Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Nemzetek küzdelmei Veszprémben / 12. Cell Cup kézilabda kupa

2008. augusztus 1. 16:25
Tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Cell-Cup Nemzetközi Kézilabda és Kulturális Fesztivált. A rendezvény helyszíne az elmúlt évek sikereire való tekintettel ismét a Magyar kézilabdázás fellegvára, a Balaton melletti Veszprém városa, amely a világhírû MKB Veszprém KC otthona.
A királynék városában, sportban a kézilabda a király. Az NB-I -es MKB Veszprém KC Férfi kézilabdacsapata méltán világhírû, amire nemcsak a veszprémiek büszkék.

A város minõségi sportját még az olimpikonokat nevelõ Veszprémi Egyetemi Diák és Atétikai Club (VEDAC), az NB-I-es nõi és férfi röplabda ,az NB-I/B –s nõi kézilabda, az NB-I/B-s férfi kosárlabda,valamint az NB-II-es labdarúgócsapat jeleníti meg.

 

A Cell-Cupot a celldömölki székhelyű Gyermekszív Alapítvány rendezte meg, először 1997-ben. Az eddigi fesztiválok szakmai, és azon kívüli körökben is igen nagy sikert arattak. 33 országból, nemzetközi játékvezetés mellett 743 csapat közel 11.190 versenyzõje küzdött egymással. A mérkõzéseken és a programokon több tízezer ember vett részt. Az esemény kiváló alkalom szakmai fejlõdésre, barátságok kialakítására, ápolására.

A hagyományteremtő céllal indított, ám már tizenkettedik alkalommal megrendezésre kerülő fesztivált fokozottan kiemelt figyelem és nagy várakozás előzi meg. Az eddigi fesztiválok szakmai, kulturális és idegenforgalmi szempontból egyaránt eredményesek. Emellett nagy sikert értek el mind hazai, mind nemzetközi szinten.

A Cell-Cup-ot ma már rangos hazai és nemzetközi kupák, fesztiválok közé sorolják, melyet mi sem példáz jobban, hogy mind az MKSZ, mind az EHF jegyzi a rendezvényt. A csapatok többsége visszatérő vendég, ami jelképezi, hogy elégedettek a torna szervezésével, színvonalával, a nekik szánt szolgáltatásokkal és külön programokkal.

Nemzetközi játékvezetés mellett lejátszott 1872 mérkőzés nagy része magas színvonalú és szakmailag is hasznos volt. Az évek folyamán több európai serdülő és ifjúsági válogatott játékos, neves edző és szakvezető is részt vett a fesztiválon. A rendezvényt az EHF főtitkára Staffan Holmqvist úr is megtisztelte jelenlétével.

Az eddigi nevezések alapján idén 16 országból mintegy 120 csapatot várnak, így például Franciaországból, Belgiumból, Németországból, Lengyelországból, Görögországból, Litvániából és az Egyesült Arab Emirátusokból. Hazai csapatok közül több mint 60 nevezést regisztráltak, tudtuk meg Nagy Bálinttól, a Cell Cup sajtószóvivőjétől.


Korosztályok, illetve születési idő alapján összesen tizenkettő, hat férfi, illetve fiú, valamint hat női illetve lány kategóriába sorolták a nevezőket. A felnőtt női kategóriában három magyar, valamint egy – egy német, cseh, szlovák és litván csapat fog megmérkőzni egymással – mondta Nagy Bálint. Kiemelendő még, hogy a tizenkét éves, vagy annál fiatalabb fiúk kategóriájában 15 csapat képvisel 6 országot. A serdülő fiúknál 18, míg gyermek fiúk kategóriájában 19 csapat fog megmérkőzni. Felnőtt férfi kategóriában sajnos csak két csapat jelezte részvételi szándékát. Hazánkat képviseli ebben a kategóriában a veszprémi Pannon Egyetem csapata, akik az Egyesült Arab Emirátus csapatával viaskodnak majd. Ezt a „problémát” úgy küszöbölik ki, hogy az előselejtezőket az FB (ifi) kategóriával vívják majd. A helyosztókat viszont minden csapat a saját kategóriájában játssza.

