Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fesztiválosok randevúja / – van még hely és igény is Veszprémben –

2008. augusztus 1. 21:10
A nagyvázsonyi Vehír Randevú péntek esti vendégei a fesztiválok történetét, azok szükségességét vitatták a Völgytornác meghívottjaiként. Ezúttal Porga Gyula, Veszprém alpolgármestere, Mészáros Zoltán, a Veszprémi Ünnepi Játékok igazgatója, valamint Muraközy Péter, az Utcazene Fesztivál igazgatója beszélgetett Füssy Angéla főszerkesztővel.

Mitől lesz egy város fesztiválváros? Ezt a kérdést feszegették először a vendégek. Porga Gyula szerint önmagától semmiképp, de még akkor sem, ha a város vezetői maguk mondják, hogy legyen az. Kellenek az adottságok, s ezek Veszprémben meg is vannak: a környező táj, az épített környezet. Mindemellett kell a lakosság idegenek iránti jó viszonya, pozitív hozzáállása. Sok helyütt nem szeretik, ha egy kicsit kifordul helyéből a mindennapok menete. Egy fesztiválvárosban pedig így van, s úgy tűnik, a veszprémiek ezt elfogadják. Ha ez mind megvan – folytatta Porga Gyula –, akkor jön egy tudatos építkezés, melynek része a verseny a vendégekért. És ebbe beletartozik például az éttermi vendéglátás is. A kreatív erő Veszprémben adott, s ami ennek a külön szépsége, az az, hogy a rendezvények itthoni szellemi termékek. Persze – tette hozzá az alpolgármester – akadnak döccenők, hiányosságok.


A motiváció kapcsán Muraközy Péter elmondta, hogy szerinte még nem igazán fesztiválváros Veszprém. Az eltelt tíz év ehhez még nem elegendő, kell újabb 5-10. Úgy kell használnunk egy várost – magyarázta –, hogy olyan új hangulatot, arculatot adjon, amilyen még máskor nem volt.

Mészáros Zoltán ezt azzal egészítette ki, hogy az öt év is kevés az ünnepi játékok esetében, hiszen ebben a szegmensben lényegesen nagyobb gyakorlattal bíró városok léteznek. Az, azonban, hogy évről évre nagyobb a siker, egyre több a pozitív kritika, jelzi, hogy jó úton járnak. Veszprémbe – tapasztalatai szerint – egyre szélesebb körű értelmiség érkezik a fesztiválra, ugyanakkor nemcsak az előadásokat tekintik meg, hanem költenek is. Sajnos ez nem mondható el a nehezebb helyzetben élő középosztályról, jóllehet a szellemi igény megvan.

Arról, hogy szélesedjék-e a kínálati paletta, egyetértően szóltak a vendégek. Porga Gyula úgy látja, hogy bizonyos értelemben nem lehet a műfajok között különbséget tenni: egy a lényeg, ez pedig a színvonal. A minőség meghatározó, s az önkormányzat is ezt támogatja. Gyökeret csak az a rendezvény tud verni, amelyik fejlődőképes és profi.

Muraközy Péter is a sokszínűség mellett tette le voksát. Szerinte Veszprémnek előnye, hogy a gyerekekbe belenevelték a zene szeretetét, így felnőtt korukra is fogékonyak maradtak a muzsika iránt.

Mészáros Zoltán a közhellyé vált mondást idézte – a zene legyen mindenkié –, ugyanis ez az a művészeti ág, amely kortól, nemtől függetlenül minden réteg igénye.

A folytatásban ki-ki zenei előéletéről vallott. Az egykori három iskolatárs közül egyedül Muraközi az, aki mesterségként űzte a dobolást, Mészáros és Porga (így vallottak), csak „fakezű” gitárosok voltak.

Az együttműködésről a két fesztiváltulajdonos elmondta, hogy az nem igényel egyeztetést, hiszen mindketten más és más közönséget vonzanak, de azt elismerték, hogy egy kávé mellett szívesen vitatják meg sikereiket, kudarcaikat. Porga Gyula az önkormányzat szemszögéből vizsgálta az együttműködést. A város hosszú távra (3 évre) együttműködési szerződést kötött a legnagyobb rendezvények tulajdonosaival, illetve főszervezőivel. Támogatást kapnak, de elvárások is vannak velük szemben.

Egyetértettek a vendégek abban is, hogy ma pályázati és szponzori pénzek nélkül lehetetlen egy fesztivált lebonyolítani. Sajnálatos azonban, hogy nagyon sok esetben csak jóval utólag érkeznek meg a pályázati pénzek, s addig vékony jégen kell táncolniuk. Indokolt tehát a közös marketing, de a tapasztalatszerzés is. Ugyanakkor figyelmi kell a közeli Balaton elszippantó hatására is.

Befejezésül a vendéglátó település polgármestere, Fábry Szabolcs tiszteletbeli tornáclakóvá avatta a vendégeket, s megjegyezte, hogy Nagyvázsony a maga kulturális programjaival szívesen csatlakozik a nagyobb testvér rendezvényeihez.

Zatkalik András
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. ma 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.