Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Kifosztották a skanzent

2011. november 27. 11:20 // Forrás: Németh Attila, VEDAC
Kovács Tamás és Nagy Mónika felnőtt egyéni győzelmével összesen tíz bajnoki címet nyert a VEDAC a szentendrei mezei ob-n.

A skanzenben rendezett viadalon összesítésben is a veszprémiek bizonyultak a legjobbnak.

A 2011. évi Országos Mezeifutó Bajnokságot a jövő évi Európa-bajnokság helyszínén, Szentendrén rendezték. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum jól előkészített pályával várta a mezőnyt. A közel ötszáz induló változatos vonalvezetésű és talajú terepen, felbecsülhetetlen értékű népi emlékek között mérte össze tudását. A Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) ötvenfős küldöttséggel vett részt az ob-n, és alig három óra leforgása alatt tíz bajnoki címet szerezett, amivel megvédte tavalyi elsőségét, és újra hazavihette a nagy múltú Munka vándordíjat.

A program fénypontjaként együtt rajtoltak férfi és női felnőttek. Az iramot rögtön az idén maraton futásban olimpiai szintet elért Kovács Tamás diktálta. A veszprémi atléta végig önbizalmat sugárzó futása biztos győzelmet hozott, az első éves felnőtt Szabó Sándor és a hegyi futások specialistája, Kovács Ádám előtt. A címvédő Bene Barna öt kilométernél – a farönköknél szerzett Achilles sérülés miatt - nem fejezte be a távot.


Kovács Tamás

– Olvastam a verseny előtti nyilatkozatokat, ahol nem nagyon számoltak velem – ez egy kicsit úgy „felbosszantott”. Szerettem volna megmutatni, hogy jó formában vagyok. A mezei nem nekem fekszik, de jó állapotban ezt is meg lehet oldani. Amikor a harmadik körben kicsit nehezebben jöttek fel az emelkedőre a srácok, akkor gondoltam, hogy itt nyerni lehet – mondta az újdonsült mezei bajnok, Kovács Tamás, aki Kállay Dániellel, Kiss Áronnal és Szirbek Zsolttal együtt a férfi csapataranyat is bezsebelte. A másik VEDAC-os csapat – Esső András, Fonyó Sándor, Tóth András – is pontszerző, 6. lett.

A hölgyek versenyében is veszprémi siker született. A szintén inkább utcai futásban jeleskedő Nagy Mónika fél perc előnnyel győzött a tavalyi első Szederkényi-Takács Andrea és a sérülésből visszatérő Czebei Réka előtt.


Nagy Mónika (balra)

– Főleg a csapatverseny miatt jöttem, egy maratoni felkészülés közben. A mezei bajnokságot vártam, számoltam, hogy esetleg a dobogóra is felfuthatok, de számomra is meglepetés volt, hogy sikerült nyerni. Igazából a második kiskörben éreztem, hogy van győzelmi esélyem, amikor már ketten maradtunk az Andival, és aki ott már kezdett mögöttem maradni. Akkor próbáltam még megnyomni. Az egész létesítmény szép helyen van, a pálya nehéz. Az emelkedő és ma a nagy szél kemény ellenfél volt, de a jövő évi Eb-hez ez a helyszín igazán megfelelő lesz – mondta a női verseny győztese, Nagy Mónika. A felnőtt női csapatversenyben a VEDAC – Nagy Mónika, Badis Anissa Zsófia, Tóth Melinda összeállításban – a 3. helyen végzett.

A férfi bajnokot Szemán János, a női győztest Koós-Hutás László készítette fel, az utánpótlás korosztályokban pedig Tóthné Stupián Anikó és Németh Eszter tanítványai is kiválóan szerepeltek.

A december 11-i mezei EB-re történő felkészülés egyik fő eseménye volt az országos bajnokság. A junior férfiak versenyét a VEDAC-os Szalai Benjamin nyerte meg, valamint Szabó Dániellel és Nagy Patrikkal a junior csapat arany is Veszprémbe került.


Tóth Áron (balra) és Szalai Benjamin (középen)

– Két és fél hónapos felkészülésen vagyok túl, ami közben néhány napig egy sérülés akadályozott. Heti hat edzés, résztávok, kemény mezei futások vannak mögöttem. A pálya nagyon tetszett, változatos. Úgy gondolom, hogy a Skanzen a jövő évi EB-nek remek helyszínt fog biztosítani. Velenjében szeretnék javítani tavalyi, még elsőéves junior helyezésemen, idén a 20-30. hely körül jó lenne beérni a célba, az edzőm is ezt várja el tőlem – mondta a MOL Tehetségtámogató Programjában is helyet kapott junior győztes a befutás után.

Az erősebbik nem képviseletében bajnoki címet szerzett a 14 éves fiúk között Bertalan Renátó, az ifik versenyében pedig Tóth Áron. Csapatban a 15 éves fiúk – Mecséri András, Kovács Olivér, Papp Bertalan – bronzérmet szereztek, míg a Tóth Áron, Kilián Dániel, Balogh Bence összeállítású ifi csapat aranyérmes lett.


