Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Ifjúság és politika / Mivel foglalkoznak a mai fiatalok?

2008. augusztus 4. 15:14
Szombaton Koszorús László, országgyűlési képviselő, a Fidelitas országos választmányának elnöke, Mihalovics Péter, veszprémi önkormányzati képviselő, a Fidelitas alelnöke és Öcsi József, a Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője volt vendégünk a Völgytornácon. Főszerkesztőnk, Füssy Angéla kérdezte őket arról, mit gondolnak a jelen ifjúságáról és ifjúságpolitikájáról.
Mi érdekli ma a fiatalokat? Milyen problémák foglalkoztatják őket?

A két talán legfontosabb intézmény, a család és az oktatás az, melyek az utóbbi időben egyre kevesebb támogatást kapnak - kezdi Mihalovics Péter - Ennek következménye, hogy egyre több fiatal nem találja a helyét a társadalomban, és ez az egész országra kihat. Az életkörülményeken kell tudnunk változtatni, úgy gondolom. Ehhez most kell felelős politikát folytatnunk.

A fiatalok nagy része elvesztette a bizalmát a kormány jelenlegi politikusaival szemben  - veszi át a szót Koszorús László.   Elsősorban biztos egzisztenciát szeretnének, hiszen az alapvető dolgok, az utazás, az oktatás, a jogosítvány vagy nyelvvizsga megszerzése is  komoly költség számukra; és ha ezeket megszerzik és tehetik, sajnos felmerül annak a lehetősége is, hogy szerencsét próbáljanak külföldön és elhagyják az országot, az adófizetők pénzén megszerzett tudásukat külföldön kamatoztatják, hisz ott sokszor anyagi megbecsülésben és lehetőségekben részesülnek. Amíg tehát a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy a fiatalokat marasztalja, ez a tendencia  folytatódni fog.

Én nem vagyok ennyire borúlátó - válaszol erre Öcsi József -, talán mivel inkább azokat a fiatalokat látom, akik tenni, alkotni, csinálni akarnak valamit. Lehet, hogy az elhangzottak a nagyobb városokra inkább jellemzőek, addig az aprófalvas kistérségekben a fiatalok sokat tesznek szűkebb közösségükért. Az állami intézmények többsége egy alapellátást valósít meg, és a civil szférának is meg kell találnia a lehetőségeit, hogy kiegészíthesse azt a plurális szolgáltatástervezés szempontjainak figyelembe vételével.

Valóban, sokan külföldre igyekeznek - szól hozzá Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere a közönség soraiból -, de például a Völgy idején látom, hogy rengetegen dolgoznak az értékteremtésen, megőrzésen. Tényleg vannak pozitív jelek, van miért bizakodni. A kisebb közösségek szintjén érdemes gondolkodni, és radikális változásra van szükség a következő néhány évben ezen a területen. Előbb-utóbb a kezükbe veszik a fiatalok a sorsukat, mindenki nem fog elmenni, és ez hatással lesz a rendszerre.



Öcsi József, Mihalovics Péter, Koszorús László és Füssy Angéla



Elkeserítő lehet, amikor már a diplomaosztón azt hallja a pályakezdő, hogy ha jót akar, akkor hagyja el az országot. Amikor már nem is tudunk mit mondani ezen kívül, mit várhatunk? Mivel tudjuk itt tartani őket?

A Fidelitas országos választmánya készül egy programmal - válaszol Koszorús László-, amelyet körülbelül egy év múlva átnyújtunk a Fidesznek. Bízom abban, hogy ha 2010-ben változás áll be, akkor nagyobb hangsúly kerül a fiatalokra. Ha elkezdjük őket motiválni, gesztusokat teszünk feléjük, átveszünk már bevált megoldásokat más országokból, lakástámogatással, szociális alapú diákhitellel, utazási kedvezményekkel segítjük az alapok megteremtését, akkor biztonságérzetet teremtünk és itthon tartjuk őket.

Egy konkrét példa lehet az, amit Franciaországban láttam - folytatja Mihalovics Péter -, ahol egy ifjúsági kártyára pontokat gyűjthetnek a fiatalok véradással, szemétszedéssel és más társadalmi munkákkal, melyeket aztán kedvezményekre válthatnak. A francia ifjúság értékcentrikus, van kulturális identitása, tudja a szűkebb környezete történelmét, büszke rá. Ez többek között a megfelelő politika következménye is.

A családok, a civil szervezetek, az informális közösségek támogatásában látom a jövőt - teszi hozzá Öcsi József - Kulcsfontosságúnak tartom, hogy ilyen szinten biztosítsuk az anyagi hátteret programokhoz.

A felsőoktatás átalakítására is alighanem szükség van. Van erre elképzelése a Fidelitasnak?

Megint francia példát tudok mondani - válaszol Mihalovics Péter - Ott évtizedek óta kapcsolat van a munkaerőpiac és az oktatás között. Cégek "vásárolnak meg" karokat, szponzorálják az oktatást, hisz folyamatosan szükségük van szakemberekre, emellett a fiatalnak biztosan lesz munkája. Ez a rendszer biztonságérzetet nyújt a munkavállaló és munkaadó számára is.

A legfrissebb kelet európai OECD jelentés szerint, annak a fiatalnak, aki felsőfokú oktatási intézményben végez, kétszer nagyobb lehetősége van elhelyezkedni, mint annak a társának aki megelégszik egy érettségivel - folytatja Koszorús László - Tehát igenis biztosítani kell azoknak a tudáshoz való hozzájutást, akik szeretnék magukat képezni. Az persze sokszor problémát okoz, hogy vannak, akik elfelejtik, hogy diploma és diploma között is van különbség, ami a majdani fizetésekben is meglátszik. Érdemes tehát a komoly intézményeket választani és nem megelégedni egy kevésbé jóval.

vehir.hu
további cikkek
Operalegendák egy színpadon Operalegendák egy színpadon Varga Róbert kulturális újságíró nagyot álmodott, amikor kitalálta, a veszprémi Agórában olyan nagy neveket ültet le egy asztalhoz, mint Rost Andrea, Pitti Katalin, Kalmár Magda és Miller Lajos. tegnap 14:20 Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Kihirdette életműdíjait a Magyar Mozgókép Fesztivál Elek Judit filmrendező és forgatókönyvíró, Piros Ildikó színésznő, Gulyás Buda operatőr, Selmeczi György zeneszerző és Deimanik Tamásné Baba fénymegadó kiemelkedő pályáját méltatja idén a Magyar Mozgókép Fesztivál életműdíjjal. tegnap 11:40 Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. 2024. április 18. 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. 2024. április 18. 1:47

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.