Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ifjúság és politika / Mivel foglalkoznak a mai fiatalok?

2008. augusztus 4. 15:14
Szombaton Koszorús László, országgyűlési képviselő, a Fidelitas országos választmányának elnöke, Mihalovics Péter, veszprémi önkormányzati képviselő, a Fidelitas alelnöke és Öcsi József, a Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda vezetője volt vendégünk a Völgytornácon. Főszerkesztőnk, Füssy Angéla kérdezte őket arról, mit gondolnak a jelen ifjúságáról és ifjúságpolitikájáról.
Mi érdekli ma a fiatalokat? Milyen problémák foglalkoztatják őket?

A két talán legfontosabb intézmény, a család és az oktatás az, melyek az utóbbi időben egyre kevesebb támogatást kapnak - kezdi Mihalovics Péter - Ennek következménye, hogy egyre több fiatal nem találja a helyét a társadalomban, és ez az egész országra kihat. Az életkörülményeken kell tudnunk változtatni, úgy gondolom. Ehhez most kell felelős politikát folytatnunk.

A fiatalok nagy része elvesztette a bizalmát a kormány jelenlegi politikusaival szemben  - veszi át a szót Koszorús László.   Elsősorban biztos egzisztenciát szeretnének, hiszen az alapvető dolgok, az utazás, az oktatás, a jogosítvány vagy nyelvvizsga megszerzése is  komoly költség számukra; és ha ezeket megszerzik és tehetik, sajnos felmerül annak a lehetősége is, hogy szerencsét próbáljanak külföldön és elhagyják az országot, az adófizetők pénzén megszerzett tudásukat külföldön kamatoztatják, hisz ott sokszor anyagi megbecsülésben és lehetőségekben részesülnek. Amíg tehát a kormány nem tesz semmit annak érdekében, hogy a fiatalokat marasztalja, ez a tendencia  folytatódni fog.

Én nem vagyok ennyire borúlátó - válaszol erre Öcsi József -, talán mivel inkább azokat a fiatalokat látom, akik tenni, alkotni, csinálni akarnak valamit. Lehet, hogy az elhangzottak a nagyobb városokra inkább jellemzőek, addig az aprófalvas kistérségekben a fiatalok sokat tesznek szűkebb közösségükért. Az állami intézmények többsége egy alapellátást valósít meg, és a civil szférának is meg kell találnia a lehetőségeit, hogy kiegészíthesse azt a plurális szolgáltatástervezés szempontjainak figyelembe vételével.

Valóban, sokan külföldre igyekeznek - szól hozzá Fábry Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere a közönség soraiból -, de például a Völgy idején látom, hogy rengetegen dolgoznak az értékteremtésen, megőrzésen. Tényleg vannak pozitív jelek, van miért bizakodni. A kisebb közösségek szintjén érdemes gondolkodni, és radikális változásra van szükség a következő néhány évben ezen a területen. Előbb-utóbb a kezükbe veszik a fiatalok a sorsukat, mindenki nem fog elmenni, és ez hatással lesz a rendszerre.Öcsi József, Mihalovics Péter, Koszorús László és Füssy AngélaElkeserítő lehet, amikor már a diplomaosztón azt hallja a pályakezdő, hogy ha jót akar, akkor hagyja el az országot. Amikor már nem is tudunk mit mondani ezen kívül, mit várhatunk? Mivel tudjuk itt tartani őket?

A Fidelitas országos választmánya készül egy programmal - válaszol Koszorús László-, amelyet körülbelül egy év múlva átnyújtunk a Fidesznek. Bízom abban, hogy ha 2010-ben változás áll be, akkor nagyobb hangsúly kerül a fiatalokra. Ha elkezdjük őket motiválni, gesztusokat teszünk feléjük, átveszünk már bevált megoldásokat más országokból, lakástámogatással, szociális alapú diákhitellel, utazási kedvezményekkel segítjük az alapok megteremtését, akkor biztonságérzetet teremtünk és itthon tartjuk őket.

Egy konkrét példa lehet az, amit Franciaországban láttam - folytatja Mihalovics Péter -, ahol egy ifjúsági kártyára pontokat gyűjthetnek a fiatalok véradással, szemétszedéssel és más társadalmi munkákkal, melyeket aztán kedvezményekre válthatnak. A francia ifjúság értékcentrikus, van kulturális identitása, tudja a szűkebb környezete történelmét, büszke rá. Ez többek között a megfelelő politika következménye is.

A családok, a civil szervezetek, az informális közösségek támogatásában látom a jövőt - teszi hozzá Öcsi József - Kulcsfontosságúnak tartom, hogy ilyen szinten biztosítsuk az anyagi hátteret programokhoz.

A felsőoktatás átalakítására is alighanem szükség van. Van erre elképzelése a Fidelitasnak?

Megint francia példát tudok mondani - válaszol Mihalovics Péter - Ott évtizedek óta kapcsolat van a munkaerőpiac és az oktatás között. Cégek "vásárolnak meg" karokat, szponzorálják az oktatást, hisz folyamatosan szükségük van szakemberekre, emellett a fiatalnak biztosan lesz munkája. Ez a rendszer biztonságérzetet nyújt a munkavállaló és munkaadó számára is.

A legfrissebb kelet európai OECD jelentés szerint, annak a fiatalnak, aki felsőfokú oktatási intézményben végez, kétszer nagyobb lehetősége van elhelyezkedni, mint annak a társának aki megelégszik egy érettségivel - folytatja Koszorús László - Tehát igenis biztosítani kell azoknak a tudáshoz való hozzájutást, akik szeretnék magukat képezni. Az persze sokszor problémát okoz, hogy vannak, akik elfelejtik, hogy diploma és diploma között is van különbség, ami a majdani fizetésekben is meglátszik. Érdemes tehát a komoly intézményeket választani és nem megelégedni egy kevésbé jóval.

vehir.hu
további cikkek
Folkdélutánt rendeztek Tésen Tés Folkdélutánt rendeztek Tésen Koncertdélutánt és táncházat szervezett szombaton a Múlttal a Jövőért Egyesület Tésen. ma 13:07 Koncept a hatvanas évekből Koncept a hatvanas évekből Attalai Gábor munkáiból nyílt kiállítás a Dubniczay-palotában pénteken. tegnap 21:24 A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Work in progress A veszprémi várnegyed egyik legkülönlegesebb műtárgyát ismerhetik meg a látogatók Különleges helyszínt fedezhetnek fel a Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozatának résztvevői. Február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja alkalmából szervezett „sisakos túrán” az érdeklődők megtekinthetik a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomát, valamint a 18. század egyik legnagyobb hatású veszprémi püspökének monumentális barokk síremlékét, amelynek restaurálása idén vette kezdetét. 2024. február 22. 16:55 Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Az Európa Kulturális Fővárosa program eredményeit is felmérik Veszprémben Háromhetes, 1200 fős, nagyszabású felmérés indul e héten Veszprémben, amely a város elmúlt hét évének változásait, kiemelten a VEB2023 EKF program hatásait kutatja. A 2017-es széleskörű vizsgálatra alapozott reprezentatív kutatás egyik célja, hogy kiderüljön, miképp látják a veszprémiek saját városukat, annak változásait, fejlődését, élhetőségét. 2024. február 21. 15:23

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.