogatók fogyasztásából, az iparűzési adóból, a foglalkoztatásból. Vendégéjszakák tekintetében az ország hatodik települése vagyunk, a régióban pedig messze mi vagyunk az elsők, körülbelül 40%-os részesedéssel. A három megyeszékhelynek együtt nincs annyi vendégéjszakája. Ez évi öt-hatszázmillió forint, és ha ezt csak néhány százalákkal tudom növelni, már milliárdokról beszélünk. Erre kell gondolnunk. Tapasztalom, hogy ha valami újat hozunk létre, egy parkot teszünk rendbe, amellett a környezet is megújul, a szolgáltatások minősége javul. Lehet tehát racionális, gazdasági alapon is fenntartani a kultúrát. Nem beszélve arról, hogy a sajtó is szívesen ír ezekről az eseményekről, és ennek hihetetlen reklámértéke van.


Nagyszerű dolgok akkor születnek, ha politika és művészet egymás kezét fogja. Hogy van ez Balatonfüred és a Pannon Várszínház esetében?

Volt egy kölcsönös közeledés - kezdi Vándorfi László - Fontos, hogy együttműködés legyen, és egyik se telepedjen a másikra, a másikban a másikat tiszteljük. A politikai vezetés fenn tud tartani fesztiválokat, intézményeket, a kultúra pedig hozzájárul közvetett módon. Ott van hiba, ha egyéb szempontok bonyolítják a helyzetet. Úgy gondolom, hogy mindketten bizonyítottuk egymásnak, hogy tudunk együtt dolgozni.

Mindenképpen kíváncsian várjuk a színháztörvényt, melynek ismeretében már tudunk gondolkozni a megfelelő hivatalos viszonyban - teszi hozzá a polgármester - Nem egy megkövesedett struktúrában szeretnénk a továbbiakat megvalósítani. Jelenleg az állami kulturális támogatás 10-15%-a egy rendezvény, fesztivál költségvetésének. Véleményem szerint ez rossz kormányzati stratégia, hisz nagyon nagy erőtér a művészet. A támogatási rendszer problematikus: turisztikai pályázatokat augusztusban bírálnak el, így sokan úgy vállalnak be programokat, hogy utólag vagy megkapják a támogatást vagy nem. Nem minden a pénz körül forog, de megkerülhetetlen tényező. Uniós pályázatokban is szeptemberben születik döntés, de azért itt előfordul, hogy így 3 évre előre lehet biztos anyagi alapot nyerni. És ami fontos: együttműködésre van szükség. Például szívesen vennénk egy Veszprém-Balatonfüred együttműködést, amire van is esély. Érdekünk, hogy sok és igényes programot tudjunk lebonyolítani.

Valóban kataszrofális a pályázati rendszer - szól hozzá a színházigazgató - A tavalyi Füredfest támogatását idén áprilisban kaptuk meg, ami egyszerűen nonszensz. Jó esetben a naptári év végére hozzá lehet jutni a pénzekhez. Ráadásul még a kiemelt kulturális eseményekre nyerhető összegek is nevetségesen kicsik: 3-5 millió forintokról van szó. A Tánc Fesztiváljára sikerült 4.8-at nyernünk, és ez már csúcs, miközben már 3 évvel ezelőtt is 50 millióba került. Ez is egyfajta bűvészet, hiszen szívességből jönnek európai szintű művészek, a műszak szívességből leviszi a lehető legalacsonyabbra a költségeket. Ez így nem egészséges.
vehir.hu
további cikkek
Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Egyszere lett más, mégis ugyanolyan a Kossuth utcán a veszprémi DJ-nek köszönhetően Bátor vállalkozás egy DJ részéről hozzányúlni és újragondolni olyan dalokat, amikhez az emberek ezerféle módon kötődnek. Márpedig a Rubber Puppet Kossuth utcánja olyan a veszprémieknek, mint például a Nélküled a magyar válogatott szurkolóinak, vagy az Azért vannak a jó barátok egy osztálytalálkozón. DJ Thomas viszont pontosan érti, hogy milyen az a bizonyos veszprémi életérzés, hiszen ő is itt volt gyermek, majd fiatal felnőtt, közben pedig állandó szereplője lett a veszprémi buliknak a DJ-pult mögött. Nem is volt kérdés, hogy első saját remixében a Kossuth utcánt dolgozza fel. Megkerestük a DJ-t, hogy elmeséje a dal megszületésének történetét. tegnap 12:08 Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban Csak Zene: különleges kiállítás nyílt a művészetek kereszteződéséből a KUNSZT!-ban A Danubia Zenekar, a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU) és a KUNSZT! közös szervezésében rendhagyó kiállítás nyílt július 24-én, amely augusztus 24-ig tekinthető meg a Kunszt! kávézóban. A "Csak Zene" című tárlat egy hármas együttműködés eredménye, amely az előadó-művészet, a vizuális művészet és a design világát ötvözi. 2024. július 24. 20:54 Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Indul a Kőfeszt – a nyugalom fesztiválja, a Pannon Egyetem támogatásával Immár a hatodik alkalommal rendezik meg a Kőfesztivált, július 31-től augusztus 4-ig. Összesen 120 programmal várják az érdeklődőket, 6 településen, és 12 helyszínen. 2024. július 23. 14:59 Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten VeszprémFest Egy kis kreativitással életre szóló élményt szerzett magának egy fiú a VeszprémFesten Nem egyedi eset egy koncerten vagy sportmérkőzésen az, amikor a közönségből egy jól látható táblára felírt üzenet célba ér, így pedig valaki boldog tulajdonosa lehet egy meznek, kedvence dobverőjének és még sorolhatnánk az így új gazdára lelt relikviákat. Az idei VeszprémFesten a Milky Chance koncertjén viszont egy fiatalember egészen más üzenetet fogalmazott meg a tábláján, ami aztán célba is ért, örökre szóló élményt adva neki. 2024. július 22. 14:30

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.