2021. november 28.
//
Stefánia névnap

Vígszínház - Rubens és a nemeuklideszi asszonyok

2008. március 24. 0:02

Amilyen életünk utolsó pillanata a halál előtt, olyan volt egész életünk. Ebből az alapgondolatból indul ki a mű. Milyen egy festő élete? Mit lát ha visszanéz az utolsó pillanatban? Tömény filozófia, pikáns humorral fűszerezve: ezt ígéri a Vígszínház előadása.

A színmű szerzője a mára nem csak hazánkban de európai szinten ismert és elismert író, Esterházy Péter. Egy-egy új művének megjelenése itthon is és külföldön is kiemelkedő eseménynek számít. A Rubens és a nemeuklideszi asszonyok bemutatója Németországban hatalmas sikert aratott. A darab Rubens, a barokk festőzseni könnyed, játékos, hallatlanul szellemes élet-számvetéséről szól és igazi -Esterházys- felütéssel kezdődik: miközben ünnepélyesen bejelentik a nagy festő halálát, ő maga saját megelevenedett önarcképéből esik ki, s ezzel a zuhanással indul el a sziporkázó, humorban gazdag számvetés életről, halálról, életszeretetről és gyönyörű női testekről. Ezt egy másik szellemóriás, Gödel, az aszketikus alkatú matematikus zseni megjelenése kontrázza, és a két életfelfogás különbségéből élvezetes és izgalmas vita bontakozik ki. A különleges és pompázatos kiállítású díszlet és jelmezek segítségével, az élő zenekar szolgáltatta zenével és énekkel olyan látványos, teátrális környezet teremtődik a Rubens képekkel körbebástyázott színpadon, ahol - reményeink szerint - a maga gazdagságában jelenik majd meg az Esterházy Péter megálmodta színház. A hazai premiert március 20-án tartották a Vígszínházban Budapesten. Rendező: Szikora János A főbb szerepekben: Lukács Sándor, Vallai Péter, Venczel Vera, Juhász István, Hegedűs D. Géza

Bemutatók áprilisban:

Április 14, hétfő 19:00

Április 15, kedd 19:00

Április 25, péntek 19:00

Füssy Angéla

További cikkek

Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Művészek életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt kiállítás
Több mint száz művész életútját mutatja be a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házában nyílt digitális tárlat. A Zsidók és művészetek, Chagalltól Spielbergig című kiállítást vasárnap este nyitották meg.
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A két Lotti története a Petőfi Színház színpadán
A Veszprémi Petőfi Színház vasárnap mutatja be az Erich KÄstner regényéből íródott történet színpadi változatát, A két Lottit.
Új kiállítás a Csikászban
Új kiállítás a Csikászban
Péntek délután nyílt meg Halász Péter Tamás SOL+ című kiállítása a Csikász Galériában. 
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
Elkezdődött a hetedik Pannon UniFest
A hétnapos fesztivál szombaton ének-zenei és irodalmi megmérettetésekkel vette kezdetét, a következő napokban pedig a képzőművészeti szekciók mellett többek között színházi előadás, koncert és irodalomterápiás foglalkozás is várja a résztvevőket.
Vadászhistóriák az életszeretetről
Vadászhistóriák az életszeretetről
Egy vadász – régi és új – históriáit gyűjti csokorba a Vadakat mesélek című kötet. Bodrogi Gyula írásai – miként színészi játéka is - szemlélődő, mindenkire és mindenre érzékenyen figyelő személyiségről árulkodnak. És mivel a szerző erkölcsi alapállása, hogy a ”vadnak nincs puskája”, ezért az emberekről és az állatokról szóló, Esopus-féle jellemrajzokból csakis az utóbbiak kerülhetnek ki győztesen.