Fotó: Talabér Attila

A veszprémi lányok is jól teljesítettek. A 14 évesek között Ladányi Fruzsina duplázott, az egyéni verseny mellett Tóth Lilivel és Göncz Annával a csapatversenyt is megnyerte. Az ifi lányok is felállhattak a dobogóra: Kéri Bianka, Bábán Júlia Berta, Hudi Enikő és Kovács Vanessza Zsófia csapatban a harmadik helyen végeztek. A junior lányok gondoskodtak arról, hogy a csapatversenyben mindhárom színű éremből kerüljön Veszprémbe: Czabula Viktória, Nagy Cecília és Biermann Teodóra ezüstérmet szereztek.

A bajnokságon a dobogó legfelső fokára 12 szakosztály versenyzői állhattak fel, legtöbben az ifjúságiaknál álltak rajthoz: 80 férfi és 47 nő. A fiatalabb korosztályok futamaiban tehetséges gyerekek mutatták meg magukat. A VEDAC a megszerzett 10 bajnoki címmel a legeredményesebb klubnak bizonyult.


A veszprémi csapat

Mezeifutó Országos Bajnokság, Szentendre

14 éves fiú
1. Bertalan Renátó VEDAC 16:15

15 éves fiú
8. Mecséri András VEDAC 16:23
9. Kovács Olivér VEDAC 16:25
15. Papp Bertalan VEDAC 17:12

15 éves fiú csapatverseny
3. VEDAC
Mecséri András, Kovács Olivér, Papp Bertalan

Ifi férfi
1. Tóth Áron VEDAC 19:43
3. Kilián Dániel VEDAC 20:05
24. Balogh Bence VEDAC 22:13

Ifi férfi csapatverseny
1. VEDAC
Tóth Áron, Kilián Dániel, Balogh Bence

Junior férfi
1. Szalai Benjamin VEDAC 19:37
8. Szabó Dániel VEDAC 20:46
13. Nagy Patrik VEDAC 21:11

Junior férfi csapatverseny
1. VEDAC
Szalai Benjamin, Szabó Dániel, Nagy Patrik

Felnőtt férfi
1. Kovács Tamás VEDAC 27:35
9. Kállay Dániel Szabolcs VEDAC 29:31
10. Kis Áron VEDAC 29:35
15. Esső András VEDAC 1 29:56
33. Tóth András VEDAC 1 32:48
42. Szirbek Zsolt VEDAC 33:44

Felnőtt férfi csapatverseny
1. VEDAC
Kovács Tamás, Kállay Dániel Szabolcs, Kis Áron, Szirbek Zsolt
6. VEDAC 1
Esső András, Fonyó Sándor, Tóth András

14 éves lányok
1. Ladányi Fruzsina VEDAC 13:08
8. Tóth Lili VEDAC 13:54
12. Göncz Anna VEDAC 14:11

14 éves lányok csapatverseny
1. VEDAC
Ladányi Fruzsina, Tóth Lili, Göncz Anna

Ifi női
6. Kéri Bianka VEDAC 18:48
16. Bábán Júlia Berta VEDAC 20:02
23. Hudi Enikő VEDAC 20:19
30. Varsányi Kinga VEDAC 21:23
41. Kovács Vanessza Vanda VEDAC 22:41

Ifi női csapatverseny
3. VEDAC
Kéri Bianka, Bábán Júlia Berta, Hudi Enikő, Varsányi Kinga, Kovács Vanessza Vanda

Junior női
6. Czabula Viktória VEDAC 19:31
8. Nagy Cecília VEDAC 20:29
13. Biermann Teodóra VEDAC 22:46

Junior női csapatverseny
2. VEDAC
Czabula Viktória, Nagy Cecília, Biermann Teodóra

Felnőtt női
1. Nagy Mónika VEDAC 21:59
6. Badis Anissa Zsófia VEDAC 23:58
22. Tóth Melinda VEDAC 27:23

Felnőtt női csapatverseny
3. VEDAC
Nagy Mónika, Badis Anissa Zsófia, Tóth Melinda

vehir.hu
további cikkek
Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE SVSE Nyolc aranyérmet szerzett az SVSE A szeszélyes április mostanában a szeles, esős, hűvös arcát mutatja, de ez sem riasztotta el a legkisebb SVSE-s atlétákat, hogy megmutassák, mire képesek: a veszprémiek az április 20-án rendezett VI. Kis Károly Emlékversenyen nyolc aranyérmet szereztek. 2024. április 23. 12:41 Negyedszer rendeztek hegyi ob-t atlétika Negyedszer rendeztek hegyi ob-t Idilli zöld környezetben, viszont annál nehezebb és küzdelmesebb pályán rendezte meg a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) közösen az idei hegyifutó félmaratoni magyar bajnokságot. 2024. április 19. 15:35 Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Három sportág országos bajnokságának ad otthont Veszprém vármegye Veszprém vármegyében rendezik a Magyar Egyetemi – Főiskolai Országos Bajnokság három sportágának versenyét, így a vívásét, az atlétikáét, valamint a triatlonét, méghozzá a Pannon Egyetem, a VEDAC, a VESC, a Spirit SC és a Tapolca Vívóklub összefogásának köszönhetően. Az eseményeket beharangozó sajtótájékoztatót szerda délelőtt tartották a Pannon Köztérben. 2024. április 18. 14:40 Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC atlétika Félmaraton hegyifutó ob-t rendez a VEDAC Negyedik alkalommal ad otthont Szentgál és környéke vasárnap a nyílt hegyifutó félmaratoni országos bajnokságnak, amelyet a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) és a Veszprémi Egyetemi Sport Club (VESC) bonyolíthat le. 2024. április 5. 10:33

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.