Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fesztiválosok randevúja / – van még hely és igény is Veszprémben –

2008. augusztus 1. 21:10
A nagyvázsonyi Vehír Randevú péntek esti vendégei a fesztiválok történetét, azok szükségességét vitatták a Völgytornác meghívottjaiként. Ezúttal Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere, Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok igazgatója, valamint Muraközy Péter, az Utcazene Fesztivál igazgatója beszélgetett Füssy Angéla főszerkesztővel.

Mitől lesz egy város fesztiválváros? Ezt a kérdést feszegették először a vendégek. Porga Gyula szerint önmagától semmiképp, de még akkor sem, ha a város vezetői maguk mondják, hogy legyen az. Kellenek az adottságok, s ezek Veszprémben meg is vannak: a környező táj, az épített környezet. Mindemellett kell a lakosság idegenek iránti jó viszonya, pozitív hozzáállása. Sok helyütt nem szeretik, ha egy kicsit kifordul helyéből a mindennapok menete. Egy fesztiválvárosban pedig így van, s úgy tűnik, a veszprémiek ezt elfogadják. Ha ez mind megvan – folytatta Porga Gyula –, akkor jön egy tudatos építkezés, melynek része a verseny a vendégekért. És ebbe beletartozik például az éttermi vendéglátás is. A kreatív erő Veszprémben adott, s ami ennek a külön szépsége, az az, hogy a rendezvények itthoni szellemi termékek. Persze – tette hozzá az alpolgármester – akadnak döccenők, hiányosságok.


A motiváció kapcsán Muraközy Péter elmondta, hogy szerinte még nem igazán fesztiválváros Veszprém. Az eltelt tíz év ehhez még nem elegendő, kell újabb 5-10. Úgy kell használnunk egy várost – magyarázta –, hogy olyan új hangulatot, arculatot adjon, amilyen még máskor nem volt.

Mészáros Zoltán ezt azzal egészítette ki, hogy az öt év is kevés az ünnepi játékok esetében, hiszen ebben a szegmensben lényegesen nagyobb gyakorlattal bíró városok léteznek. Az, azonban, hogy évről évre nagyobb a siker, egyre több a pozitív kritika, jelzi, hogy jó úton járnak. Veszprémbe – tapasztalatai szerint – egyre szélesebb körű értelmiség érkezik a fesztiválra, ugyanakkor nemcsak az előadásokat tekintik meg, hanem költenek is. Sajnos ez nem mondható el a nehezebb helyzetben élő középosztályról, jóllehet a szellemi igény megvan.

Arról, hogy szélesedjék-e a kínálati paletta, egyetértően szóltak a vendégek. Porga Gyula úgy látja, hogy bizonyos értelemben nem lehet a műfajok között különbséget tenni: egy a lényeg, ez pedig a színvonal. A minőség meghatározó, s az önkormányzat is ezt támogatja. Gyökeret csak az a rendezvény tud verni, amelyik fejlődőképes és profi.

Muraközy Péter is a sokszínűség mellett tette le voksát. Szerinte Veszprémnek előnye, hogy a gyerekekbe belenevelték a zene szeretetét, így felnőtt korukra is fogékonyak maradtak a muzsika iránt.

Mészáros Zoltán a közhellyé vált mondást idézte – a zene legyen mindenkié –, ugyanis ez az a művészeti ág, amely kortól, nemtől függetlenül minden réteg igénye.

A folytatásban ki-ki zenei előéletéről vallott. Az egykori három iskolatárs közül egyedül Muraközi az, aki mesterségként űzte a dobolást, Mészáros és Porga (így vallottak), csak „fakezű” gitárosok voltak.

Az együttműködésről a két fesztiváltulajdonos elmondta, hogy az nem igényel egyeztetést, hiszen mindketten más és más közönséget vonzanak, de azt elismerték, hogy egy kávé mellett szívesen vitatják meg sikereiket, kudarcaikat. Porga Gyula az önkormányzat szemszögéből vizsgálta az együttműködést. A város hosszú távra (3 évre) együttműködési szerződést kötött a legnagyobb rendezvények tulajdonosaival, illetve főszervezőivel. Támogatást kapnak, de elvárások is vannak velük szemben.

Egyetértettek a vendégek abban is, hogy ma pályázati és szponzori pénzek nélkül lehetetlen egy fesztivált lebonyolítani. Sajnálatos azonban, hogy nagyon sok esetben csak jóval utólag érkeznek meg a pályázati pénzek, s addig vékony jégen kell táncolniuk. Indokolt tehát a közös marketing, de a tapasztalatszerzés is. Ugyanakkor figyelmi kell a közeli Balaton elszippantó hatására is.

Befejezésül a vendéglátó település polgármestere, Fábry Szabolcs tiszteletbeli tornáclakóvá avatta a vendégeket, s megjegyezte, hogy Nagyvázsony a maga kulturális programjaival szívesen csatlakozik a nagyobb testvér rendezvényeihez.

Zatkalik András
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. ma 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. ma 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.