A nagy nemzetközi jelleg tovább erősíti a fesztivál kulturális jellegét, ahol nem csak a neves sportolók, művészek, előadók fogják szórakoztatni a rendezvényre kilátogatókat, hanem maguk a résztvevők is bemutathatják hazájuk kultúráját, vagy hagyományvilágát.

A kategóriánkénti díjazáson kívül – amik többnyire mezgarnitúra, labdák, sporteszközök - egyéb díjakat is kiosztanak. Minden kategóriában díjazzák a legjobb játékost, de jutalmazzák a legszebb népviseletben megjelenõ, felvonuláson a legjobb hangulatot teremtõ, a legsportszerûbb, valamint a legnépszerűbb csapatot is. Ez utóbbit az elmúlt években rendszerint a kuvaitiak nyerték el, különleges, egyedülálló kultúrájuknak köszönhetően mindenki a szívébe zárta őket, árulta el szerkesztőségünknek a Cell-Cup sajtószóvivője.


A mérkőzéseket négy településen: Veszprémben, Várpalotán, Balatonfüreden és Alsóörsön bonyolítják le. Az utóbbi 3 településen a városi sportcsarnokok adnak otthon a meccseknek, míg Veszprémen belül öt helyszínen – Vetési Albert Gimnázium sportcsarnokában, Stadionban, Március 15. úti sportcsarnokban, Táncsics Mihály szakközépiskola sportcsarnokában, valamint belvárosi sportcsarnokban - küzdenek majd a résztvevők.

MKB csarnok:



Vetési csarnok:


Stadion:


várpalotai csarnok:


balatonfüredi csarnok:

A kupán teljesen szabad csapatok, akár baráti társaságok is nevezhetnek, de általában évek óta kézilabdázó játékosok küzdelmeinek lehetünk szemtanúi.

A mérkőzések után a csapatoknak minden nap, különböző programok, szórakozási lehetőségek, sőt szépségverseny is lesz, ezek azonban zárt körben zajlanak majd. Szerkesztőségünk természetesen minden pillanatról tudósítani fog.

Az első játéknap augusztus 10-e, vasárnap, amikor is a mérkőzések 08.00 és 17.00 óra között, sorsolás szerint zajlanak majd. Este 19.00 órakor ünnepélyes megnyitóra kerül sor Veszprém sétálóutcáján, ahol a csapatok jelmezes felvonulását is megtekinthetjük. Ezt követően az Óváros téren show-műsort tekinthetnek meg az érdeklődők.

Hétfőn, kedden és szerdán 08.00 és 18.00 óra között küzdenek egymás ellen a csapatok.

A döntőkre, eredményhirdetésre, ünnepélyes díjátadásra augusztus 14-én, csütörtökön kerül sor, amit a megnyitónál is fényesebb záró gála követ majd sztárvendégekkel, tűzijátékkal.

A rendezvényen tárt kapukkal várnak minden kedves sportbarátot, művészet iránt érdeklődőt és nem utolsó sorban a szurkolókat. A különböző programok helyszíneire a belépés ingyenes.

A rendezvény fővédnöke: Debreczenyi János, Veszprém város polgármestere.

További védnökök:

Dr. Kiss István - MKSZ Elnöke

Skalicki László - Magyar Férfi Válogatott Szövetségi Kapitánya

Hajdu János  - Magyar Nõi Válogatott Szövetségi Kapitánya

Marosi László - Világválogatott játékos

Hajdu János - MKSZ Szakmai Igazgatója

Firnicz József - MKSZ Iskolai Szakreferens

Veszprém város önkormányzata


Kintli Tímea

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.