2021. július 31.
//
Oszkár névnap

Vígszínház - Rubens és a nemeuklideszi asszonyok

2008. március 24. 1:02

Amilyen életünk utolsó pillanata a halál előtt, olyan volt egész életünk. Ebből az alapgondolatból indul ki a mű. Milyen egy festő élete? Mit lát ha visszanéz az utolsó pillanatban? Tömény filozófia, pikáns humorral fűszerezve: ezt ígéri a Vígszínház előadása.

A színmű szerzője a mára nem csak hazánkban de európai szinten ismert és elismert író, Esterházy Péter. Egy-egy új művének megjelenése itthon is és külföldön is kiemelkedő eseménynek számít. A Rubens és a nemeuklideszi asszonyok bemutatója Németországban hatalmas sikert aratott. A darab Rubens, a barokk festőzseni könnyed, játékos, hallatlanul szellemes élet-számvetéséről szól és igazi -Esterházys- felütéssel kezdődik: miközben ünnepélyesen bejelentik a nagy festő halálát, ő maga saját megelevenedett önarcképéből esik ki, s ezzel a zuhanással indul el a sziporkázó, humorban gazdag számvetés életről, halálról, életszeretetről és gyönyörű női testekről. Ezt egy másik szellemóriás, Gödel, az aszketikus alkatú matematikus zseni megjelenése kontrázza, és a két életfelfogás különbségéből élvezetes és izgalmas vita bontakozik ki. A különleges és pompázatos kiállítású díszlet és jelmezek segítségével, az élő zenekar szolgáltatta zenével és énekkel olyan látványos, teátrális környezet teremtődik a Rubens képekkel körbebástyázott színpadon, ahol - reményeink szerint - a maga gazdagságában jelenik majd meg az Esterházy Péter megálmodta színház. A hazai premiert március 20-án tartották a Vígszínházban Budapesten. Rendező: Szikora János A főbb szerepekben: Lukács Sándor, Vallai Péter, Venczel Vera, Juhász István, Hegedűs D. Géza

Bemutatók áprilisban:

Április 14, hétfő 19:00

Április 15, kedd 19:00

Április 25, péntek 19:00

Füssy Angéla

További cikkek

Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
Nem csak táncolnak, mondanivalójuk is van
23. alkalommal rendezik meg A Tánc Fesztiválját Veszprémben augusztus 31. és szeptember 5. között.
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Egy autóbusz utastere tárja fel a Pálos rend történetét
Rendhagyó formátumú kiállítás gördült be Veszprémbe péntek délután. A Pálos rend történetét bemutató vándortárlat egy autóbusz utasterében kapott helyet, amit az érdeklődők a következő egy hétben ingyenesen tekinthetnek meg. A kiállításmegnyitón kiderült, a Pálos rend egykor aktívan jelen volt a környéken, ma egy középkori kolostor és templom nyomai őrzi emléküket egy közeli erdőben.
Még közelebb a kortárs művészethez!
Még közelebb a kortárs művészethez!
A Garten Balaton 2021. évi eseménysorozatának nyitó - tájékoztató jellegű - rendezvényén jártunk Lovason, ahol a közelgő programokról, együttműködésről, az Európa Kulturális Fővárosa, Kultháló VEB2023 bemutatkozásáról tartottak tárlatvezetéssel összekötött sajtótájékoztatót.
Mindent a többnyelvűségről!
Mindent a többnyelvűségről!
A Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar valamint az Európa Kulturális Fővárosa 2023 közös szervezésében tartottak kerekasztal beszélgetést a többnyelvűségről, kedd este a Papírkutyában.
Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon
Az Auer Fesztivállal kezdődik jövő héten a veszprémi fesztiválszezon
Hetedik alkalommal rendezik meg az Auer Lipót hegedűművész nevét viselő fesztivált augusztus 3–8. között. A programokról sajtótájékoztatón számoltak be kedden a Hangvillában.